Първият ден от болничните ще се плаща при болно дете и трудова злополука

Взетите мерки са заради злоупотребите, заяви Менда Стоянова
Обновена: 15 ное 2019 10:52 | 15 ное 2019 09:20,
244
Първият ден от болничните ще се плаща при болно дете и трудова злополука
Снимка: Pixabay

Предложението първият ден от болничния изобщо да не се плаща, нито от НОИ, нито от работодател, е било включено в пакет от мерки, за които "Обединени патриоти" са настояли да се реализират в средата или края на мандата на управляващите, обясни Менда Стоянова, председател на комисията по бюджети финанси в НС.

"Това, което днес изваждате като новина, е часта за болничните, но има още 3-4 неща. Всъщност ние предлагаме пакет от няколко мерки, около който се обединихме", посочи тя.

Менда Стоянова посочи, че за управляващата коалиция е важно да бъде завършен мандата, защото икономиката върви добре.

Още по темата

"Започват и трябва да бъдат довършени много строежи и проекти, важни за хората и държавата неща. Ако се спрем на икономиката, виждате ръст в доходите. Това трябва да продължи, трябва да има стабилно правителство. Трябва и нашите коалиционни партньори да получат удовлетворение. Това беше тяхно искане. Ако беше наше искане, вероятно щяхте да го видите в бюджета, още при внасянето му от правителството. Ние се обединяваме около тези неща”, каза тя в кулоарите на парламента.

„Това беше предложение, което изкристализира в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години. Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях", обясни още Стоянова.

Тя допълни, че когато е било въведено правилото първите 3 дни на болничния да се плащат от работодателя, една от целите е била да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници.

"Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние", настоя тя.

По думите й сега отговорността ще се раздели между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много.

"Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви”, обясни Стоянова.

„Проблемът с фалшивите болнични е голям. С инвалидните пенсии също има голям проблем. Има го, но само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата на това да се събират приходи, е доброволното плащане. Контролът е само допълнителна мярка. В закона трябва да има текстове, които да те принуждават да го спазваш доброволно”, смята депутатката.

„Трудно се доказват тези неща, особено когато става въпрос за здравето на човек. Надявам се, че ще има два ефекта. Единият ефект ще бъде икономия от болничните, които плаща НОИ след третия ден, защото ще има ефект на общо намаляване на болничните. Такъв ще има, убедена съм, и разчитаме на такъв", посочи шефката на бюджетната комисия в НС, пред Нова тв.

Вторият ще се получи при работодателите, които така или иначе плащат една маса за работна заплата и голяма част от нея отива за болнични, посочи Стоянова.

"Ако там хората работят, нормално е да се повишат средствата за работна заплата, тъй като ще се повиши производството. Разбирам работодателите, които са в ситуация работниците да не дойдат на работа, защото са си взели болничен. Провалят се процеси. Тази мярка е направена с тази цел - да се спрат злоупотребите”, каза още Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата започва да закъсва с всичко... с пари институции работна ръка всичко заради некадърното управление за 30 години.И по-зле ще става времето си минава хората остаряват
185
0
 
5
 
! Отговори
язек преди 4 години
На тези, които го гласуваттова им пожелаваме много много болнични дни!!!!
184
0
 
5
 
! Отговори
язек преди 4 години
Работодателите искаха да спре сливането на почивните дни, па сега пищят. е нема угодия!!!!
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Омлет ? С кисели краставици.
182
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне сега ще има вицове. Политически за на ухо.
181
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШопАма наистина, що пък да не ходим първия ден на работа?
180
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До HeinrichHimmlerъ.те тези изобщо не работят
179
0
 
13
 
! Отговори
ОХ преди 4 години
Мендо, ***? И при инсулт и инфаркт ли ***?
178
0
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До кога бюджета на тази държава ще е против тия които го пълнят? Да направят всички плащания само и единствено за данъкоплатци!!! И така ще има пари за всичко!!! И болничния да се изплаща изцяло от държавата!!! Нали за това плащат и работници и работодатели осигуровки!!! Тая държава гледа да прецака само тия дето и пълнят бюджета и после реве, че нямало хора!!! Ако продължавате така до 20 години ще останете само дупедати и 4 милиона социалки и тогава няма да има кои да ви издържа!!!
177
0
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
А да ни сваляте три кожи не закъснявате и не питате на първия или на втория ден!
176
1
 
