Нови болници, повече пари, но доволни ли сме от здравеопазването?

Дончев: Иновациите съдържат потенциал за конфликт
30
Нови болници, повече пари, но доволни ли сме от здравеопазването?
Снимка: БТА

Иновациите в здравеопазването съдържат потенциал за конфликт - поддържат човешкия живот, но някои от тях са много скъпи, каза вицепремиерът Томислав Дончев на конференция "Заедно за повече здраве".

Форумът е организиран от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз.

По думите му необходим е експертен и обществен дебат за здравеопазването - колко повече средства да се дават, как най-разумно да се разпределят, а има и нови теми.

В областта на здравеопазването властват лошите новини и негативните стереотипи, но ако сравним ситуацията днес и преди 10 години, имаме нови болници, удвоен ресурс, високотехнологична апаратура. В особен феномен сме, каза още Дончев и посочи, че в последните години не се сравняваме със себе си, а с другите - старите и богати държави от ЕС, а подобно сравнение винаги е много трудно.

Данни от проучване, извършено в периода 11-18 октомври, сред 1006 респонденти, показва, че образът на системата на здравеопазването в медиите и социалните мрежи е негативен, като 70 на сто от запитаните отговарят, че посоката, в която се развива системата, е негативна, предаде БТА.

Проучването беше представено от Димитър Ганев от социологическа агенция "Тренд". При реален досег със системата обаче 53 на сто не са удовлетворени от здравното обслужване. Над 70 на сто от участниците в проучването посочват, че имат доверие на фармацевтите, 64 на сто - в лекарите, а 65 на сто - в професионалистите по здравни грижи. На 42 на сто от запитаните не им се е налагало да доплащат за лечението си, каза още Ганев.

Близо 86 на сто от запитаните отговарят, че държавата трябва да отделя повече средства за здравеопазване, а 95 на сто смятат, че парите трябва да се изразходват по-ефективно. Повече от половината от участниците са на мнение, че пациентите нямат добър достъп до лекарства.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков припомни, че за следващата година парите за здравеопазване ще бъдат с 500 млн. лв. повече, а през 2022 г. се очаква общият им размер да бъде 6.4 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Surg преди 4 години
Много е просто обществото контактува с персонала, а не с сградите, а персонала е все по малко, все по лошо платен, работещ на 2 места, с проф. Деформация, а на т. Н. Началници не им пука.....
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сме доволни.
22
0
 
1
 
! Отговори
P@r преди 4 години
Нашето не е здравеопазване а болнолечение !!!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов - министър на финансите, вуйчо му - министър на здравеопазването без да има и грам понятие от медицина.Ето това му се казва - затворена геребрастка схема за крадене на милиони.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами като не сте доволни защо постоянно агитирате за крадците от ГЕРБ ?
19
1
 
9
 
! Отговори
мак преди 4 години
Показателен е примерът с детското отделение ремонтирано от доброволци.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме повече лекари индийци, араби и африканци, за да се почувстваме и ний европейци.
17
3
 
7
 
! Отговори
ТикваСъм преди 4 години
Щом минават схемите с "ще отидеш при тоя", "ще вземеш от тази аптека това" и "звънни тука и кажи, че аз те пращам" значи не е добре. Колко такива арестуваха? Аз съм сравнително здрав и такива поне 20 съм видял с очите си. Дори честните им колеги ги защитават, ама после реват за пари. На погребението на родителите ми нито един познат лекар не дойде. Иначе пари вземат и акъл раздават.
16
1
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
А ти да не мислиш, че тези професори иман знанията за професори?Купуват си и си продават "научни" титли, без да им мигне окото.След като Лъчо Мозъка сатна професор по история в Софийския университет, при положение, че се води завършил за лекар...Хванаха далаверата с продажба на дипломи за лекари, но после бързо я потулиха, че не им изнася на управниците.В България в момента поне 2/3 от гордо окичилите се с "научни" титли са просто дребни тарикати без никакъв ценз.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво здравеопазване става дума????Построени са множество частни болници в два града и служат за хранилка на собствениците им, които източват здравната каса. Останалите да ***.Качеството на обслужването в здравната ни система е отчайващо лошо, заплащането на кадрите никакво го няма, а директорите и собствениците на болниците са милионери. Как е възможно това никой не може да обясни.Здравеопазването било безплатно, но където и да потърсиш помощ, те изнудват за пари некадърни лекари.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не съм доволна. Защото не виждам здравеОПАЗВАНЕ, а поддържане на болнавостта на населението. Не съм чула на някой лекар да му влиза в професионалните задължения да пропагандира активно здравословно поведение, включвайки , първо, отказ от вредните за здравето моди, като голи кръстове, глезени, рамене, второ, личен пример за добра физическа форма, външен вид и отказ от пушене, трето, криминализиране на фалшивите извинителни бележки....
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е здравеопазване, а геноцид на *** Борисов, който за 10 години намели населението на половина!
12
0
 
4
 
! Отговори
не преди 4 години
не
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новите болници, с новата апаратура са скъпи, защото касата не покрива почти нищо, а в старите болници не предлагат най-добрите методи поради липса на техника. Това поставя пациентите в неравностойно положение.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старите и богати държави, а? България е една от най-старите държави в Европа, но определено не е богата именно заради крадците във властта, които действат неуморно от 1944 г. до ден днешен.
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не мислиш ,че професорите от София дето ги гледаш по телевизията приемат народеца с направлението - Никога !
8
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да плюете по всичко българско! Отидете в Щатите или Великобритания и чакайте за преглед девет месеца. Да видите какво е здравеопазване с проблеми, и после се оплаквайте. Не че всичко е нормално в България, но просто прекалявате.
7
2
 
19
 
! Отговори
до баси преди 4 години
в болниците в София лекуват само известни богаташи, видни гербаджии и техните роднини, прокурори и съдии народеца с направлението при стажантите ,дори да им плаща частно пак не го лекуват , вливат фалшиви неща ,а изписаните ги продават в чужбина .отвориха ново гробище в полето на Банкя ...........................
6
1
 
20
 
! Отговори
Баси преди 4 години
Ало, манипулаторите!София не е цялата страна, Ходете във Видин, Перник, Монтана, Ямбол и т. н. Да видите нови болници
5
2
 
6
 
! Отговори
Ганю преди 4 години
Абе важното е да сме бели европейци на три гьола