24,5 млн. лева дава кабинетът по дело за строежа на Дунав мост 2

Испанската фирма срещнала непредвидени обстоятелства
6
24,5 млн. лева дава кабинетът по дело за строежа на Дунав мост 2
Снимка: Булфото

Близо 24.5 млн. лв. отпуска правителството, които ще бъдат изплатени на строителя на Дунав мост 2 по осъдително решение на парижкия трибунал.

Основанието на испанската фирма ФСС е непредвидени обстоятелства и необходимост от инертни материали за изграждане на насипи на прилежащата инфраструктура.

Още по темата

Претенцията през 2017 г. е била в размер на близо 11 млн. евро, а с лихвите до момента на осъдителното решение вече е 14.4 млн. евро. В резултат на преговори размерът на лихвите е намален с над 3 млн. лева, обясни транспортният министър Росен Желязков пред журналисти в МС.

През 2014 г. тогавашното правителство в лицето на вицепремиера Даниела Бобева признава задължението, като казва, че няма необходимите финансови средства, но е уведомен финансовият министър. Тогава държавата е признала дълг, който по наше виждане не е дължим, което е дало основание за осъдителното решение, посочи Желязков.

По думите му въпросите, които се поставят, са, ако този дълг е съществувал и е бил признат, защо не е бил изплатен и дали е било необходимо държавата да признава задължението, а не да се опита да го оспори и обори.

С правителствено решение от днес задълженията на БДЖ към държавата се капитализират. Това ще позволи БДЖ да е на нула и да оптимизира дейността си. НКЖИ също няма да плаща повече задължения към държавата, а средствата, които ще се спестят, ще се насочват към железопътната инфраструктура, обяви министърът.

Желязков съобщи още, че на оперативно заседание на правителството е бил обсъден доклад, който анализира законодателството за пътната безопасност. Предлага се изготвянето на изцяло нов Закон за движение по пътищата, който да създаде ясни и непротиворечиви правила. Амбицията е това да се случи в рамките на този парламентарен мандат.

Днес кабинетът е приел и предлага на парламента промени в Закона за автомобилните превози. Промените са свързани с намаляване на административната тежест на лицата, осъществяващи таксиметрова дейност чрез създаване на единен публичен таксиметров регистър, ограничаване на възможността за извършване на нерегламентирани превози, регламентиране на превози с аткракционна цел, повишаване на контрола и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
Редно е поне тези 3.4 милиона евро от лихвите ,да ги плати от джоба си Боко Тиквата-най-великия измамник в 1300 годишната ни история.А ние ще събираме капачки за кувьози...
3
1
 
9
 
! Отговори
А вие.... преди 4 години
НАЛИ знаете ЧИЯ фирма построи този мост (на СакскоБългароубийски зет му)? И нали знаете КОГА се разпадна това чудо на ижинерната мисъл с отоворени дупки по 2м (ПРИ ПУСКАНЕТО МУ)?
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...През 2014 г. тогавашното правителство в лицето на вицепремиера Даниела Бобева признава задължението..."Коя държава и кое длъжностно ("държавно") лице може да си позволи да признава задължение на "първо четене"?Защо до ден днешен екс-вицепремиера Даниела Бобева не е дала "обеснения" пред висшите съдебни инстанции за ... - например за държавна измяна?Защо ние като обикновенни граждани, които си плащаме данъците трябва допълнително да се харчим за 24,5 млн. лева??
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, как така Кабинетът бе, не ги ли дава лично Борисов.Вече не е ли любимецът на Редакцията ви.