Удрят апартаментите и стаите за гости с патентен данък

За жилище с три стаи налогът може да е и 750 лева
43
Удрят апартаментите и стаите за гости с патентен данък
Снимка: Pixabay

Апартаментите и стаите за гости ще плащат патентен данък като хотелите с 1 или 2 звезди. Данъкът ще бъде между 25 лв. и 250 лв. на стая и ще се определя от всяка община. Това гласят промени в данъчните закони, които са внесени от председателя на бюджетната комисия към НС Менда Стоянова и група депутати и днес ще бъдат разгледани, информира "Труд".

Още по темата

Така за апартамент с три стаи данъкът може да е до 750 лв.

След среща между представители на Българската стартъп асоциация, Менда Стоянова и депутата Валери Симеонов има споразумение имотите, които се отдават чрез платформи като Airbnb, да се регистрират по улеснена онлайн процедура.

“Тази процедура ще бъде изготвена от работна група с наши представители и ще бъде описана в наредба на МС. Наредбата ще бъде публикувана до три месеца, а след това започва да тече тримесечен срок, в който всички имоти трябва да минат през процедурата”, каза Борис Павлов, представител на компания за отдаване на апартаменти за гости.

Той коментира за “Труд”, че регистрационният номер на всеки апартамент ще бъде описан в обявата му в платформата и по този начин ще може да се следи кой спазва закона.

На заседание на комисията ще бъдат разгледани и промени в Закона за защита на потребителите. Според тях Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще може да иска премахване на съдържание от уеб сайтове и ограничаване достъпа до онлайн магазини, ако търговци нарушават правата на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
26
 
! Отговори
Потърпевш преди 4 години
Излиза че за 2 мес. сезон- какъвто реално е нашия по черноморието, плащаш годишния данък на имота, таксите му смет, паркомясто (75 лв на месец в Созопол), режийните разходи и ПАТЕНТ.Накрая идва туристът от София и казва : Повече от 20 лв на легло не давам!Хем управляващите искат да задържим туристите в България, хем морят и задушават наемодателите. Ефект ще има и това ще е, че цените ще се вдигнат. Щото намериха пак от къде да сучат. Най много ще е потърпевш ония дето дава 5 легла, Не богатия.
15
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пък в ЮК до 10 000 паунда от наем Не се облага с Никакви данъци !
14
2
 
28
 
! Отговори
Лол преди 4 години
След Uber следващите, които ще се махнат от БГ ще са Airbnb, никой не може да надмогне на рекета на мутретата!!! На *** високотехнологичната държавица...
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой ще каже каква е разликата между краткосрочно отдаване под наем и дългосрочно такова? Нали плащаш данък 10%... В кой закон пише колко дни, нощи и т.н. се броят за краткосрочно отдаване (стаи за гости)? Аз имам наематели от 5 години, те не са ли гости? Вече няма да плащам 800 лева данък а ще плащам патент 750 лева?? Или да си изгоня наемателите и да започна да ги таксувам на вечер престой? Ами ако се регистрирам в AirBnb с фалшиво име и получавам плащания само в PayPal? ГЕРБ са ***!
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Airbnb как ще се трогнат, че тук някакви *** мислили недомислили някакъв нов рекет. Така или иначе адреса не се вижда, докато не направиш резервацията, не виждам ама никаква причина да се плаща подобен "данък" на мутрите...
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарете на селския тарикат Валери симеонов от скат и герб.
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафия! С нищо не са по-различни от Коза Ностра. В Сицилия плащаш "пицо" - такса спокойствие. Тук плащаш на мафията ГЕРБ.
9
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да се оплаквате тези които рентват имат пари да си плащат данъците. С ТЕЗИ пари ще се помага на другаде пенсии, детски.Тези хора трябва да се научат че се плаща.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Удряяяййй,Рекетьорите удрят,То от мафиоти какво друго....
7
1
 
5
 
! Отговори
Бизнес дама преди 4 години
Ауууу, Нейковци
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-високи наеми, повече сива икономика, нови фалити и стагнация.
5
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това автоматично ще вдигне и наемитеЧестито на печелившите!пак да гласувате за ГЕРБ!;)
4
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега 25лв... няма да си купите китайски *** за прозорци марка zara и ще си платите данъка
3
2
 
52
 
! Отговори
Мууу преди 4 години
Дори и кравите, които дават много мляко, не можеш да ги доиш по много пъти, а управляващите пробват да облагат с данъци всичко възможно, а българския народ е най бедната и мършава крава в Европа и не може с тези заплати от 280 евро да плаща данъци над всичко.
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаа... нямат наяждане управляващите.
1
2
 
59
 
! Отговори
С герб до гроб преди 4 години
Удрии Бойко, щом тоя народ гласува за тебе, трябва геноцида над бедните да продължи. Вдигаи данъците на бедните, а олигарси и бизнесмени имат най ниския данък в Европа и не го плащат, а като натрупат данъци към държавата, се прехвърля фирмата на роми и почват да крадът на ново.