На косъм от бой: Пенсиите нажежиха страстите в НС

Стигна се до преждевременно прекратяване на заседанието
Обновена: 3 дек 2019 20:34 | 3 дек 2019 20:33, Петя Славова
35
На косъм от бой:  Пенсиите нажежиха страстите в НС
Снимка: архив, Булфото

Лют скандал в парламента, заради дискутирането на въпроса за пенсиите. Парламентът не успя да гласува минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от догодина да бъде 250 лв. поради избухналия по време на вота скандал. Текстът остана за утре, съобщава БТА.

При започнала вече процедура по гласуване на постъпилите предложения от БСП поискаха поименен вот, което не бе допуснато от председателстващия заседанието Емил Христов. След последвалите спорове, в които се включиха и от "Атака", в крайна смета той обяви край на днешния пленарен ден.

Предложението на управляващите е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари догодина до 30 юни да остане 219,43 лв., а от 1 юли до 31 декември - 250 лв.

На дебатите присъства новият министър на труда и социалната политика Деница Сачева. Десислав Чуколов /"Атака"/припомни на бившите си партньори от ВМРО и НФСБ, че първоначално са обявили, че ще искат 300 лв. минимална пенсия. Подкрепете сега тя да стане 300 лв., призова ги той. "Воля" също са за 300 лв. пенсия.

БСП предлагат от 1 януари минималната пенсия да е 250 лв, а от 1 юли - 300 лв. ДПС поискаха от 1 януари до 31 декември догодина минималната пенсия да е 250 лв., но мнозинството го отхвърли. Рамадан Аталай предложи в зала от 1 януари цифрата да се замени с 500 лв.

Окончателно парламентът прие минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да е 610 лв. За регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители той ще е 420 лв.

Остава непроменен максималният размер на осигурителния доход от 3000 лв. Утре предстои парламентът да гласува и размера на паричните обезщетения. Заложено е помощта за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да остане 380 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
ДО 26 преди 4 години
За мен е очудващо, че тези, които фалираха, разграбиха и приватизираха над 100 млрд. $, най-наглата приватизаторка К. ИМПЕКСОВА, единственият зам.м-р, уволнен за корупция, виновният за банкосмият фалит Е. ГЕЧЕВ и всички милионери от вредната за Б-Я ПП БКП/БСП, ИМАТ НАГЛОСТТА ДА ПРЕДЛАГАТ РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО НА БЮДЖЕТА, за приходите на който НЯМАТ ЗАСЛУГИ. Тези, които непрекъснато искат високи пенсии, ДА ПОПИТАТ ГЕЧЕВ, ЗАЩО ОТКРАДНАХА ПЕНСИОННИЯТ ФОНД? Защо не протестираха за масовото разграбване?
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Super reklama na bg stopanska kamara, krib, ministerstvoto na bg ikonomika, unesese, oone, letiste Vrajdebna, terminal 1, terminal 2, letiste Varna, letiste Burgas, na bg casino royal, na bg totalizator, na albena, slanchev briag, bansko, borovec, slatni piasaci, park rossen, dunav most, svilengrad, kalotina, sandanski....stastlivi bg pensioneri s 250 leva mesechni pari, ot koito ste plastat 20 procenta dedese kato gi izharchat za turisticheski bg chai i bosilek za nekoi umrial lubim artist...
25
3
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
ЗАЩО САМО МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ТРЯБВА ВСИЧКИ ПЕНСИИ. ЗНАЧИ ЕДИН ГЛУПAК РАБОТИЛ 42 ГОДИНИ С ПРИЛИЧНА ЗАПЛАТА ПОЛУЧАВА 400 ЛВ ПЕНСИЯ И СЛЕД ЕДНА ГОДИНА ЕДИН ХИТРЕЦ С ПО МАЛЪК СТАЖ И НИСКА ЗАПЛАТА ЩЕ СТИГНЕ ТОЯ С 400 ЛВ ПА МОЖЕ И ДА ГО ЗАДМИНЕ. КАКВА ЛОГИКА САМО НА УМНИТЕ МЪЖЕ. АМИ ВМЕСТО ДА СИ ПОЛУЧАВАТ ПОД МАСАТА ПЛИКЧЕТО С ПАРИ И ПОСЛЕ ДА РЕВАТ, ЧЕ ИМ МАЛКИ ПЕНСИИТЕ ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ КАКТО ТРЯБВА. ДРУГИТЕ ЩЕ СТРАДАТ ЗАРАДИ ТЕЗИ ХИТРЕЦИ.
24
1
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До krasimir.dykov Красимире, 75-80% от тези пенсии, са на хора от махалите.Публична тайна е, че там се налива здраво, за да има "Етнически мир".Пенсии, помощи, детски-всичко е за там.А какво е станало с пенсиите? Инвалидните, дето повече от половината са фалшиви? Ами, близо е до акъла-като знаеш, че 99,99% от Махалите в София гласуваха за Фандъкова , тоест , за Герб,може да се отговори, ако са спряли фалшивите пенсии, биха ли гласували Махалите така?
23
0
 
