Вярваме ли в институциите? Парламентът е на дъното – само 23%

Традиционно президентът печели най-висок рейтинг
18 дек 2019 16:03,
103
Вярваме ли в институциите? Парламентът е на дъното – само 23%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Без изненади, парламентът е институцията с най-ниски нива на доверие сред политическите институции в България. Към края на годината 23% от българите имат доверие в Народното събрание, а 67% се отнасят по-скоро с недоверие към институцията. Останалите се затрудняват да отговорят.

Правителството закономерно е с по-високи нива на доверие от парламента, но и за тази институция негативните (62%) оценки значително надвишават позитивните (29%). Президентът традиционно е институцията с най-висок обществен авторитет и през 2019 г. – доверие в края на годината 56%, недоверие – 30%. Данните са базирани на ежемесечния „Политически и икономически индекс“ на „Галъп интернешънъл“.

Още по темата

 
Aпартаментгейт срина доверието

През цялата 2019 г. нивата на доверие и недоверие в парламента се движиха в споменатите стойности. Като цяло, и през тази година доверието в парламента всъщност продължава да изглежда малко по-добро на фона на предходни години. Разбира се, решително преобладават негативни оценки, но се долавят и малко по-позитивни от обичайното. Тази тенденция започна през пролетта на 2017 г. с тогавашната смяна във властта. Погледът от дистанцията на времето дори показва, че става въпрос за трайно благоприятен период в трите десетилетия от началото на промените въобще – доколкото въобще отношението към парламента може да бъде благоприятно.

През 2019 г. нивата на доверие в правителството останаха под 30%, а на недоверие – над 60% В момента на т.нар. „Апартаментгейт“ дяловете на доверие намаляха по-близо до 20%, а дяловете на недоверие достигнаха и по-близо под 70%. През 2018 г. пък правителството се ползваше с малко по-добри нива на популярност, в сравнение настоящата година. Краят на 2018 г. обаче донесе и рискове за популярността – вероятно заради известно повишаване на политическото напрежение по повод повишението на цени. Може би и заради победата на управляващата партия ГЕРБ в изборите за Европейския парламент през май, тенденция на спад в доверието не продължи. Победата в местните избори допълнително утвърди образа на управлението.

Президентът - със стабилен рейтинг

На този фон през 2019 г. доверието в президентската институция се движи на нива от над 50%, а недоверието – около и малко над 30%. Разбира се, отражение дават и различни предизвикателства като противопоставянето на управляващи и президент или (заедно с това) естествената в хода на мандат „ерозия“ на показателите. Въпреки всичко, засега президентът запазва нива на доверие и остава всъщност единствена фигура у нас с положителен рейтинг (доверие минус недоверие).

Три десетилетия от прехода – обзор

Началото на мандатите на парламент, правителство, президент обикновено показва известно повишаване на доверието – различно според това дали идват нови политици, нови партии, коалиционен, респ. компромисен, ли е кабинетът, колко трудно се съставя и т.н. После обикновено следва „ерозия“ на доверието (едно от малкото изключения е постепенното повишение на одобрението за президента в рамките на първия мандат на президента Георги Първанов – мандата от 2001 до 2006 г.).

Намаляването на доверието в хода на мандат е с различна „скорост“ в зависимост от това дали в началото е бил събран много ентусиазъм, дали съответните партии имат своите „твърди“ електорати, на които да се крепят и т.н.

През цялото време –  и през 90-те и след това –  парламент и правителство са с ниски нива на доверие. И все пак, като че ли, във второто десетилетие на двайсет и първия век данните за одобрението на кабинетите изглеждат малко по-добре, и по-стабилно, отколкото в първото. Разбира се, сравнението между различни мандати трябва да е внимателно – доколкото в различните периоди често има несъпоставим дневен ред и управленски, а и исторически, задачи.

Върховите стойности на непопулярност на правителството остават назад в 90-те (стойности на доверие под 10% и на недоверие – над 80%) с кризата по време на правителството на Виденов, както и „ефекта на махалото“ след това – с моментни стойности от близо 70% доверие в правителството, след падането на Виденов.

Но и по-нататък не липсват периоди, в които недоверието взима сериозни размери. Например, в мандата на т.нар. Тройна коалиция, но не само. Подобни моменти показват, че дори в икономически успешни и спокойни мандати, отношението на българите към институциите остава негативно.

Подобна е логиката на общественото мнение за парламента. Може би, в годините, непосредствено преди 2019 г. и в самата 2019 г., се усещат и малко по-добри на фона на десетилетията стойности на одобрение (както беше отбелязано).

