Все повече възрастни хора у нас, ще издържи ли системата?

Социалните помощи се нуждаят от пари, засега ги има
202
Все повече възрастни хора у нас, ще издържи ли системата?
Снимка: Булфото архив

Демографската структура се променя, а системата за социално подпомагане ще бъде все по-натоварена, защото непрекъснато се увеличава броят на нуждаещи се възрастни хора.Така ще е нужен голям ресурс за социални помощи, призна вицепремиерът Марияна Николова по време на парламентарния контрол.

Още по темата

Според нея обаче системата е обезпечена с нужната гъвкавост да реагира, стига да разполага с нужните средства. Ако има достатъчно средства ще изпълни своя ангажимент към тази рискова група.

"Възрастните хора имат облекчен достъп до различни видове помощи, като хората над 75 години, живеещи сами, са приоритетни. На възрастните дължим достойна грижа и подкрепа“, коментира Николова.

Тя допълни, че все повече хора продължават да работят дори и на пенсионна възраст.

Броят на тези от третата възраст, които остават на пазара на труда нараства с 15%, като през 2018 г. достига до 60 на сто сред групата от 55 до 65 години.

Държавата обръщала специално внимание и на безработните над 55-годишна възраст като акцентът е върху тези с ниска или без квалификация.                                                                          

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Системата ще издържи, защото тук на почти опразнената ни територия ще дойдат хората от Далечния Изток. Няма как тази хубава територия да остане празна, при положение, че населението на земята нараства. Постепенно тези далечни хора ще поемат управлението на държавата и ще я управляват разумно. Тогава ние ще сме малцинство, но ще имаме добри заплати и пенсии. Дали ни харесва или не, това е бъдещето.
131
1
 
32
 
! Отговори
До145 преди 4 години
Нищо подобно за тридесет години пенсионерите са намалели с около 60 хиляди,големият проблем е че работещите са намалели с два милиона за същият период!
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общият кюп в случая е по-добър от индивидуалните партиди. Общият кюп е осигуровка, а индивидуалната партида е спестяеане. Спестяванията ногат лесно да изчезнат, докато общия кюп не.
129
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немският модел на пенсионно осигуряване си е добър, но към него не трябва да се прикачват социалните помощи, както е в България. Минималната пенсия е смесица от социална помощ и пенсия според трудовя стаж и осигуровките.
128
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионерите в България всяка година намаляват. Младите намаляват още по-бързо. Увеличават се онези млади, дето не работят, а се препитават от социални помощи, измами и кражби и гласуват за ГЕРБ
127
1
 
16
 
! Отговори
До144 преди 4 години
А като дойде една "нова"1996 година,и всички партиди са занулени,какво правим?
126
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
крайно време е за смяна на тази система,и да се въведе индивидуалното осигуряване, а не в общ кюп с много бъркащи в него
125
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До как да стане !Това не е никакво "взаимопомагане", а една "узаконена" кражба от страна на държавата и управляващите!За данъците по- го разбирам държавата да ги ползва за да запушва дупки тук и там, но да се осигуряваш за пенсия и да ти се казва, че май нямало кой да работи, за да ти изкара пари за пенсията е безумна наглост!Значи за едно нещо, данъкоплатците плащат ДВА ПЪТИ!От което следва, че някой си бърка в носа и получава пари наготово, без да работи!Найс, а?
124
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Система в която се дерат кожи от работещите и се дава даром на социални ***, няма как да просъществува!Взимай от работливия, давай на мързеливия, за да е добре крадливия...
123
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не ви е виновен господа управници, най- малкото пък пенсионерите и работещите!Вие го направихте това - отглеждате си вече няколко поколения наработещи хъхрещи хрантутници - гласоподаватели в гетата, за да можете вечно да сте на власт!Вече 3 поколения на държавна издръжка с по 8-9 чавета на държавна копаня!*** нямало пами, ами как да има, като един работещ българин издържа 10 от боята!И накрая - ми няма пари за пенсия, няма пари за здраве, ами как да има, като крадете?!
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя системата ще издържи ама трябва да се спре със социалното подпомагане ..цял живот не работил и пенсия ще взима , и данъците на имотите трябва да вдигнат
121
0
 
17
 
! Отговори
43342 преди 4 години
Вицепремиерката не формулира правилно проблема. Рязко намалява броят на младите работещи с вноски в здравното и пенсионното осигуряване в България. Този проблем трябва да бъде решен. Възрастните хора не се увеличават - те си измират по различни начини. Съотношението между млади работещи и възрастни е тревожно. Тревожен е и фарктът, че в страната ни живеят доста млади на социални помощи и инвалидни пенсии, които не работят/не се осигуряват. Сеизоен е проблемът със сивата икономика.
120
0
 
12
 
! Отговори
А-бе преди 4 години
Не разбрахте ли ,че Българския народ е смачкан умишлено.
119
0
 
4
 
! Отговори
До 130 преди 4 години
Какви пенсионни вноски "на хората"? В онзи малък пенсионен фонд вноски имаха 2% от работещите, а хората нямаха пенсионно осигуряване.
118
0
 
6
 
! Отговори
Ййййй преди 4 години
На никой нему пука кой каво пише тука .така няма да се оправим
117
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
питаите боико борисов защо избягаха младите и от там одговора защо има все повече възрастни у нас даже и възрастните биха избягали ако имаха възможност
116
3
 
22
 
! Отговори
Бате Хахо преди 4 години
Най-късно до 2024-та година ще издържи системата. После ще изгърми.
115
2
 
28
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
За трети мандат на Бойко вече изоставаме и от предпоследните в ЕС. И затова хората в работоспособна възраст напускат България. Как ще има пари за пенсии когато тук останат само пенсионерите и етноса. А на там отиват нещата. Затова отстраняването от властта на крадливата гербаджийскадружинка не е партийна, а национална задача.
114
1
 
16
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
издържаме разни самоназначаващи се директори...
113
5
 
19
 
! Отговори
как да стане ! преди 4 години
До АнонименЗдравната и пенсионната системи у нас след 1944 са взаимоспомагателни .Натрупаните индивидуални сметки на хората са одържавени и от този момент всяко поколение плаща пенсиите на пенсионерите в момента.Тази система изисква на 1 пенсионер да има 3 работещи.Иначе се срива .Вмомента на 1 пенсионер им 1 работещ.