Росен Желязков: Нужен е нов Закон за движение по пътищата

Контролът ни обаче не бил от най-лошите в Европа
Обновена: 16 дек 2019 16:54 | 16 дек 2019 16:53, Камелия Цветанова
34
Росен Желязков: Нужен е нов Закон за движение по пътищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нужен е нов Закон за движение по пътищата, смята министърът на транспорта Росен Желязков.

Той смята, че новият нормативен акт трябва бъде приет в рамките на мандата на този парламент, а изпълнителната власт трябва да го подготви и да набележи целите, сроковете за тях и да поеме ангажимент за тяхното уреждане.

"Трябва ни системност", посочи министър Желязков и допълни, че отделните елементи /институции и структури/ трябва да взаимодействат непротиворечиво.

Той отбеляза още, че подготовката на водачите и контролът, който се оказва, не е от най-лошите в Европа, за разлика от статистиката за смъртност и ранени при пътни произшествия.

Според вътрешния министър Младен Маринов с прекалените промени в нормативната уредба гражданите се объркват. "Правейки ново законодателство трябва да се фокусираме върху гаранциите за неговото изпълнение", допълни той, цитиран от БТА.

Министърът посочи, че засилващият се контрол няма да е от полза в перспектива. Той обясни, че възможността да се обхванат всички участници от движението чрез контрол е много малка.

"Трябва да вървим към промяна в поведението на водачите", коментира той и допълни, че дискусиите по темата с пътния травматизъм трябва да са в постоянния фокус на обществото.

Според министър Маринов, българското общество е свикнало някой да го контролира и когато сметне, че е без контрол мотивацията за спазване на закона намалява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Айдее преди 4 години
И тоя се бутна на акъл закони ще пише за кого бе. За такива като вас дето се возят на държавни коли законите не важат.
31
0
 
0
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Анонимен 24 По време на бая ти Тошо колите бяха 4 пъти по малко , а починалите от катастрофи два пъти повече.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Д е б илите разбират само от здрав бой законите са за интелигентни хора, но за жалост такива не останаха.
29
0
 
3
 
! Отговори
отговор преди 4 години
за бг шофьора тия закони не важат, всички карат бегачки!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и нов министър ни е нужен.
27
2
 
10
 
! Отговори
До 27 и ДР. преди 4 години
ДОКАТО....не поставят пешеходните пътеки в подлези и не направят европейски пътищата ..квота щат да правя т друго......
26
7
 
6
 
! Отговори
5 преди 4 години
На пешеходните пътеки , където са половината от ПТП, да се постави знак стоп !
25
0
 
13
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Закона за движението по пътищата трябва да се спазва не саммо от водачите на МПС, а от всички , които се намират пътя. Пешеходци, велосипедисти и всички останали. Пресен пример отпреди около 40 минути - на пешеходната пътека на ХМС на бул. Малинов" велосипедист мина на червено и извади късмет, че тъкмо тръгвахе на зелено иначе щеше да стане зле и за него и за мен.
24
0
 
16
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Не знам кои са повече,безумците по пътищата или тези във властта.
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на бай Тошо се спазваха и закони и правилници. Но по негово време имаше Държава а не Територия на Мутрите. Как ще накарат Мутрите да спазват закон и правилник. Повечето от младите водачи подражават на Мутрите и на Краварските филми като бързи и яростни. Изживяват се като състезатели. Още в 90-те години държавата се разпадна и тръгна на самотек. Промениха образованието. Защо та нима на бай Тошо образованието беше лошо. Нароиха се дилъри и наркоманчета и стана касапница по пътищата.
22
2
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Нужен е не нов закон за пътищата, а нови пътища!
21
1
 
13
 
! Отговори
Край преди 4 години
ПравилноНаправете на червено да се минава а на зелено да се спира и кой разбрал - разбрал кой не ...
20
0
 
21
 
! Отговори
Каракочев преди 4 години
Поредната глупотевина. Оправете пътищата, маркировката, знаците, ако имате акъл, разбира се. Слез това прилагайте закона еднакво за всички. ПОРЕДНИЯ ЦИРК С ДЖАМБАЗКИ. ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА МВР ТАКА ГО НАХВАЛИ, ЧЕ Е КАРАЛ ПИЯН, НО БИЛ ДАЛ ПРОБА И ЕДВА ЛИ НЕ ТРЯБВА ДА ГО НАГРАДИМ. и СЕГА ЗАРАДИ НЕГО ПОКАЗНО ГО ОТНЕСЕ ШЕФА НА ПЪТНОТО В ПЕРНИК.
19
1
 
18
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Ей този закон стана като на Баш Тиквондур задната част! Толкова много му се изредиха, че вече е нацепен като на Свинетзила пърдялника! Стига с тия промени, ремонти и корекции на тоя закон бе! През седмица нова промяна на един и същ закон! Просто вземете немския закон, дайте го в чужбина за превеждане и го приемете така както ви е даден! Стига с тия глупости вече! После започнете да си вършите работата защото основна вина за ПТП-тата в България е на АПИ и покъртителното състояние на пътната мрежа
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе закон за закона и контрол на контрола ... и плочки да джвакат
17
2
 
19
 
! Отговори
Котьо преди 4 години
Сигурен съм ,че половината катастрофи стават заради качество и подръжка на пътищата. Избягваш дупка да не потрошиш колата и се трошиш в насрещното и особено сега зимата,по добре като Чук и Гей да се управляват.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо още не е ясно с каква скорост са карали гавазинът от НСО и черният, дето утрепа детето? Знаете ли, че това е задача за максимум 30 минути, заедно с измерванията на спирачния път и щетите по колата?
15
1
 
15
 
! Отговори
Всъщност... преди 4 години
...главният ни проблем е законоприлагането, а не качеството на законите. И най-добрият закон не струва нищо, ако тези, които са длъжни да го приложат, са ***. Да почистим България от *** и нещата ще потръгнат!
14
1
 
16
 
! Отговори
В България преди 4 години
в момента има 2 закона. Един за простосмъртните и друг за тези, които са на власт. Когато простосмъртен спазва втория закон стават често ПТП и има загинали по пътищата на страната.
13
1
 
24
 
! Отговори
министрее преди 4 години
Аман от закони,бе!На Запад се смеят,че България е тъпкана със закони,които никой не спазва!Не сте си на мястото,приятелче,от там идват проблемите!