Радев поиска разследващи и независими медии в България

Държавният глава се срещна с президента на "Свободна Европа"
Обновена: 30 окт 2019 18:20 | 30 окт 2019 18:20, Анисия Иванова
25
Радев поиска разследващи и независими медии в България
Снимка: Президентството

Професионалните стандарти в журналистиката могат да се отстояват само от свободни медии, които са независими в политическо и финансово отношение. Това заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков“ 2 с президента и изпълнителен директор на "Свободна Европа“ Джейми Флай, който е на посещение в България.

Държавният глава оцени високо възстановяването на дейността на "Свободна Европа“ в България и особено приноса на медията в разследващата журналистика и борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Състоянието на медийната среда у нас, свободата на словото, следването на професионални медийни стандарти и влиянието на автоцензурата в журналистиката бяха сред акцентите на срещата. По думите на Румен Радев отстояването на плурализма и обективността в медийното пространство е от ключово значение както за гражданското общество, така и за демократичното развитие на страната.

Финансовата уязвимост на много медии и липсата на ясни правила при разпределението на европейски средства в медийната сфера бяха посочени като сериозни фактори за деформирането на информационната среда в България.

Джейм Флай запозна президента Румен Радев с дейността на "Свободна Европа“, която работи и подготвя журналистически материали в 22 държави на 26 езика. Той приветства последователните позиции на българския държавен глава в защита на независимостта на медиите у нас и на обективността в медийното съдържание.

Изпълнителният директор на „Свободна Европа“ призова за ефективни действия от страна на българските институции срещу всеки опит за оказване на административен или друг натиск върху журналистите в България. Джейми Флай подчерта, че медията ще продължи да действа у нас, като отстоява професионалните стандарти, независимо от политическо влияние и ще насърчи разследващата журналистика.

По време на срещата държавният глава отново подчерта необходимостта от всеобхватен медиен закон в България, който да установи общи за всички медии стандарти и да регулира прозрачно тяхната дейност и моделите на финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
Медиите са създадени с цел военна пропаганда. После ги използваха за да остане информационния облак от войната - навсякъде. По този начин се поддържа от ВСВ насам напрежение. Ако всички си спрат телевизорите и мониторите и излязат от телефоните за 1 седмица, ще се видим другите хора!
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Животински страх е сковал българските медии. Страх пред мутренската бухалка. Отдавна са забравили значението на думата независимост.
17
2
 
5
 
! Отговори
Здрасти преди 4 години
Кога сме имали независими медии.айде стига вече
16
3
 
5
 
! Отговори
Дий преди 4 години
А дали в президентството е толкова светло, справедливо и демократично? Дали там мъглата и тъмнината не са нещо обичайно, така както беше и във ВВС?
15
2
 
5
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
И как точно да стане тази работа бе, радефф? Кой ще ги финансира ей така, пък те да си правят каквото си искат? И как пък *** журналиста ще бъде независим, като винаги може да се корумпиран?
14
10
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Радев е руска *** . Защо не изчака Изборите и тогава да критикува .Да живее ГЕРБ .Да вървим към светли бъднини . Прокурора да не забрави да разледва ГЕРБ за Източването на Язовир Студена за 32 милона евро и сега е Празен без Ремонт - близо 120 000 човека са обречени на смърт от Жажда в Перник .Чакат се само Изборите да приключат .
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свободна Европа е една от малкото независими медии в момента,които съществуват.Постоянно ви чета и ви благодаря,че ви има!!!Продължавайте да отстоявате ИСТИНАТА,за разлика от над 95% Българските медий!!!!
12
1
 
5
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Самият процес на поискване в главата на г-н Радев е едно мъдро невронно събитие на енергийно ниво, съобразено с целеустремеността на демократическия централизъм в развитото социалистическо общество! Защото искайки, г-н Радев отключва една верижна реакция искане-получаване и по този начин без да той лично да е получил нищо (освен заплата 11000лв разбира се), бедните получават надеждата да станат богати, топлината и преданността на г-н Радев към тях което автоматично ги прави духовно богати!
11
5
 
10
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Ал Бънди пак се изказва заучено. Това ли само ще видим от него празнодумие всеки ден по новините? А и забравих - да разединява народа с дразнещи изказвания. Не стига, че не може да се изкаже, ами само това прави... нииищо друго
10
5
 
12
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Тоя се претрепа да не прави нищо, да мрънка и да говори празни приказки. Как пък не му омръзна?!... за наша сметка, естествено
9
7
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Празнодумец Храбър... - отново в атака...
8
8
 
17
 
! Отговори
Общи приказки преди 4 години
Пенсионираният военен Радев пак започна с общите приказки, така и ще му мине мандата - в празнодумие !
7
7
 
17
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
"Зеленият пъпеш" още ли иска, призовава, укорява, назидава?Нещо полезно ще свърши ли за България?
6
5
 
16
 
! Отговори
ПЕШО преди 4 години
СЪГЛАСЕН СЪМ НО ДА ЗАПОЧНЕМ ОТ РАДЕВ
5
6
 
0
 
! Отговори
Стефан Христов преди 4 години
До АнонименНа това един приятел му казва "демоНкрация" и мисля, че е абсожлютно прав!...
4
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я па тоя в паралелна ли вселена живурка. Всички журналета с малки изключения са шпакловчици 8 разряд на човека с Магнолиите. В последните 10 г. някой шпаловчик да е написал един ред против поливача на Магнолии. Ало събуди се бе президентине слез от облаците на земята. Каква раследваща журналистика те е подгонила не видяли какво стана с журналистите които се опитаха да хванат на място гербави айдуци. Полицията им беше охрана а журналистите арестувани.
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такова животно " свободна медия" в България! За съжаление! А уж сме " демокрация" Но само на думи!
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев, за руските шпиони не ти трябват разследващи медии, а просто кажи на Макаров да си обира крушите заедно с цялата си шпионска кохорта и напусне България немедлено !
1
16
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
медиите спонсорирани от америка срещу България са най-свободните и независими :)а "Свободна европа "пропагандния проект на краварския държавен департамент е върха на независимите медии!