Радев: Консултациите не целят унищожаването на прокуратурата

На главния прокурор и на шефа на КПКОНПИ да се даде възможност за работа
25
Радев: Консултациите не целят унищожаването на прокуратурата
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев заяви, че консултациите при него не целят унищожаването на българската прокуратура.

"Консултациите при президента не целят унищожаването на българската прокуратура, не обслужват политически партии, нови политически проекти и нови избори, те не са и основното предизвикателство пред мандата на новия главен прокурор. Напротив - ако неговата кауза е обективна, независима и ефективна прокуратура - той може и би следвало да се възползва от тези консултации, защото те целят точно това. Една прокуратура може да се самоунищожи и самообезличи, ако не води ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта и ако не преследва с еднакво настървениe всички олигарси", заяви държавният глава на срещата си с неправителствени организации за необходимостта от промени в Конституцията.
 
Румен Радев каза още, че на новия главен прокурор и на новия председател на КПКОНПИ трябва да се даде възможност да работят спокойно.

Още по темата
Задачата на новия главен прокурор е да убеди обществото, че брани закона, а не управляващите и определени олигарси. Пред новия председател на КПКОНПИ стои предизвикателството да превърне този орган от пасивен, чакащ и разчитащ на грешно попълнени декларации и подаден сигнал, в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, каквато е и неговата изразена амбиция и тя трябва да бъде подкрепена, посочи президентът.

Радев подчерта, че днешните консултации не са публичен линч над новия главен прокурор и над новия председател на КПКОНПИ. "Ако някой е дошъл тук с намерение за персонални нападки към г-н Гешев и към г-н Цацаров, мястото му не е в днешния дебат", заяви той.
 
По думите му трябва да отчитаме, че това са изключително трудни задачи в страна, в която корупцията е "държавна политика".

Цитирам предишния главен прокурор, който пък цитира един по-предишен главен прокурор. Наистина усилията и тази тежка задача на тези двама души трябва да се води в условия, изискващи подкрепа на обществото, защото това са изключително трудни задачи. Мога да кажа обаче, че ако те не навлязат в епицентъра на корупцията и престъпността, общественият натиск съответно ще нараства и е нормално да бъде така, каза Радев, според когото обществото ни става все по-чувствително на тема "корупция", на тема "скандали", които много бързо затихват по медиите.

Според президента промяната е належаща и може да стане по два начина. Единият е начинът чрез диалог и чуваемост между институциите и гражданското общество, така както е в една нормална цивилизована държава – в обхвата, с механизмите и в рамките на закона. Може и по друг начин – под натиск на улицата, извън рамките на закона, но тогава последствията са непредсказуеми, коментира той.
 
Президентът напомни, че най-важният дебат е в българския парламент.

Но тъй като аз определено ще предложа, по силата на тази Конституция, предложение за промяна на Конституцията, за мен е много важно това предложение да има широка обществена основа, посочи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До НаРешетниковЧовека ЕТО ЗАЩО ЗАРАДИ ИЗКРИВЕНОТО ВИ МИСЛЕНЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАТЪВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ. ГОЛЕМИ ДЕМАГОЗИ СТЕ ВСИЧКИ ПИСАРУШКИ. ЗНАЧИ ВИЕ СЕ СЪГЛАСЯВАТЕ НА ПРЕСТЪПНАТА КОРУПЦИОННА СХЕМА КОЯТО ОПЛЕТЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И ВСЕКИ ДЕН УБИВА ОБЩЕСТВОТО ОТКОЛКОТО РАДИКАЛНИ МЕРКИ. Е ЗАТОВА И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА ЕС ПЪРВО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ТУК.
19
3
 
6
 
! Отговори
НаРешетниковЧовека преди 4 години
Абе този защо не си прочете длъжностната характеристика и конституцията за да разбере, че не е назначен за републикански махнаджия с 11 000 лв. заплата + 1200 лв. пенсия. Президентът трябва да е обединител на нацията, а не участник в махленски кавги на страната на демагози, които носталгират по престъпното си минало.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще са президентските избори, че да го махаме този злобен зелен чорап. Разбира от съдебна система, толкова колкото и от президентстване - комунистически кукyндрел.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедничък,амбициозен провинциалист! Голямата политика не му е силата! Дори винаги изглежда поизмачкан!
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев става само за партийни събрания. Дребнави дебати и ниски височини! Дърдорко!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ми пееш Пенке ле,кой ли ми те слуша?
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя говори сам на себе си!
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе този човек е тотално объркан. Вместо да се заеме с външна политика,с международни инициативи,с международни срещи и т.н., се занимава с опозиционерство,моралност и всекидневно поучаване,за вътрешно потребление!
12
7
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Този президент не е чел нито Конституцията, нито трудовия си договор.Кога ще научи с какво се занимава и за какво е отговорен президентът?Или му се иска той всичко да решава?Да, ама НЕ!!
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Нищо личноТо хубаво ама защо не се сетихте когато президент беше Роско недоносчето. Сега когато имаме достоен президент голямо плюене, еснественно от подръжниците на мафията ГЕРБ. Нормално е притеснението на най глупавия управлявал някога България да се страхува от президента Радев.
10
5
 
13
 
! Отговори
Нищо лично преди 4 години
Ами започнете консултации и дебат в Прокуратурата за безсмисления пост на Президента и за съответни конституционни промени .....
9
3
 
14
 
! Отговори
Празнодумец преди 4 години
Поредната доза празни приказки и имитиране на дейност, от пенсионирания военен Радев - така както е свикнал от казармата ....
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефе, ке вечерам яйца бръкани.
7
1
 
4
 
! Отговори
Хайдеее преди 4 години
дава заден ход!
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът напомни, че най-важният дебат е в българския парламент.--Тоя в кой свят живее, не му ли е ясно, че в бг парламента дебатите не значат и не променят нищо. от едната страна ГЕРБ гласуват както каже Бойко, от другата страна другарите гласуват както каже Корнелия. Дебатите са просто цирк за пред народа, че много работят.
5
1
 
5
 
! Отговори
Тролин преди 4 години
Днес нали Путин каза, че няма нужда от промяна в Конституцията.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Буратинооооо
3
1
 
12
 
! Отговори
Hafen der Wahrheit преди 4 години
Той Гешев каза:"Когато президентът дава предложение, за изменение в конституцията, той би трябвало да посочи, точно кое от конституцията. Не просто с предложение за промяна в конституцията.".И една власт, когато взема да налага вмешателство на друга без ясни мотиви, това вече не е никак добре.
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев получи едно "круше" от Прокуратурата, но продължава да човърка там където не му е работа
1
6
 
15
 
! Отговори
О, каскет преди 4 години
Липсваше ми, мислех, че ще пропуснеш деня без да напомниш за себе си.