Мястото на Западните Балкани е в ЕС, зове Мария Габриел

Ако Европейският съюз не е в региона, други ще бъдат, посочи тя
Обновена: 8 дек 2019 12:24 | 7 дек 2019 18:00, Красимир Ангелов
60
Мястото на Западните Балкани е в ЕС, зове Мария Габриел
Снимка: БТА

Мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз, заяви категорично българският еврокомисар Мария Габриел, която заедно с евродепутата Ангел Джамбазки откри международната конференция "Западни Балкани", която се състоя в София.

Още по темата
"Каквото и да се случи по отношение на политическата част на този процес, ние трябва да продължим не само да го заявяваме, но да имаме все повече конкретни общи инициативи и действия, които да показват, че има грижа за региона. Защото, ако Европейският съюз не е в региона, други ще бъдат. За това е много важно, че новата Европейска комисия дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите приоритети", каза Габриел.

Тя е подчерта, че след земетресението в Албания, Европейският съюз е бил сред първите помогнали, като са отделени 15 млн. евро.

"Основна цел на днешната среща е да формулираме няколко важни за България и региона тези. Първата от които е задължителната интеграция и вписване на братски наши държави като Македония, Албания, Косово, Сърбия в общоевропейския разговор и Европейския съюз. Ще проведем разговори за това какви са нашите отношения и какво трябва да се постигне. За нас българите е изключително важно да водим този разговор през правата и законните интереси на нашите сънародници в тези държави", заяви Ангел Джамбазки, който е организатор на събитието, цитиран от БТА.

"Като започнем от Македония, която аз никога няма да нарека нито Северна, нито Южна, нито Горна, нито Долна. Тя за нас е братска, втора Българска държава на Балканите. Българската политика по отношение на Македония е колеблива от десетилетия. А ВМРО съществува, защото Македония е външнополитически въпрос. Радвам се, че успях да привлека както моите съюзници от Европейските консерватори реформисти, така и да върнем на Балканите Републиканския институт на САЩ, да ги запознаем с нашата гледна точка и да ги привлечем за съюзници", допълни евродепутатът.

Според него основната задача е признаването и гарантирането на правата и законните интереси на българската общност в Северна Македония.

По думите на Джамбазки целият разговор в момента се върти около историята, а историята е безспорна, основава се на историческите извори. "Остава впечатлението, че нашите приятели се опитват да ни оставят само в тази тема, като спорят за безспорните исторически факти. Всъщност голямата задача в момента е да се формулира българската общност в Македония. Включително и през конституционни промени, защото в конституцията на Македония има няколко държавнотворни елемента и народа, между които албански, египетски, но българския отсъства. Това трябва да бъде променено и поправено", допълни Ангел Джамбазки.

Мария Габриел изрази надежда, че ще се инвестира много сериозно в иновациите. "По програмата "Хоризонт Европа" може да се изпрати силно послание за хората, работещи в научните изследвания - за рака, здравеопазването, селските райони. Има такива проекти, но са съвсем в началото. Нужни са много повече инвестиции, свързани с даването на перспективи на малките компании“, посочи Габриел и допълни, че това е нещо, което ще е добре да бъде направено в рамките на новия мандат.

На въпрос дали сигурността и стабилността в региона е застрашена от последния шпионски скандал, свързан с Русия, Габриел посочи, че в днешното време на нарастваща цифровизация сигурността и стабилността не са даденост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Марче ,немой.Вкиснаха се, когато бсцеизтърва северна,а ти сега няма горна,долна ,а само една друга българска притова братска.Леле,тамън напасвахмеимето и изцепка.Дано е както казваш,още утре да си додат да се видим,аманека почакаме.Ама и албанци братски и косовци и сърбе - много братски.А тезнаят ли.За макетата ,квфиш.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комисари !!! Много обичат е.в реите, тази дума КОМИСАРИ ! ЕДНО ВРЕМЕ В РУСИЯ ,ДОКАТО СТАЛИН ГИ НАРИТА ,СЕГА В ЕВРЕИСКИЯТ КОНЦЛАГЕР ,НАРЕЧЕН ЕС
41
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 4 години
Калинка на голяма еврозаплата. Искат да набутат и останалите държави в Еврейския съюз.
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една еврослужителистка. Ако знае колко нелепо стои с тези заучени и блудкави речи, дето вече ги изтъркаха от употреба. Дори не вдяват за какво става дума. Разпореждат се с милиарди, а не могат да вдъхнат доверие и за пет цента.
39
0
 
13
 
! Отговори
Мари-и-и-а-а-и-а-а! преди 4 години
Коя беше тази, от каталога на Пайнер ли, на планета ли...?
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия комисари като ония на СССР, заслужили нищоправещи другари.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тия ни управляват... спасение няма на този свят.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не дойди либе ле, що не дойди джанъм. Друго либе залибих, тебе се те нема!
35
0
 
26
 
! Отговори
6 преди 4 години
Не разбирам тази точилка дето ръси мъдрости за други народи с какво е заслужила нашето доверие да взема заплата за десетки хиляди евра !?Пръкне се някое недоносче на Борисов нагоре и никой не може да го смени !Какво направи за дигитализацията на ЕС и България ?Абсолютно нищо ! Изглежда на западняците им трябват такива послушковци !Кохезията - с какво се доближихме до запада като стандарт ?С нищо !Обратно !А се наляха тук милиони евра - в чии джобове потънаха ! Един Бог знае !Кмшиите запада ги не
34
0
 
21
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
да започнем от мъжа на тая хранеща се с човешки телеса - сврака... да за
33
1
 
21
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
ние живеем в концлагер на евреите. това е Истината!!!ние живеем в концлагер на евреите. това е Истината!!!а те наричат тази психопатична перверзия "демокрациа". няма как да ни се срещнат мненията, за това вие, габриел, ставате излишни! така съм решил и така ще стане. няма ама, защо, нали... ясен ли съм и на педераската ви безмозъчна, турска цензура??
32
2
 
13
 
! Отговори
EU Counsil преди 4 години
Братя българи, днес направете нещо необичайно - опитайте секс и с жени!
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фригидна и бездушна гербаджийка...
30
0
 
3
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
но както казахме, всичко ви е дозволено! само пътищата ви водят до този на шулц. серж, и твоят... като погледате света през решетки ще разберете какво сте ни сторили, евреи!!
29
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 30Пeдepacите "демократи" живеят и работят в Москва, в Кремъл.Оттам ни чертаят бъдещето.Но това няма да продължава дълго. Само докато свършат рублите!
28
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле що руски *** тука що чудо!Руския *** няма да помогне на хер Путин.Балканите са европейска територия.Източни и Западни Балкани ще бъдат обединени.Европа ще бъде обединена, силна и велика - по-велика от Русия!
27
1
 
21
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
габриел, приемаш ли дигитален дуел в познания на под игото! Аз ще пренапиша "Под Игото на ек". жалки, безмозъчни твари... пфу!
26
1
 
25
 
! Отговори
мак преди 4 години
Каква е ползата от така наречените комисари? Изнасят така наречени речи, повтарят клишета, от време навреме ще нахокат кривите краставици. И това срещу големи пачки и привилегии.
25
1
 
16
 
! Отговори
Марая Гейбриъл преди 4 години
Обичам Ви Дигитално Цифрово! Айде взех си милиардите, чао!!
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зове, призовава, аба-бала... )))Тая *** е само за бройката... Никой не я бръсне за нищо.