2019 г. - евроизбори, местен вот и $1,6 млрд. на сметката ни за изтребители

Отиващата си година не донесе промяната в България
37
2019 г. - евроизбори, местен вот и $1,6 млрд. на сметката ни за изтребители
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поредната година, белязана от избори, си отива. Този път отидохме до урните, за да изберем кой да ни представлява в Европейския парламент и кой да вземе властта в общината, в която живеем.

На пръв поглед и двата избора са важни, но гласоподавателите отново наказаха политиците с пасивността си.

Ниската избирателна активност от години и на всички видове вот поставя под съмнение легитимността на властимащите. Въпреки това нищо не се променя.

БСП и през тази година се бореше да победи ГЕРБ и да я свали от власт, но и на евровота, и на местните избори, партията на Бойко Борисов спечели най-голямото доверие сред хората.

Изборната рулетка се завъртя още през пролетта и приключи през есента.

През февруари БСП бойкотира заседанията на НС решение на Националния съвет на партията, по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова, депутатите от левицата да напуснат парламента и да не участват в пленарните заседания и в работата на парламентарните комисии.

Решението бе мотивирано с несъгласие на приети промени в Изборния кодекс, като БСП постави три условия за връщането си в парламента - избор на нов състав на ЦИК, връщане на преференциите и ново обсъждане на машинното гласуване.

Впоследствие обаче БСП се отдаде на предизборна кампания.

Чак след като приключиха изборите на 26 май, когато изпратихме 17 представители в ЕП, социалистите се върнаха към нормалната си работа на законотворци.

След тримесечното им отсъствие, бяха посрещнати с шеги.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева първа ги поздрави с добре дошли  и предупреди всички да са търпеливи: “Чакайте, че то сега имаме много хора и ще претоварите системата, колеги. Те са ви забравили вече отпечатъка, господин Стойнев, затова малко по-настоятелно“.

А резултатите от евроизборите не бяха изненадващи.

В Европейския парламент ГЕРБ прати шестима депутати, БСП за България - петима, ДПС - трима, ВМРО - двама и Демократична България - един депутат.

Управляващите заложиха на евродепутати, които вече са изкарали един мандат в Страсбург. Новият ни еврокомисар Мария Габриел също за втори път заема тази длъжност.

БСП нареди за водач на листата Елана Йончева и прати назад лидера на ПЕС Сергей Станишев, който обаче с преференции също стана евродепутат.

Ако имаше изобщо някаква изненада тя дойде от симпатизантите на ВМРО, който така пренаредиха листата, че изпратиха в ЕП Андрей Слабаков.

Демократична България също успя да се пребори за едно място и така Радан Кънев стана евродепутат.

И след като минаха страстите около вота, в парламента влезе и решението за купуването на новите изтребители за родното ВВС. През юни депутатите одобриха сделката със САЩ за F-16 блок 70 на стойност 1,6 млрд. долара.

Лятото мина и дойде време отново за избори.

Този път трябваше да избираме кметове и общински съветници, а вотът за местната власт обикновено праща до урните най-много гласоподаватели.

Този път най-голямата интрига се завъртя в София. За пръв път имаше риск столицата да загуби традиционно синьото дясното си управление.

Лидерството на кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова беше силно застрашено от независимата Мая Манолова, зад която застана и БСП, и десни формации.

Тя беше издигната от инициативен комитет като независим кандидат, но преди да стане обмудсман,  беше червеното острие на БСП в парламента.

В крайна сметка двете претендентки за столичен градоначалник мериха сили на балотаж и първото място спечели Йорданка Фандъкова. За нея гласуваха 49,98% от софиянци, а за Манолова - 45,13%.

Разликата се видя твърде малка на Манолова, която обвини ГЕРБ в купен и контролиран вот, злоупотреби с бюлетини и поиска касиране на вота.

На местни избори традиционно всички партии се изкарват победители. Кой взе повече градове, кой имал повече общински съветници, кой увеличил числено подкрепата си.