Преобладаващо доверие над недоверието за парламента в десетилетията се случи само два пъти – след кризата 1996-97 г. и при идването на власт на Националното движение „Симеон Втори“ (НДСВ), оглавявано от Симеон Сакскобургготски, наследствен български цар.

Различна е картината в масовото съзнание по отношение на президента – по традиция, това е една от най-харесваните позиции в българската политическа власт. Трайно слаб период тук е мандатът на Росен Плевнелиев. С най-голяма начална надежда като че ли протече мандатът на Петър Стоянов, свързван именно с края на острата криза в 1997 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
11
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
За какви 23 % доверие пишете? Парламентът с тези безгласни букви вътре има 0 % доверие. Парламентът е бухалката на султана, който продължавате като рая да си го избирате.
43
5
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 42Първо стига с това фашисти! Фашисти само в Италия!Второ казва се национал социалисти!!!Трето не обиждай национал социализма или фашизма като ги сравняваш с БСП или комунопитеците от България!!! Не са заслужили с нищо такива обиди и сравнения!!!
42
1
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Това проучване само сред депутатите ли го правихте, че парламента да има толкова колосален процент доверие? Реалното доверие е някъде между 0 и минус безкрайност! На тия *** и 0,0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000023% им е в пъти над заслуженото! Това не е парламент, а бардак пълен с общи п*чаври!!!!
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
40
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"23% от българите имат доверие в Народното събрание" ... искам да питам, тези 23% слепи или глухи са или и двете ... държавата цирк
39
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 36 Ако борците срещу фашизма повечето от който социалисти комунисти и социалдемократи видят как Нинова заявява полулегално че щяла да прави БСП нацистка партия имам предвид истинските такива борци ще се обърнат в гроба.*** и аз какво съм се завайкал.То Путин направи Русия фашистки райх и се изплю върху гробовете на убитите в отечествената война с това и не му дреме, че на неговия ученик Решетников и сол.та.шака му Нинова ли да им дреме.На България да си ляв е да умреш от срам де.
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50 хил. перничани, ако излезнат пред парламенто, Боко ке падне
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как става този номер никой да не ги иска и да няма доверие в господата "Народни представители", а те да са на власт? Нещо не излиза математиката...
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да могат да се отзовават преди изтичането на мандата им народни представители, които не оправдават доверието на избирателите си, не ходят на заседания на НС, не вземат активно участие, не изпълняват предизборните си обещания... А и на такава малка държава и стигат спокойно стотина души депутати!
35
1
 
21
 
! Отговори
Фейк преди 4 години
Не може парламента да има 23%,това е измама,повече от 7-10%този бардак няма!?
34
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33 на твоето описание на балкански *** отговарят целия електорат на обединени патриоти атака и голяма част от този на обновеното от предателката Нинова БСП.Защо я наричам предателка ли?Защото няма нормален човек с леви идеи които да гласува за посмешището в което тя превърна БСП.Щяла да го прави не само ляво ми и патриотично и била готова за коалиция с обединени патриоти.Знаеш ли как се казва смес от национализъм и социализъм?Казва се националсоциализъм демек нацизъм.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСИЧКИ БГ ДЕПУТАЦИ В ЗАТВОРА!
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав си не е цели 23 процента това е процент от участвалите в допитването а те най-често са към 1000 души и не са представителни за нищо.Нали се сещаш че ако аз съм корумпиран социолог искащ да праеи предизборна скрита нелегална агитация ще направя едно такова допитване приметно ще гласуват ли всички за ДПС но в Южна България и ще изкарам че 90 процента от населението ще гладува за ДПС при реална бройка 15 процента.Същото е и с такива представителни допитвания.
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Катър да вържа ще има по-висок рейтинг от Борисов.
30
7
 
5
 
! Отговори
Преподобна Хуйна преди 4 години
Днес е празник на преподобна Хуйна Мара българска, повелителка на ветровете и върбите, защо не пишете за тази важна личност.
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да е цели 23%.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото летците са по-високо от пожарникарите в йерархията.Вече няма полицейски генерали, само военни генерали.
27
1
 
19
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Да вярваме в,КАКВО?!Аааа,едни организации,къде ние им плащаме,за да си оправят там незаконните далавери по между си?!Това ли са те институции?!Ако е това,значи и аз знам,какво е институции.Е не вярвам в ни една от тях,тогава!!!
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вервайте, само за 30 години капитализъм, българският мафиотски дух и олигархическа инициативност ще оправят България.
25
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре как е възможно гъдулка като Гумен да е с по-висок рейтинг от генерал Борисов?