Удрят апартаментите и стаите за гости с патентен данък

За жилище с три стаи налогът може да е и 750 лева
43
Удрят апартаментите и стаите за гости с патентен данък
Снимка: Pixabay

Апартаментите и стаите за гости ще плащат патентен данък като хотелите с 1 или 2 звезди. Данъкът ще бъде между 25 лв. и 250 лв. на стая и ще се определя от всяка община. Това гласят промени в данъчните закони, които са внесени от председателя на бюджетната комисия към НС Менда Стоянова и група депутати и днес ще бъдат разгледани, информира "Труд".

Още по темата

Така за апартамент с три стаи данъкът може да е до 750 лв.

След среща между представители на Българската стартъп асоциация, Менда Стоянова и депутата Валери Симеонов има споразумение имотите, които се отдават чрез платформи като Airbnb, да се регистрират по улеснена онлайн процедура.

“Тази процедура ще бъде изготвена от работна група с наши представители и ще бъде описана в наредба на МС. Наредбата ще бъде публикувана до три месеца, а след това започва да тече тримесечен срок, в който всички имоти трябва да минат през процедурата”, каза Борис Павлов, представител на компания за отдаване на апартаменти за гости.

Той коментира за “Труд”, че регистрационният номер на всеки апартамент ще бъде описан в обявата му в платформата и по този начин ще може да се следи кой спазва закона.

На заседание на комисията ще бъдат разгледани и промени в Закона за защита на потребителите. Според тях Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще може да иска премахване на съдържание от уеб сайтове и ограничаване достъпа до онлайн магазини, ако търговци нарушават правата на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
Данък "патент" за краткосрочно отдаване на апартамент под наем е неуместна формулировка. Човекът, който е предложил това наименование на данъка,не притежава необходимото образование. Може би е политик?
35
1
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Такава тъпотия никаде нема изкат да вземат и обложат и малкото което му остана на българинът.в Германия такова нещо нема никой не те закача до 10 стаи колкото и гости да имаш не се облага с данъци май имаше неква такса годишна нищожна и товае.Нали сме в ЕС ми дайте по европейски де къв е тоя див капитализъм.Управлявашите станаха и стотинкаджий не са наядаха от стотинките на народа в Германия ги стимулират у нас ти зимат и стотинките за да те откажат за да се пълнят техните стай за гости и хотели
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като ги избирахте що не ревахте.на предстоящите мислете.
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Номер 30Данъци измислени от хора, които НИКОГА НЕ СА ПРАВИЛИ ПОЧТЕН БИЗНЕС.Нямам какво друго да добавя!
32
1
 
3
 
! Отговори
боряна преди 4 години
До Пффабсолютно вярно, за съжаление.
31
1
 
6
 
! Отговори
До 32 Пфф преди 4 години
А кой те кара да си купуваш апартамент на полето? Бързат да застроят полето преди да има улици и инфраструктура, после мрънкат, че държавата им била длъжна. Други строят между блоковете и мрънкат, че инфраструктурата станала недостатъчна.
30
2
 
16
 
! Отговори
Пфф преди 4 години
Покупка на тристайка ново строителство в София 100 квадрата - 200 000 лева стойност (цени под 1300 евро/квадрат са доста редки). Плащаш едно хууубаво ДДС на прекрасната държава от 40 000 лева, затова че нямаш канализация, пред блока ти е тресавище, а най-близката асфалтирана улица е на 2 км. След това са данък за вписване, данък към нотариуса, данък придобиване на имот 2.5%, едни още почти 10 бона. Та 50 бона назад, за държавата, която не ти е осигурила елементарна инфраструктура...
29
0
 
