Радев: Българите да възпитат политиците да живеят само от заплата

Президентът коментира актуалните теми у нас
11 дек 2019 19:28,
167
Радев: Българите да възпитат политиците да живеят само от заплата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Неведнъж съм казвал, че българите ще живеят достойно когато възпитат политиците си да живеят само от заплата; най-вече тези политици, които вземат управленски решения, разпределят бюджет и сключват договори за обществени поръчки. Това коментира президентът Румен Радев в ефира на bTV.

Още по темата

Той подчерта, че за целта са нужни няколко инструмента: непримирими граждани, свободни медии и разследващи журналисти и силни съд, прокуратура и КПКОНПИ, „които да отнемат и запорират имущество и, много важно, да вкарват в затвора”.

В отговор на обвиненията, че говори „черногледо”, държавният глава подчерта: „Аз говоря амбициозно и така трябва да разсъждава всеки българин, толкова сме изостанали от другите източноевропейски държави, трябва да направим много повече”.

Когато му беше напомнено, че кредитния рейтинг на България се подобрява, той на свой ред отбеляза, че България вече е имала даже по-висок рейтинг – BBB+ в период 2006 г. – 2008 г., по времето на Тройната коалиция, а сега възстановяваме кредитния си рейтинг от 2013 г. (ВВВ).

По отношение на намаляването на външния дълг, Румен Радев призна, че има резултати, но също така припомни, че към 2009 г. той е бил по-малко от 10 млрд., за да започне да расте и през 2016 г. (с правителство, оглавявано от Борисов) да скочи до 28 млрд. „Днес излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, от провала на предишните му мандати”, заяви държавният глава.

Президентът призова да не гледаме международните класации, а да използваме като измерител благополучието на българските граждани. По думите му трябва да се въведе навсякъде принципът на „конкурентност, прозрачност, отчетност и отговорност”: „Трябва да си задаваме въпроса как строим, как ремонтираме, как обучаваме децата си (…) България е с ограничени ресурси, трябва да държим на качеството”.

Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов даде предложение в тази посока – и то в типичния си стил: за 20 минути. По този начин президентът Румен Радев коментира по bTV законодателните предложения за статута на Обвинител №1, които правителството лансира.

По думите му цялата идея за независим прокурор с единствена задача да разследва главния е започнала с нарушение на Закона за нормативните актове – без обществено обсъждане и без оценка на въздействието, а може и да се стигне до колизия с Конституцията.

Въвежда се нова мощна фигура, в някои аспекти – по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в конституцията; тя се избира от прокурорската колегия на ВСС (председателствана от главния прокурор), а не е и ясно кой ще разследва този магистрат в случай, че наруши закона, посочи Румен Радев.

„Проблемът е много по-дълбок и няма да се реши с този законопроект”, подчерта държавният глава.

Той подчерта, че даже и ГЕРБ да не участват в консултациите за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от дискусиите ще влезе в Народното събрание и там управляващите ще трябва да вземат отношение. „Там има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям”, отбеляза Румен Радев по отношение на ГЕРБ.

Амбицията на България трябва да е оставането ни на европейската газова карта като държава на транзит на газ след провала на "Южен поток". Не трябва да се съобразяваме със заплахите на Владимир Путин, а да гледаме интереса си по отношение на "Турски поток". Това каза по bTV президентът Румен Радев. По думите му с нашите пари плащаме, за да може руският газ да стигне до Европа.

"Трябва да има много откровена оценка и мотивиране за формирането на цените, защото ние плащаме. Не виждам и анализ на оценката на риска”, заяви държавният глава.

"Чувам, че ще можем да си върнем парите след 15 г. Това е много дълъг период. За толкова време ще се построят много терминали за втечнен газ. Надявам се най-накрая да се построи интерконекторът между Гърция и България и да може да има диверсификация”, каза още Румен Радев.

На въпрос дали, ако кабинетът беше купил изтребители "Грипен", вместо американските самолети, щеше да се избегне конфликт между него и Борисов, Радев заяви, че за него типа самолет няма значение.

"Ако кабинетът беше решил да купи „Грипен” по начина, по който купи F-16, аз щях да съм същият върл противник. Българското правителство погази открития и честен конкурс, който да ни даде най-добри условия и това тепърва ще носи последствия”, заяви президентът.

