40 мерки за реформи – в споразумение на Тристранката

Цената на тока, МРЗ, болничните във фокуса на дискусията
14
40 мерки за реформи – в споразумение на Тристранката
Васил Велев. Снимка: архив, Булфото

Над 40 мерки за реформи се очаква да бъдат заложени в тристранно споразумение между синдикати, работодатели и правителство.

Днес за това се е състояла среща при премиера Бойко Борисов, а разговорите продължават в началото на следващата година, стана ясно от думите на Васил Велев, председател на АИКБ.

"Днес дискутирахме "зелената сделка", която беше оповестена от Брюксел, необходимостта България да се включи в програмата Въглищни региони в преход", съобщи той.

Още по темата

Работодателите предлагат догодина част от тока за бита да се купува на свободния пазар. Велев посочи, че около 30% съвпадат количествено с произвежданата електроенергия от ТЕЦ Марица изток 3, която сега се купува на преференциални цени от НЕК и участва на регулирания пазар.

Това ще означава минимално изменение на цената от 2-3%, но не заради либерализацията, а заради скъпите въглеродни емисии, които трябва да се плащат, обясни Велев.

Въпросът за болничните с цел да се ограничат злоупотребите, е друг въпрос, който ще залегне в споразумението.

Очаква се то да бъде подписано до края на януари, а темите в него са бизнес среда и икономика, енергетика, демография и образование, пазар на труда, трудова миграция, социални въпроси.

Друга важна тема за бизнеса е недостигът на човешки ресурси и необходимостта от програма за интегриране на гражданите с български произход от трети страни.

В НСТС ще се върнем, когато в дневния ред има предложени мерки и решения, но продължаваме диалога в тристранен формат, уточни Велев. Бизнесът бойкотира последното заседание на Тристранния съвет за минималната заплата заради въпроса с болничните. В днешната среща при премиера са участвали вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 6 Този индустриалец Велев с каква индустрия се занимава ? Ако знаеш кажи.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да обясня нещо.Това злобно подобие на Ам Гъл на снимката от АИКБ ще го задоволи само ако върнат робството тоест да му се работи без пари по всяко време на денонощието и годината за неограничен период от време.Ей това предложете и веднага ще го изгласува.Пък чуе ли за права на работниците и го хваща запек.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната брутна заплата в България е около 1000 лв. Т.е. чистата нетна заплата е 700 лв. Защо дават на деца с увреждане толкова голяма сума - 930 лв. Разбирам майката да работи и да и плащат гледачката, но отделно се пише за асистент и ѝ плащат. В коя държава работещият човек получава по-малко от социалната финансова подкрепа за дете?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прогонихте децата ни! Съсипахте държавата! Много ви търпяхме, но НЯМА ДА ПРОСТИМ!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко се обсъжда, само позорно ниските заплати НЕ се обсъждат. Бг е с най- ниските МРЗ и пенсия. Българинът е с най- ниската покупателна способност в ЕС, най- бедният. Откога ЕС алармира за състоянието на хората в Бг, а управляващи, синдикати и работодатели се преструват, че всичко е 6.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде, пак Васил Велев с безобразните си искания и рев за работници. Велев, плащай и ще имаш, няма нужда да вкарваш хора с български произход от чужбина.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Домакинствата не са фирми работещи за печалба, освен това те плащат като крайни клиенти ДДС и акциз на всички услуги и стоки които потребяват за да съществуват. Но на тях никой не им връща ДДС например. Та как точно е ощетен господинът?
7
0
 
21
 
! Отговори
TheCrow преди 4 години
Искат да имат роби, които сами да си плащат болнични, сметки и данъци и ако могат ТЕ само да лапат...
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фирмаджията иска домакинствата да плащат колкото него за ток, иска евтини работници отвън, да не плаща болнични и какво ли още не...поредния назначен индустриалец с претенции, които трябва да бъдат изпълнени... понеже какво държавата му е бащиния?
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва реакция от народа. Но не еднократна. С един протест няма да стане нищо. Не трябва да се отказваме. При всеки гаф народа трябва да реагира. Да видите тогава как ще хвърчат оставки. Управляващите ще се *** от страх и няма да издават и гък. Ще управляват, ама в постоянен страх. Това доста ще ограничи възможността им да крадат. И ако някой е хванат? Хоп - оставка. А ако протестираме за затвор работата вече е съвсем различна. Тия мафиоти няма и да спят спокойно. Ще треперят по цял ден.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление нищо не идва за чорбаджиите, още по-малко пък народен съд.... Народът тука е толкова скопен вече, че само е смел и боен към себеподобните си, ама иначе - по-нисък от тревата, по-тих от водата...
3
2
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Бизнесът реве за роби и си мечтае да върне избягалите български роби от чужбина ))) -Каква Наглост и Безочие !!-дами и господа ,,,, пожелавам на така нареченият бизнес (хора неразбиращи от бизнес а само от схеми как да си напълнят джобовете от европроекти и държавни пари) да остане без роби - истинските бизнесмени търсят работници от Цяла Европа -милиони има ! Но нашият Бизнес не търси работници а точно обратното- търси роби без права и без заплати- Велев преди време нарече работниците -ТЪРТЕИ!
2
2
 
17
 
! Отговори
Аааа не така преди 4 години
Те тоя що гледа тъй лошо?
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народния съд за чорбаджиите пак иде!