Все повече възрастни хора у нас, ще издържи ли системата?

Социалните помощи се нуждаят от пари, засега ги има
202
Все повече възрастни хора у нас, ще издържи ли системата?
Снимка: Булфото архив

Демографската структура се променя, а системата за социално подпомагане ще бъде все по-натоварена, защото непрекъснато се увеличава броят на нуждаещи се възрастни хора.Така ще е нужен голям ресурс за социални помощи, призна вицепремиерът Марияна Николова по време на парламентарния контрол.

Още по темата

Според нея обаче системата е обезпечена с нужната гъвкавост да реагира, стига да разполага с нужните средства. Ако има достатъчно средства ще изпълни своя ангажимент към тази рискова група.

"Възрастните хора имат облекчен достъп до различни видове помощи, като хората над 75 години, живеещи сами, са приоритетни. На възрастните дължим достойна грижа и подкрепа“, коментира Николова.

Тя допълни, че все повече хора продължават да работят дори и на пенсионна възраст.

Броят на тези от третата възраст, които остават на пазара на труда нараства с 15%, като през 2018 г. достига до 60 на сто сред групата от 55 до 65 години.

Държавата обръщала специално внимание и на безработните над 55-годишна възраст като акцентът е върху тези с ниска или без квалификация.                                                                          

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Науката казва че населението застарява когато се покачва средната му възраст.В развитите държави това се дължи на добър стандарт на живот,добро здравеопазване,спортуване и добро хранене.Преди там средната продължителност на живота е била 70 год.примерно,а сега е 83год. В държави като нашта обаче населението застарява защото младите бягат,а не защото се вдига продължителността на живота.Ето това е голямата разлика.Липсата на млади довежда до по-голямата средна възраст на населението в Бг
91
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Девет милионна България 1989 година издържаше 2209000 пенсионери. Седем милионна България 2019 година трябва да издържа 2145000 пенсионери. Питам как ще стане това?
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Омръзнало ми е. Га 54 почвам догодина.
89
0
 
11
 
! Отговори
дебел депутат преди 4 години
правя още две години в парламентата и се пенционирам с пожизнен таван .
88
0
 
34
 
! Отговори
винаги истината преди 4 години
Oт казаното разбирам , че старите са бреме на бюджста и трябва да си ходят - миналата година са починали 135 000 души , аса се родили 65 000 деца - помислете за това, върнете младите от чужбина СТАРИТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ БЕДНАТА СИ УЧАСТ - ТЕ ПОСТРИХА ЗАВОДИ , ПОЧИВНИ СТАНЦИИ, КОИТО ВИЕ КУПИХТЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ - НЯМАТЕ НАСИТА !
87
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема на България е бай *** връзкарския рушветчия чалгаджия. Тоест българите, така че да се оправят, нали са връзкари
86
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече тридесет години държавата усърдно въди индустанци изцяло за сметка на работещото население. И какви други резултати очаквахте?
85
2
 
12
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
Добре де, защо застарява населението и в европа, след като вече живеем в един по-добър строй, дето всичко е добре и на мястото си...?
84
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в цяла Западна Европа населението застарява,и там демографията е подобна.Има милиони желаещи чужденци за работа там обаче.Те изработват пенсиите. А в България никой не иска да работи,включително 2 млн трудоспособни българи избягаха.Така че не е проблемът във възрастните хора,а в корупцията,ниското заплащане,лошите условия на труд.Бг.се управлява от мафия,затова икономиката е слаба и младите масово бягат.Добре са само олигархическите кръгове на управляващите и тяхните приближени
83
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КокиНе си наясно. В администрацията плащат помощи, а не заплати. Не говоря за високите етажи. Младежи идват за по 1-2 години да имат нещо в CV-то и отлитат. Седят некадърници и са принудени да връщат квалифицирани пенсионери да свършат работа. Финансирането на държавната администрация трябва да се промени. Декември всяка година пръскат парите за глупости, за да не им намалят парите за следващата година.Вместо преди периода с тези пари ще извърша тези и тези услуги с това качество и обем!
82
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работа има много но се търсят хора с практика.
81
0
 
33
 
! Отговори
мак преди 4 години
Само възрастните ли са ти проблем? Те поне са работили и имат право на достойни пенсии. Помисли, колко я натоварват системата, здравната, социална, едни други, без ден трудов стаж или фалшивите болни. Там имате поле за изява и за търсене на икономии, като им отнемете незаслужени помощи. Ама май ви е страх.
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионер с много практика и опит. Банките трябва да отворят портфейла и да им пуснат кредит. За земеделие, ферми, производство и услуги. Комунизма си отиде и времето не е като тогава да ги хранят с канчета първо второ и трето.
79
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези възрастни хора деца нямат ли? Познавам индивиди с по 70 декара земя или с по няколко жилища и СОЦИАЛНО СЛАБИ!! За бледоликите въобще не смея дума да отворя. Докато има социални помощи, ще има шмекери. Мой познат, на държавна работа без "допълнителни доходи", сещайте се. Съпругата му също. Изучаха две момчета. Родителите му с паркинсони и какво ли не. Не могат да се обслужват сами. Нито са търсили помощи, нито плачат по медиите. Спрете помощите и ви гарантирам, че никой няма да умре от това!
78
4
 
22
 
! Отговори
Коки преди 4 години
В администрациите е пълно с работещи пенсионери, които цял живот "служат" и не искат да напускат системата, а младите как ще натрупат стаж не е ясно...
77
0
 
18
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
В заглавието едно, в новината друго. Истината е, че възрастните хора намаляват, но НУЖДАЕЩИТЕ се от подпомагане възрастни хора се увеличават. Ситуация типична за ГЕРБ.
76
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"системата е обезпечена с нужната гъвкавост да реагира, стига да разполага с нужните средства" .. е тва изказване показва върха на гербавият интелектуален потенциал.
75
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със свещичка ще ни търсят! Преди да емигрирам кандидатствах за какво ли не ама отговора беше ,, е така е, в малкия град е трудно,, Хайде като е трудно бачкайте си го сами!
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 75Много достоен няма що.
73
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
обложете с данъци програмистите. те са фрашкани с пари и не работят истинска работа. така ще има пари за пенции