И на тези ситуацията на беше по-различна.

ГЕРБ печели в трите най-големи града - София, Пловдив и Варна, но загуби три областни града, сред които Русе. Там победи кандидатът на БСП Пенчо Милков. В Благоевград бившия кмет Александър Камбитов загуби от независимия и подкрепен от БСП кандидат Румен Томов. Във Видин победа удържа Цветан Ценков, издигнат от местна коалиция на СДС и др. партии, над Огнян Ценков от ГЕРБ.

В Пловдив бившият областен управител от ГЕРБ Здравко Димитров стана кмет, а във Варна Иван Протних също от ГЕРБ печели следващ мандат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
мишо преди 4 години
Тези милиарди ги дадоха за да не ни одумкат американците, т. е. такса спокойствие. А сега надигаха данъците и подложиха фирмите за да възстановят същите тези милиарди.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1.6 млрд $ за селфи с Тръмп - струва ми се доста скъпичко.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащай *** *** милиардите за снимки на самолети.Плащай и продължавай да блееш докато те доят и стрижат.
28
1
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
*** народ -от Вот на Вот,по-тежък живот !
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен$1,6 млрд не са на сметката НИ, а вече са платени от правителството. Мислете какво пишете и как се изказвате..А министрите от джоба ли са си извадили тези милиарди долари да ги подарят на бедстващита САЩ, или?
26
8
 
2
 
! Отговори
Плювко преди 4 години
Ох, така ми е омръзнало да плюя по ГЕРБ, дайте на скедващите избори да изберем някои други да плюем, не мога да ги плюя вече тези ГЕРБ, а сега сме демокрация и свобода, имаме свободата сами да избираме кой да плюем, свобдата Санчо е най-висшето благо дадено на човека, и демокрацията ни даде свободата.
25
0
 
9
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Статистиката е ясна държавните служители гласуват за ГЕРБ като овце всички,пожарна,полиция,общинари,болници и т.н.Тези спечелиха въпроса е преключен.Активноста е ясна НИСКА.Резултата е ясен победа. хахахахаха
24
2
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 години
2020 - вдигане на данъците, за да живеете по добре
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
$1,6 млрд не са на сметката НИ, а вече са платени от правителството. Мислете какво пишете и как се изказвате..
22
1
 
14
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
И нека през новата 2020 година пак да няма промяна, защото ако има то е ясно че ще е към по-лошо! Така ще е докато не си отиде капитализма!!
21
1
 
21
 
! Отговори
До 13-демократ преди 4 години
"Демократ е,душа дава,за наука,за свобода,но не свойта душа,братя,а душата на народа".
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това подзаглавие казва самата истина.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това подзаглавие на статията ми е познато отнякъде.
18
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО и Америка са настоявали всяка държава да отдели по 2% от БВП за въоръжаване."Умника" от Банкя е отделил за целта 3,1% от БВП на най-бедната държава в Европа.Повече от германците.И дори се похвали с това пред Тръмп,а той му каза,"кажи го на германците". Бедни народе,защо още го търпиш?
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По добре остарели демократични F-16 за 2 милиарда отколкото нови тоталитарни Су-35 за половин милиард."Няма нищо демолратично в избирането на ф-16 Шкембо каза че решението е политическо, т.е един вид тоталитарно.
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБавите почти настигнаха по кражби червените мухоморки и тройная коалиция, а по некадърност даже малко го надминават, затова е време да си ходят.
15
2
 
10
 
! Отговори
До 13 демократ преди 4 години
Още са затворени границите, след няколко години щели да ни разрешат да ходим на запад и ще пишат във вестник Дума като стане.
14
3
 
21
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
И ГЕРБ пак фалшифицираха вота.
13
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС, НАТО, Ф16, плачещи русофили. България е на добър път. Весела Нова Година!!!
12
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С ф-16 България освен най-бедна вече стана и най-глупава!