Пилешко месо със салмонела не е стигало до потребителите

Това увери лично земеделският министър Десислава Танева
Обновена: 6 дек 2019 14:48 | 6 дек 2019 14:19, Камелия Цветанова
32
Пилешко месо със салмонела не е стигало до потребителите
Снимка: Булфото архив

Нито един килограм от охладеното пилешко месо от Полша не е стигнало да потребителите, увери земеделският министър Десислава Танева.

Още по темата
То е закупено от различни оператори за термична обработка.

Нито един килограм не е продаден, нито е стигал до търговските мрежи, а контролът върху вноса на пилшеко от Полша е завишен. Танева съобщи, че първата нотификация по общоевропейска система за бързо уведомяване за наличие на салмонела е получена в края на март.

Понеже става въпрос за продукт, който не е за директна консумация, БАБХ няма задължението да уведоми потребителите.Танева обаче съобщи, че по нейна преценка оттук нататък БАБХ ще публикува съобщение, ако се установят зарази, дори и при стоки за недиректна консумация.

А от въпросното пилешко, 109 тона са били иззети от БАБХ. Останалото е било купено от различни оператори, които или са го изнесли извън страната, или са го преработили термично и няма никакъв риск за здравето.

От края на март до момента са получени 17 нотификации за пилешко със салмонела, като 15 от тях касаят един производител. Заради това БАБХ контролира всяка една партида, която влиза в страната от него. Общото количество, което е внесено от производителя е 544 тона. България не е единствената страна, в която той продава. Същото месо е достигнало до още 7-8 европейски страни, уточни Танева.

Тя допълни, че България не може да изнесе информация за името на производителя и за имената на българските оператори, които са купили заразеното месо, защото има специална разпоредба от Брюксел, която забранява това.

Националната мониторингова програма също е засякла положителни проби. 2 в наши кланици и 12 при преработватели за първите 11 месеца на година. Партидите от тях обаче въобще не са стигнали до пазара, допълни Танева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тя допълни, че България не може да изнесе информация за името на производителя и за имената на българските оператори, които са купили заразеното месо, защото има специална разпоредба от Брюксел, която забранява това."Що за идиотщина?!Да тровят населението и от Брюксел да им запушват устите и да няма осъдени?На тези от Брюксел трябва да им се покаже една гьостерица неокастрена, докато започнат да работят за населението си,а не само за корпорациите.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова нагли лъжи,че повече от това няма накъде!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
KAKVI SA KOMISIONNITE SLED REEXPORTA NA TOVA MESO???!!! alo
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярвам Ви безусловно 1 милиграм не достигнал до пазара.
4
2
 
14
 
! Отговори
Повярвах преди 4 години
Повярвах ти,***!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ZACHTO SE KUOUVA MESO SAS SALMONELA ZA REEXPORT???
2
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ОТИ ЛЪЖЕТЕ.ДАЖЕ СМЕ ГО ИЗЯЛИ.ХА ХА ХА .НА.ГЛИ И ПРО...СТИ
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
една седмица твърдят ,че е стигало и ся десито доказана лъжкиня, твърди ,че не е стигало, ай де бе! ОСТАВКА поредна Деси подавай!