10
 
! Отговори
krasimir.dykov преди 4 години
как да има фонд какво стана с хилядите фалшиви пенсии за инвалидност отпуснати от ТЕЛК
22
0
 
12
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 4 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
21
1
 
2
 
! Отговори
гласът на разума преди 4 години
Спомням си че на 10 Ноември първо направиха заплатите на столичните шофьори 1000 лева. И започнах да си обръщам спестяванията в долари. Защото когато държавата започне да печата пари, долара се вдига.Очевидно Бойко е почтен щом ге се заграва с високи пенсии и заплати.
20
5
 
6
 
! Отговори
Бай Коко преди 4 години
Преди се живееше по добре от сега. Ще сме добре когато почнем да казваме че сега се живее по добре от преди
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се закрие " Народното събрание" и да се покани екип от експерти и прокурори от САЩ и ЕС, за да ни измъкнат от червената мафия! Друго решение няма!
18
1
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Всеки иска по нещо .Но на някои нещата с поддържане на елементарно съществуване са трагични .Ами да излезем всички ,а не по единично и да си кажем всичко на политиците или на профсъюзите -ако не заставате зад нашите искания -марш на борсата на труда .Няма членски внос за ваши заплати. Поемете си живота в свои ръце .Аман от дребни пазърлъци при тиквата .Тук при нас имало ли е общонационална стачка ?! Само по браншове. Не виждате ли какво правят в Гърция ?Размърдайте се иначе ще ви мачкат !
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15 А лихвите за вноските за половин век къде са?
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15 Пред кого да протестираш при социализма.Законът забраняваше протести.Не можеш да съдиш държава,община,предприятие и ТКЗС,дори и при смъртен случай.Те за един виц срещу партията можеха да ти вгорчат живота.Заплатите през 1975 година бяха 100 лева,а началникът ми млад инженер 105 лева.Това бе социализма.Но,това което се пистрои от орязването на заплатите ни,го ограбиха ала Баневци.
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунист не дава,само взема!
14
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8От 42 години стаж, сигурно половината и повечето си работил за под 60$ на месец.297лв пенсия са 170$.От какво точно се оплакваш?Цялата ти заплата е била 60$, от тях колко са отивали за пенсия и сега колко очакваш да ти е пенсията? 1000$ ли?Не си протестирал навремето, защо заплатата ти била ниска, сега си тръгнал да мрънкаш, че пенсията ти малка.
13
6
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Ей за това най-добрата инвестиция са децата. При тях няма инфлация. Правиш "много", после едно те гледа и наследява цялото ти имущество.
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен до 5 преди 4 години
Тя мафията има много лица сега е със синьолилав цвят и си мени имената в момента е под името ГЕРБ. Впрочем вече 10 не си е сме няла абсолютно нищо. Дори и новия посланик на Америка усети че тук се е загнездила мафията.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Патриотавите ЛЪЖЦИ, които преди изборите обещаваха мин. пенсия 300лв., сега яростно бранят позицията че не трябва да се вдигне пенсията на 300лв.!Е това ако не е шизофрения, не знам какво е
10
3
 
15
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Пълна конфискация на имуществото на другарите перестройчици и пребоядисани такива,ограбили банките и " шоковите" им терапии при кражба на предприятията ( вход- изход кеш),ще реши въпросът с пенсиите и завръщането на младежите от чужбина.
9
14
 
2
 
! Отговори
Професор преди 4 години
До 8И 9 лева са ти много. Това са 5 ? на ден които ти ги плаща Генерала!
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със средно специално образование съм и 42 години трудов стаж.Получавам 297 пенсия т.е. по 9.9 лева на ден.Кой ми окраде вноските за пенсия бе другари демократи и комунисти?