Съдът резна Слави: Няма да има "Няма такава държава". Засега

Причината е емблемата на организацията
Обновена: 6 дек 2019 16:15 | 6 дек 2019 16:15, Красимир Ангелов
144
Съдът резна Слави: Няма да има "Няма такава държава". Засега
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“, съобщиха от институцията.  Причината е емблемата на организацията, а не името й.

Според съдебния състав представеното графично изображение засилва извода, че "интегрираните цветове бяло, зелено, червено" биха могли да внушават за използване на флага.

Още по темата
Относно името на партията съдът приема, че "използваното в настоящия случай наименование съставлява съчетание между придобилия гражданственост израз "няма такава/няма такъв" и съществителното име „държава“.

Противно на изразеното от процесуалните представители на молителя становище, съдът счита, че изразът "няма такава/няма такъв" трябва да бъде изследван не само в позитивното му звучене, но и с възможната отрицателна конотация – тъй като по делото не са събрани никакви доказателства, от които да се направи извод, че вложеният в израза смисъл е единствено позитивният".

Разгледан в светлината на отрицателното внушение, изразът "няма такава/няма такъв …" би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида. Гражданите са свободни да дават оценка на заобикалящата ги действителност, стига използваните изрази за тази оценка да не са обидни. В настоящия случай сам по себе си изразът „няма такава/такъв“ не е обиден, а съчетанието му с „държава“ изразява не незачитане на държавността, а оценка относно обществено-политическия живот такъв, какъвто той е видян от учредителите на партията", отчитат в мотивите си магистратите.

"Изложените съображения мотивират съда да приеме, че наименованието на партията не следва да се разглежда като противно на добрите нрави и да е основание за отказ за регистрация. Този извод е обоснован и от разбирането, че когато съдът поставя пречка пред участието на един субект в политическия живот, това трябва да е крайна мярка – само тогава, когато императивната норма е нарушена по начин, който изключва всякакво съмнение за нарушението", пишат в мотивите си съдиите.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ,,офшорен патриот,, ДАНС защо не го разследва да видят от къде го спонсорират ,какви партии ,какви пет лева .За какво се бори тоя пропаднал тип.
133
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такава държава доказва че няма такава държава.
132
3
 
9
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Това е чист ПР ход. Няма как да нямат юрист в техния отбор, който да не го знае това нещо. Нарочно са го направили, за да получат отказ и публично да се изкарат репресирани от държавния апарат.
131
2
 
11
 
! Отговори
ВЕЧЕ ГЛЕДАМ БТВ преди 4 години
Слаф-чо Чалгаров се е самозабравил.Той цялата СИ душевна отврат от самия себе СИ не може да скрие.Що така гледа злобно?Откакто го няма в БТВ,понякога я гледам тая телевизия.Дългия скоро ще бъде забравен дори и от чалгарите
130
6
 
10
 
! Отговори
Вече е противен преди 4 години
Злобно и гадно същество. ВЕЗНИ! ОТВРАТ.
129
1
 
3
 
! Отговори
Що е то? преди 4 години
Лява обезкървена ръка държи трибагреник.
128
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали уж я бяха регистрирали! Тошко Йорданов нали е подал документи в съда за регистрацията на партията и уж я бяха регистрирали? Как не ги е срам и да му отказват и още как ще я регистрират и щом е казал Слави,че ще се случи значи ще се случи точка.Нямат право да му отказват а и името на партията Няма такава държава като нашата по света.Това означава заглавието разебрете го и си го набийте в главите.На другите може да регистрат партии.И с референдума се подиграха ***!
127
4
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Щом Слави счита, че няма такава държава, няма защо да иска държавата да му регистрира партията. Когато по времето на дядо Благоев са регистрирали Българската Социалдемократическа партия, да не би да са ходили някъде да я регистрират?Истината е, че му трябва да участва в следващите парламентарни избори и като вкаря някой и друг депутат в Народното събрание, да стане поредната патерица на Бойко.
126
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причината не е емблемата, а че името звучи като подигравка. Продължение на скечовете на Славчо. Беше добър като клоун, стой си там.
125
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
слави е чалгар, освен това още една еднолична партия не е нужна. правилно бойко го е отрязал с регистрацията
124
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куц и сляп ще води България!Айде, бегай оттука!
123
5
 
19
 
! Отговори
Дърт ерген преди 4 години
Не знам, аз не съм много умен, ама вие как си представяте Бойко и Слави да управляват заедно, май на там отиват нещата....
122
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Butame korumpiranja samovluben parlament ... i tesi si slagat novo ime imalo edno vreme osmanska darjava...i noviat hymn ste e kocek jeno biagai
121
16
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОВА БЕШЕ ЯСНО И ОЧАКВАНО!!!СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ПОДЧИНЕНА НА БОРИСОВ И РАДЕВ !
120
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре го е планиал. Явно нарочно иска да се изкара жертва на системата, уж че го репресират и не го допускат до избори за да спечели повече привърженици. Няма да се получи обаче. На хората им вече им писна да гледат постановни, циркове и циркаджии.Да си беше направил една нормална кампания със нормално име и да застане пред хората като мъж. Да каже това, това и това са ни целите. А той подходи по чалгарски и затова никога няма да спечели широка подкрепа. Хората си го знаят що за стока е.
119
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този отдавна се самозабрави. Добре е, че е полуспрян. Дано го спрат нацяло и дасе върне в своя чалгасвят.
118
9
 
28
 
! Отговори
Няма такъв чалгар! преди 4 години
Предварително планиран ход на чалгарчето ......
117
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гост"Медийно пространство" и "свеж полъх" са две абсолютно несъвместими понятия, също като ТЕЦ и борова горичка. Спри да гледаш телевизия и тогава ще разбереш какво имам предвид.
116
8
 
29
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
ЧАЛГАРЯ да си прави партия както си иска, но НЕ с флага на Република БЪЛГАРИЯ!Момчета, ербап сте , ама малко плиткоу..ни!!!!!!!!!!!!!!!
115
15
 
19
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Може да не харесвате Слави, музиката му и т.н. Но поне по телевизията му се чуват по-различни и интересни неща и се канят гости, които застъпват и други гледни точки. Колкото и малко да е, си е свеж полъх в медийното пространство. А за партията - всеки е свободен да избира.