Радев за НАТО: Проблемите да се поставят откровено

"Покрай F-16 ние сключихме и договор за индустриално сътрудничество, който е скрит. В него няма реални параметри и срокове. Ние трябваше да направим много повече. Предложих на Тръмп да направи така, че когато купуваме от тях, да има много стабилна подкрепа от американското правителство именно за индустриално сътрудничество и за трансфер на технологии, за да няма тази икономическа бездна", каза още Радев.

Той коментира и казаното от новата посланичка на САЩ у нас, че ще санкционират корумпирани държавници и техните семейства с отказ за издаване на визи. Според Румен Радев никой не може да реши нашите проблеми с корупцията отвън.

"Трябва обаче да се отнесем със сериозност към едно такова намерение. Това е ясен знак от Държавния департамент, че в България има ненаказана корупция по високите етажи на властта”, каза Радев.

Той уточни, че такива визови санкции има за страни като Иран, Пакистан, Еритрея, Нигерия и Камбоджа.

"Вкарването ни в една такава група е имиджова щета за нашата страна. Това няма как да не влияе с отношенията ни със САЩ”, на мнение е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
21
 
13
 
! Отговори
Радев-празнодумец преди 4 години
Радев е празнодумец храбър. Празни приказки, безмислени пожелания в комунистически стил другари дайте да дадем и след 3 години президенстване (празнодумстване) няма нищо полезно и смислено свършено от него за България. Вместо да вървим напред избрахме най-слаабият президент досега и се връщаме много назад към времената на бай-Тошо. Много жалко...
41
21
 
10
 
! Отговори
Аман... преди 4 години
Този не си научи урока, като президент.Вместо да обединява той разединява.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладно ми е, шефе.
39
29
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно поговората, пази боже сляпо да прогледне е вярна за радев и метресата му, или жена му никой не знае. Толкова елементарни хора рядко попадат във власта.
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тумба лумба.....обичам Тройната коалиция......тумба лумба....
37
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И неговата метреса и сегашна съпруга беше на две заплати.
36
0
 
11
 
! Отговори
Това го няма никъде преди 4 години
Българите да възпитава политиците да живеят само от лобизъм, а не от корупция.Ако искаме поне средна ръка политици.
35
8
 
10
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Я ми посочи държава, в която има политици, но те не крадат.
34
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Др. Радев , как и с какви пари жена ти си купува рокли за 16 хил. лв. едната , обувки и чанти за 23 хил. лв. без да работи, а твоята заплата е 7 хил. лв. Явно фатмашките ти номера нямат край.
33
2
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Кой политик живее само на...едната заплата.Ако знаете...такъв,пишете.Да го обявим за...новият Ивайло и да поведе народа към...свобода и светли бъднини.(платено...съобщение)
32
17
 
14
 
! Отговори
Ladef преди 4 години
И ти ли, Бруте, на заплата само караш, руска подлого грязна ?!
31
16
 
20
 
! Отговори
Посетител преди 4 години
Г-н президент а Вие какво направихте до сега ??? Само срещи тук и там .... снимки и приеми..... и до там.
30
16
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Радев: Хайде всички да плеснем с ръце, да се прегърнем и да полетим в небесата :))))))Абсолютен не...щастник!!! Импийчмънт сега!!!
29
3
 
21
 
! Отговори
Ухото преди 4 години
Абе хубаво, ама как се плаща данъка и такса смет на 7 апартамента?
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-малко приказки,възнаграждания и привилегии за политиците и повече отговорност разум и труд.
27
7
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Какъв си ти бре? Не цапай сайта с присъствието си ,Само ти /може би/ си разбираш какво пишеш!
26
8
 
8
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Трябва да започнат от теб, ушат ***. Ако не знаеш какво значи, да ти помогнем, ушко?
25
9
 
16
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Като почна да говори за Тройната коалиция, защо не довърши какво още се случи тогава?Заменките, батко и батко, корупцията и кражбите от еврофондовете, довели до замразяване на милиарди за България.... Ако През-ден-та удобно е забравил какви ги свърши триумвирата Станишев, Царя и Доган, някой хора не сме!
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истина е политиците се нуждаят от повече работа и по-ниско заплащане най добре две минимални заплати.
23
14
 
14
 
! Отговори
imone преди 4 години
Този ли ще говори за заплати на политиците, дето класа му за прослужено време за един месец е повече от годишната заплата на 1/3 от българите. Всичко му е платено и си е оправил живота да края на дните си с доживотната си "пенсийка".