11
 
! Отговори
хг преди 4 години
Тази вратичка естествено се оставя , за да могат братята роми от квартали като филиповци да взимат болничен и първия ден, защото имат много чавета/деца и всеки ден някое е болно ! Толкова е прозрачно всичко, а народът е толкова сляп все така и се примирява да го тъпчат !
175
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес колежките с малки деца го коментираха това и веднага заявиха, че няма да имат никакъв проблем да "помолят" с едни 20 лв. педиатърките на децата им да издават болнични все едно децата са болни, а всъщност родителите ще се възползват, когато самите те са болни. Тези същите двете си взеха болничен на 3-тия месец от бремеността с диагнози "цистит" и зарязаха колектива безхаберно, за да си почиват цяло лято на морето "болни" и под жаркото слънце. Който си лъже, винаги ще си лъже.
174
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Prokurorite i sadiite pak sa dovolni...:-)
173
0
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 4 години
Пропуснах да кажа:ДОЛУ ПРОСТАТА НАГЛА МУТРАТА!Реално управляващата в България "тайна" коалиция на ГЕРБ и ДПС НЕ СЛУЖИ НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА, А САМО НА БКП-ДС ОЛИГАРХИЯТА!ДОКАТО ИЗБИРАТЕЛИТЕ ОВЛАСТЯВАТ С ГЛАСА ИЛИ ПАСИВНОСТТА СИ ПРОСТИ, НАГЛИ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ, ВСЕ ЩЕ ЖИВЕЯТ В БЕДНА, МИЗЕРНА, КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА!ПРОМЯНА ЩЕ ИМА САМО КОГАТО СЕ ОВЛАСТЯВАТ ПРИНЦИПНИ ХОРА, С КОНКРЕТНИ АНГАЖИМЕНТИ И СРОКОВЕ, А В СЛУЧАЙ, ЧЕ НЕ СЕ СПАЗЯТ,ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО С ПРОТЕСТ и БУНТ ИЗИСКВА ОСТАВКИ ДО РЕЗУЛТАТ!
172
1
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 4 години
Тази идея е показателна, че държавата се управлява от Т.Ъ.П.А.Ц.И., овластени от пълни ***.И., както в държавната администрация, така и в администрацията на крупния бизнес!При положение, че работодателят плаща (с парите изработени от работещите, защото не си ги вади от джоба) първите три дни от болничните, той има пълна свобода да определя и всички видове допълнителни възнаграждения - премии, бонуси и т.н.Под предлог, че фалшивите болнични ощетявали съвестните работещи, наказват всички!
171
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Твърдо заявиха, че повече не искат да управляват. Оставка мизерници недоносени.
170
0
 
4
 
! Отговори
До 180 преди 4 години
Той 62 яко се е обърнал, но и ти не си прав. Сега има максимална осигурителна сума и зависи кой как смята. Ако човек получава 6000 лева, той автоматично губи доста за тези 5 дни заради осигуряване върху 3000 лева, примерно 750 лева за 5 дни. После тези 80%, за които пише 62, са повече от сегашните около 77,6% след осигуровки и данъка, т.е. при продължителен болничен сега взимаш повече.
169
0
 
2
 
! Отговори
още един анонимник преди 4 години
До 62Мързи ме да смятам точно, но за да си 1000 лв назад ефективно при новите условия, трябва брутната ти заплата да е над 8 000 лв. Трябва да повярвам, че при такава заплата трябва да ходиш в офиса, нямаш възможност за работа от вкъщи? При 8 хиляди брутна и над 6 хиляди нетна? И това е "*** и мизерията" и не може да те мотивира да работиш?И един мармот...
168
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв комунизъм те гони бе ***?Аман от кухи пишлемета!
167
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 неплатен ден, означава приблизително 5% по-ниска заплата. С други думи през 2020 година няма да получаеаме по-високи заплати в сравнение с 2019 година.