Партиите не плащат и стотинка за централите си заради субсидията от левче

Забраняват кафенетата в сградите им, ще плащат текущи ремонти
26
Партиите не плащат и стотинка за централите си заради субсидията от левче
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Партийните централи и офиси, както и синдикалните организации, които са под наем в държавни имоти, не плащат и стотинка за тях след като субсидията им падна на 1 лев, но ще имат изричната забрана да преотдават помещения под наем и да се развива там търговска дейност като кафенета, например.

Още по темата

Това предвижда Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, който е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Портала за обществени консултации. Там изрично е записано, че партиите, както синдикатите, няма да плащат наем за държавни имоти, но и няма да имат право на икономическа дейност в тях, пише "Труд".

От партийното ръководство ще трябва да декларират, че разполагат с необходимия финансов ресурс за стопанисването на имота. Партиите ще заплащат данък недвижими имоти и такса битови отпадъци за имота, всички експлоатационни разходи, както и тези за текущи поправки и ремонти.

Политическите централи ще трябва да представят документ, удостоверяващ, че имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава. А извънпарламентарните партии ще трябва да доказват, че на последните избори за народни представители са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове. Договорът ще се прекратява при намаляване на гласоподавателите на следващи избори или при неплащане на разходите повече от три месеца.

С промените в Правилника се разписва подробно и редът за ползване на имоти – частна държавна собственост от синдикатите. При ползването на такива имоти синдикалните организации не могат да осъществяват в тях икономическа дейност, нито да ги отдават под наем или да ги преотстъпват за ползване.

Синдикатът, на който e предоставен за безвъзмездно ползване имот – частна държавна собственост, също е длъжен да плаща данък недвижими имоти и такса битови отпадъци за него, както и всички експлоатационни разходи и тези за текущи ремонти.

В Бургас ГЕРБ и ДПС имат офиси в държавни сгради, съобщиха от областна управа. В Руен офис, собственост на държавата се ползва срещу наем от ГЕРБ.

Нито една от парламентарно представените партии и тези, които са получили над 1% от гласоподавателите, не са подали все още заявление за безвъзмездни офиси за партийна дейност във Варна.

“Трябва да се подпишат нови договори, за да не плащат наеми според новия регламент”, каза за “Труд” областният управител Стоян Пасев. Още преди два месеца на партийните централи им е изпратено писмо, но не са се отзовали. Преподписването на договорите ще стане, ако са изчистили стари задължения, а и декларират, че няма да ги преотдават или да ги ползват за търговска дейност, уточни Пасев. Той посочи, че БСП -Варна и “Атака” имат неизплатени наеми, но не уточни сумите. Воля, ДПС, ГЕРБ са се разплатили, но не са подали още заявления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: партияцентрала
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
8
 
! Отговори
Асана преди 4 години
За какво да плащат, те само крадъд !
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тези реформи партиите си заминават. Всеки олигарх ще си направи или приюти по 1 партия и готово, само дето интересите на народа няма кой да защитава. Всичко е измислено.
1
2
 
7
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
И точно какво ни казвате, че не се разбира? Досега и без това плащаха жълти стотинки по ценообразуване от 1980г. за имоти на пъпа на София... Мятате прах в очите на хората само