Гориш отпадъци, гуми, тровиш въздуха - 2 години затвор и глоба до 5000 лева!

Идеята дойде от Фандъкова, депутатите от ГЕРБ я внесоха в НС
141
Гориш отпадъци, гуми, тровиш въздуха - 2 години затвор и глоба до 5000 лева!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ внася промени в Наказателния кодекс /НК/ за инкриминиране на горенето на гуми.

"Предлагаме допълнение на чл. 353 б, като инкриминираме замърсяването на атмосферния въздух чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушение на установения ред", съобщи председателят на правната комисия Анна Александрова /ГЕРБ/, цитирана от БТА.

Още по темата
За нарушителите се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 г. с глоба от 2000 до 5000 лева, а в маловажните случаи - пробация и глоба от 1000 лева.

Нерегламентираното изгаряне на отпадъци е сериозен фактор за замърсяване и влошаване качеството на въздуха в населените места и представлява сериозен риск за здравето ни, мотивира предложенията Анна Александрова.

В отговор на въпрос, Красимир Ципов обясни, че за физическите лица са предвидени по-занижени санкции, предвид степента на обществена опасност, но не изключи възможността да се стигне и до ефективно лишаване от свобода.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на ГЕРБ за законовите предложения. Тя посочи, че забраненото горене на отпадъци продължава да се случва в "Красна поляна" и в "Слатина". Само за уикенда за горене на отпадъци на открито са направени 21 проверки, съставени са три акта за административни нарушения, съобщи столичният кмет. В "Подуене" и "Възраждане" е било установено в два частни имоти горене на стара дограма и е съставен акт от 100 до 5000 лева. Направени са били и проверки на строителни обекти, автосервизи, пунктове за изкупуване на вторични суровини.

Само за вчера са получени около 30 сигнала за горене на отпадъци, колегите работят изключително сериозно, каза Фандъкова. От 1 декември до вчерашния ден са били направени общо 345 проверки, 49 са наложените санкции, като проверките продължават. Най-високите нива на фини прахови частици са били през нощта на събота срещу неделя, което, по думите й, очевидно се дължи на отоплението, както и на климатичните условия.

Фандъкова посочи, че благодарение на строителството на метрото и модернизацията на градския транспорт има непрекъснато подобряване на показателите на въздуха в столицата, но в същото време хората са станали все по-взискателни. Първо трябва да се откажем да караме замърсяващи автомобили, трябва да се откажем и да се отопляваме със замърсяващи горива, коментира тя. Фандъкова съобщи, че от Столичната община имат готовност за подмяна безплатно на отоплителните инсталации на 20 хиляди домакинства с по-екологични - газ, топлофициране, електричество и пелети. Сега усилието обаче е да убедим хората да се включат в тези програми, посочи тя. Столичният кмет съобщи, че от началото на януари започва набирането на заявленията по първия от двата големи проекта за подмяна на отоплителните инсталации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: отпадъцигумиГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
31
 
! Отговори
joker преди 4 години
До АнонименКолко близо до акъла, нали?! Тези, които горят гуми, дограми и кабели не им пука от глоби... колко са далеч от реалността нашите "законотворци"! Отчаяние!
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Адам и *** и платената любов дават по ТВ-то.
56
1
 
26
 
! Отговори
До долния преди 4 години
Некакси не вЕрвам това да се отнася за електората на тиквата - снежно белите шведи...Колкото спазват забраната за каруците...
55
2
 