15
 
! Отговори
Защооо? преди 4 години
Защо не се установи един необлагаем, приличен, минимален праг на печалба, от който на сетне се започва с данъци и регулации, а се слага всичко в един кюп? За удобство на държавата?!?, е ли е държава и не се мисли прагматично и логично за да се събират логични такси и данъци, а се генерира протест, сива, черна икономика и отказ от бизнес при така наложените правила?!? Измислени от хора, които НИКОГА НЕ СА ПРАВИЛИ ПОЧТЕН БИЗНЕС
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това същество е отвратително, тя искаше и повишението на застраховките, сега и тази мизерия! Плътно зад нея стои и кръглоглавият, който го е страх от земетресения! Сега иде ред и на данъчните оценки на имотите, освен повишението на ставката за данък продажба! Гадната белчинска усмивчица се кълне навсякъде, че не е искала повишение на данъците ипр. лъжи!
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В аирбнб апартамент се отдава от профил, който няма общо със собственика му. Парите отиват по сметка в чужбина, т.е. не минават през българска банка. Локализацията на имота в аирбнб е относителна. И какво излиза, НАП нито може да локализира жилището, нито собственика, нито плащанията. Какво точно ще следи??Може да се направят на скрит клиент, като минат през цялата процедура по регистрация и рейтинг и тн,но при първи получен feedback "тайния" профил заминава. Ще се хванат за номера.
26
1
 
14
 
! Отговори
Само се чудя... преди 4 години
НАШИТЕ УПРАВНИЦИ И'ИОТИ ЛИ СА ИЛИ ЕНИЧАРИ?!? КАК ВИЖДАТ ДА ВИРЕЕ МАЛКИЯ БИЗНЕС, КОЙТО И ДА Е ТОЙ? МЕТОДИЧНО И С *** РЕГУЛАЦИИ, КАТЕГОРИЗАЦИИ РЕГИСТРАЦИИ И ПР. ЗАКРИВАТ МАЛКИТЕ ДЮКЯНЧЕТА, РАБОТИЛНИЦИ, КЪЩИ, СТАИ ЗА ГОСТИ... КАКВО СЕ ЦЕЛИ ДЪРЖАТА ДА НИ ПРАВИ НА РОБИ, ВАСАЛИ ПО ЧУЖДИ БИЗНЕСИ И ДЪРЖАВИ ИЛИ ДА НИ ЗАЩИТИ ИНТЕРЕСИТЕ??? АКО Е ВТОРОТО, ТО ПО-ДОБРЕ ДА СПРЕ!
25
0
 
19
 
! Отговори
преди 4 години
Значи Бойко и свитата му си крадат апартаменти на безценица и лишават държавата от данъци посредством задкулисни номерца ама аз трябва да плащам за всяко нешо данък, понеже те така са решили... ами няма , когато направите нещо за мен тогава ще си платя данъка, нещастни крадци!
24
4
 
4
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Недейте да философствате ами плащайте , за големи тарикати се помислихте
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А 10% данък общ доход остава ли?Защото ако той отпада (както е редно да бъде) този данък е по-добре, нищо че пак няма да могат да го следят. (искам да видя как ще накарат платформата да сваля обяви без номерчето им)
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Audi, ако си взимаш наема веднъж на месец по кой закон си?
21
1
 
11
 
! Отговори
Боко първи Българоуц преди 4 години
Обличайте си старите дрехи момчета!Крадците /данъчните/на ГЕРБ дебнат отвсякъде и спасение за никого няма.
20
7
 
10
 
! Отговори
Audi преди 4 години
Ако работиш с чужденци , а сайтовете са такива , то по закон нашите наемодатели са длъжни да са регистрирани по ДДС. Дългосрочното отдаване е месечният наем. Там си само на 10% данък. Нощувката ден за ден си е по Закона за туризма и точка. Там трябва да плащат всички видове данъци съвкупно , да водят регистри дори и за автомобилите на гостите и т.н. Както го правят хотелите , плащат огромни данъци и не мърморят ! Законът е един за всички !
19
0
 
15
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Предлагам ГЕРБ и БСП да получават по 8лв от всяка действителна нощувка.
18
2
 
17
 
! Отговори
откъде накъде преди 4 години
Защож патент? Целта на патента е, ако аз измисля някакво изобретение, друг да не се възползва, ако не си плати. Тоест, защита на интересите на изобретателя. Държавата да не би да ми е изобретила апартамента, че да и плащам патентен данък?! Ако моят апарамент не ползва търговска марка, бранд от някого другиго, защо патентен данък? Ако вземам наем, то аз си плащам данък печалба, което го разбирам. Но патент?! Защо държавата притежава патент върху апартамента, който аз сам/а си купувам и плащам?
17
0
 
23
 
! Отговори
Валентин преди 4 години
Мачкай Бойко. Народ който гласува за тикви си заслужава съдбата