БСП с идея: Патентен данък за жилища в Airbnb, Booking

Туристите носят приходи - ходят на пазар, ползват таксита
25
БСП с идея: Патентен данък за жилища в Airbnb, Booking
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Собствениците на имоти, които се предлагат в онлайн платформите за временно отдаване под наем на стаи и жилища като Airbnb, Booking и др., да плащат патентен данък, предлага БСП.

Според социалиста Христо Проданов предложението на шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ и лидера на НФСБ Валери Симеонов за вписване в регистър на тези имоти, нямало да даде резултати.

"Когато нещо се мисли в последния момент и се вкарва на пожар е грешно, и това предложение на двамата е грешно“, коментира той.

Проданов призна, че който оперира на пазара трябва да си плаща данъците, а в същото време голяма част от тези жилища са в сивия сектор и са нелоялна конкуренция на хотелите.

За мен най-лесният начин, по който може да се постигне резултат, е патентен данък на брой легла в тези апартаменти, като се регистрират на юридически или физически лица на точен адрес“, обясни той.

В София има поне 2500 жилища, които се отдават под наем за няколко дни или седмици.

Според Проданов, ако в началото на година собствениците си платят патентния данък и се регистрират в единната система за туристическа информация, голяма част от този бизнес ще излезе на светло.

Освен това туристите, които ползват тази услуга, харчели у нас и пари за пазар, за ресторанти, ползвали таксита, автобуси, което също носи приходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21Нещастник ... вземи си апартамент тогава.А и промените някой-друг закон.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам приятелка, кояъо си отдава апартамента през букинг. Един лев данък не е платила . За година 800 лв по 12 месеца колко прави. Аз работех за 700 лв . изгърбвах се от работа, а други не работят и взимат повече.
19
0
 
2
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
до 14 - ББ:Ало, това да не е социализма да плащаш по 20 ст. Поне по 2 лв. на ден -> 100 дена = 200 лв. данък :)
18
0
 
3
 
! Отговори
стана ми тъпо преди 4 години
Голяма част от тези сободни жилика принадлежат на хора които са отишли на гурет и са освободили "вриминно" жилището. Сега трябва ле да се връщат за всеки турист за да го егистрират надлежно както предвижда закона?
17
0
 
6
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
Браво бе! Посегнаха и на дребните 100-200 лв. които някоя лелка изкарва като дава стая под наем, за да може да върже двата края. Огромните хотели с по 200 стаи са на юридически лица и те разбира се трябва да си плащат данъците. Не е редно да се удрят малките търговци, а *** с мастити хотели да скатават.
16
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Направо сложете данък вход на влизане в България и всеки турист да си плати данъците още преди да е видял хотела!Така ще сте сигурни, че данъците са събрани! После сложете и един данък на целия бранш за това,че предварително събирате данъци директно от туристите и така им спестявате работа и сте готови!Всеки турист да плати данък,че влиза и ще сте сигурни,че всички са се отчели където и както трябва! Няма ли да ви е по лесно така?Нали целта е да се краднат едни пари, пък за какво, няма значение!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все хубави идей дават от БСП, то сега неможеш да накараш тия дето дават апартаменти под наем да плащат данък, камо ли тия през платформите. Поредното безмислено предложение от БСП, а проблемът на държавата е липсата на контрол навсякъде, щом те не го разбират егати и опозицията.
14
2
 
0
 
! Отговори
Кръстьо преди 4 години
По-добре ВСЕКИ да плаща за жилището си данък, сякаш го дава под наем.Така ще се реши проблема и с неплатени данъци върху отдаваните под наем квартири.Ще се напълни бюджета с нови данъци и такси.Ще се реши проблема с изоставените имоти / земи (ако се въведе подобен данък и върху земеделската земя) и ще се регулира пазара им ...Накратко - само хубаво работи ....
13
2
 
0
 
! Отговори
BB преди 4 години
Много тъпо предложение. Не е ли по добре да се сметнат леглата и броя дни за които са заплатени и да плащаш по 20ст. на ден наем към държавата например. Ако си отдавал Стая с едно легло за 100 дена , плащаш 20 лева на държавата и готово.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама баба Пена като отдава два пъти в година ще плаща, колкото някое юпи дето всеки ден пълни апартамента. Логика на последно ниво!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Патентния данък е отживелица от преди да има интернет. Също обрича малкия бизнес. Облагането с данък трябва да е според приходите, а не държавата да играе на сигурно, а малкя предприемач да поеме целия риск.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ami togava patenten danak i za hotelite....oh kef...na vseki broi leglo, na vseki broi stol...oh, kef...na vseki chuchur voda...na vseki kosh za biukliuk...na vseko parkomesto....poneje mnog tsapat vazduha.... :-)....a na samoletite patent i za vseka sedalka...mnogo marsiat vazduha...
9
0
 
0
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Определено хора, които притежават хотели, както и собственици на предприятия трябва да бъдат държани далече от БСП. Защото инак БСП губи смисълът си като опозиция;))) По-скоро опозиция в БСП е май само Корнелия и малък кръг около нея, всичкод руго е съглашателство с ГЕРБ. Натискът върху хотелите не всякога е лошо нещо. Щото виждаме, как "Империал" стана център на ГЕРБ в Пловдив, преди време и БСП само загуби от това.
8
3
 
22
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Ей за жалките 5 лева ли закъса вече държавата? Нали като купуваш жилището си платил данък, нали си платил и данък на парите с които си го взел, нали всяка година плащаш данък на това жилище? Е колко пъти ще облагаме това жилище с данъци бе? А електората в "маалите" кога ще започне да плаща данъци за каквото и да е? А какво ще получаваме срещу тия данъци които искате да вкарате? Я кажете как точно се влагат парите от Еко данъците (винетка, акциз гориво и тн.)? Какво екологично направихте с тях?
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което знам е, че в Германия НЕ плащаш данък ако даваш 50% от апартамента за Airbnb или в случай на, една стая дългосрочно под наем, а друга на AirbnbАко отдаваш цялото жилище, плащаш данък на спечеленото.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някъде казва ли се нещо за онези, които чрез обяви съобщават, че отдават стаи за почасова почивка?Или те се ползват с някакво височайше покровителство поради специфичната услуга, която предлагат? Например, за да гарантират дискретност.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко социалистическо !
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Симеонов, и БСП си пазят хотелите.Апартаментите били нелоялна конкуренция.Истината е, че тези, които избират да идат на апартамент, не искат да идат на хотел.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето как работи в социалистическите северни страни които са 20 пъти по-социални, отколкото БСП съумя да бъде и поне 100 пъти по-демократични и свободни:Отивал на екскурзии, стаж, командировка, че даже и за лечени - пускаш си апартамента, събираш си парите, през март описваш таксите (през интернет ч, с 2-3 клика, моля ви се...), казват ти колко дължиш и ги пращаш на сметката на данъчните.Това е! Аконискам да отдам първия етаж за 2 седмици, защото съм закъсал за лев, защо да ме тормозите?!?
2
1
 
10
 
! Отговори
Объркан преди 4 години
БСП го играе опозиция, нали ?