15
 
! Отговори
анонимен 28 преди 4 години
кое замърсява въздуха,дървата,които се горят,или тецовете,и куп фабрики,от които не се знае какво се гори вътре,или *** който се внася отвън,при нас на село има фабрика която претопява олово примерно и змърсяването на въздуха сигурно е огромно,ама няма кой да дойде да види или да замери замърсяването на въздуха,а това,че се отопляваш на дърва замърсяване ли е,може си отчасти,но не колкото другите неща.
54
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-жо Фандъкова, ако намерите поне един човек, който има доход над 1000 лева месечно и който гори гуми, за да се отоплява, ще призная, че от предложението за промяна в закона има известен смисъл, но най-вероятно тогава ще става въпрос за човек, който е за психиатрията. ... Я внесете закон, според който всеки с доход над 10 000 лева на месец е длъжен да има само по една кола и по една вила, а ако има повече то е длъжен да плаща отоплението на служителите си и въздухът ще се изчисти моментално...
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЛАДНО МИ Е
52
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако тия, дето горят гуми, имаха 5 бона за глоби, нямаше да горят гуми.
51
1
 
26
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
А който гори *** на Италия в ТЕЦ овете?Или повишаването на нашите данъци ще реши проблема?Май наистина по-малоумно управление не сме имали!
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я ме светнете как едно горене на такива материали се класифицира като маловажно и как като немаловажно. В закона фиксиран ли е някакъв критерий за категоризация или както при всички български закони след приемането им трябва да се хвърля боб, за да се разбере за какво става дума. Така де, да има хляб за адвокати и да има вратичка в закона през която да се измъкват "наши хора".
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи за да дишаме ще плащаме ромите да са в затвора за да не замърсяват.Там ще ги хранят и настаняват с нашите пари от данъците ни.
48
2
 
5
 
! Отговори
joker преди 4 години
До АнонименДА! От тази епоха съм - млад динозавър ;)
47
2
 
14
 
! Отговори
Пук преди 4 години
То е ясно, че няма как да се вземат 5 бона от такива дето горят гуми, но защо трябва ние данъкоплатците да им плащаме 2 години подслон и храна?
46
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До И.Б. "как ще санкционирате ромите" - Ще трябва да обещават че на следващите избори ще доведат по още 4 бртчеда да гласуват... (знаем вече за кого)
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като има глоба за гратисчии в градския транспорт, това как засяга основните нарушители - шведите? Извод: Никоя глоба не те засяга, когато гласуваш правилно.
44
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко, герберите ще въведат данък прахови частици и такса мъгла и дневна вноска за безветрие и ще решат проблема.
43
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е стигнал гуми да гори значи няма лев в джоба.Такива имат само дрехите на гърба си и с наказания няма да ги спрат.Защо всичко с глоби и наказания трябва да се случва в БГ?!Нали уж социализма свърши?Свърши ама друг път!Няма да е чудно ако върнат и лагерите.Иначе излишък в бюджета,ама не се дава нищо на бедните,а се раздават допълнителни стимули на чиновниците.
42
3
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Най-после. Айде да видим сега дали ще се прилага тоя закон като го приемат..
41
1
 
17
 
! Отговори
joker преди 4 години
Убедихте ли се за пореден път, че храним някакви ***-ци в парламента. Тези не живеят в нашия свят. Тези 'мерки' са приложими и доказуеми само ако има свидетели кой е запалил отпадъците и са готови да свидетелстват. Това е НЕВЪЗМОЖНО и НЕПРИЛОЖИМО в ро-*** махали. Всичко е бутафория и параван за следващата голяма ИЗМАМА С НАШИТЕ ПАРИ, А ИМЕННО ФИНАНСИРАНЕТО НА ХИЛЯДИ КЛИМАТИЦИ И УТОПЛИТЕЛНИ С-МИ ЗА ***! = САНИРАНЕТО НА БЛОКОВЕТЕ.
40
1
 
21
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
Данчето Ф. - "Най-високите нива на фини прахови частици са били през нощта на събота срещу неделя, което, по думите й, очевидно се дължи на отоплението, както и на климатичните условия."Ама защо пък да не дигна и данъка на колите? - рекла си кметицата. Тамън ще мога да събера пари да направя ремонт на ремонта на Графа! Ах колко съм умна!!!
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А затвор за общинари за неиздаване на "зелени билетчета" при наднормено замърсяване, както обещаха като вдигаха цените на билета, кога?