От зам.-министър при Костов до министър при Борисов. Кой е Нено Димов?

Знае 3 езика, обяви че става министър като експерт
10 яну 2020 14:24, Красимир Ангелов
71
От зам.-министър при Костов до министър при Борисов. Кой е Нено Димов?
Снимка: Булфото

Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов заема този пост над 2 години и половина, като бе избран на 4 май 2017 г. от 44-ото Народно събрание. Той бе предложен на поста от коалиционния партньор на ГЕРБ - Обединените патриоти.

Димов е познато лице в политиката, като е бивш зам.-министър, депутат и председател на Института за дясна политика.

Още по темата
Избирането му за министър предизвика полемики в дясно. Самият Димов подчерта, че влиза в правителството като експерт, а не толкова като партиен кандидат.

"Аз съм експерт и в това качество съм поканен, защото политическата ми кариера е свързана с това, което наричаме автентична десница. Така че тук приемам номинацията си като на експерт", каза той броени часове след като бе избран за министър на околната среда.

Ето най-важното от биографията му

Роден е на 20 септември 1964 г. в София. Завършил е френската езикова гимназия в столицата и СУ "Климент Охридски", факултета по математика и информатика. Магистър е по математика и доктор по физика.

Научен сътрудник I степен (2002-2010) в Геофизичен институт БАН.

Член на Генералната Асамблея на Регионалния екологичен център в Сентандре, Унгария (1998-2002).

В периода 2001-2002 е бил директор на дирекция "Програмиране и информация" към Изпълнителна агенция околна среда. Член на УС на Европейската агенция по околна среда (1997-2002).

Бил е главен секретар на Министерство на околната среда и водите и заместник-министър на околната среда и водите в кабинета на Иван Костов (1997-2001). По-късно е и депутат от ДСБ в 40-ото Народно събрание (2005-2009), член на комисиите по икономика и по бюджет и финанси.

Владее френски, английски и руски език.

Нено Димов стана деветият министър, който се раздели с поста си в кабинета Борисов 3.

В бройката влиза и вицепремиерът Валери Симеонов, който напусна управлението след масовите протести на майките на деца с увреждания, които бяха обидени от негово изказване.

Първи си отиде министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, който напусна на 10 ноември 2017 година заради конфликт на интереси при обществена поръчка във ВМА.

Трима министри си отидоха наведнъж след тежката автобусна катастрофа край Своге в края на август 2018 година, когато оставки дадоха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Правосъдният министър Цецка Цачева напусна през пролетта на 2019 година след скандала с имоти на партийни дейци и министри.

На 14 май миналата година оставка подаде и министърът на земеделието и горите Румен Порожанов. Той беше разпитван по делото срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреби с еврофондове.

2019 година завърши с още една оставка на министър. Този път тя беше дадена от социалният министър Бисер Петков. Борисов обясни неговото отстраняване с липсата на комуникация от страна на другите министри с Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
7
 
! Отговори
ОБЪРКАНА ДЪРЖАВА преди 4 години
Завършил СУ Климент Охридски, факултета по математика и информатика. Магистър е по математика и доктор по физикаЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ЛИЦЕ С ТАКОВА ОБРАЗОВАНИЕ ДА СЕ НАЗНАЧАВА ЗА МИНИСТЪРВ ПОДОБНО МИНИСТЕРСТВО - НЯМА ПОДХОДЯЩО ОБРАЗОВАНИЕ И РЕСПЕКТИВНО И ЕКСПЕРТНИ ЗНАНИЯВ СТРОИТЕЛНИЯ УНИВЕРСИТ ИМА СПЕЦИАЛНОСТ ЯЗОВИРИ И КАСКАДИВ БИВШИЯТ ЕНЕРГОПРОЕКТИМАШЕ ОГРОМЕН СЕКТОР -ЗНАЧИ СПЕЦИАЛИСТИ ИМА.ТА ТОЗИ Е КАЛИНКА -РЕЗУЛТАТА ОЧЕВИДЕН В ЕНЕРГЕТИКАТА МИНИСТЪРКАТА Е СЧЕТОВОДИТЕЛ
59
2
 
2
 
! Отговори
пусти да опустеят преди 4 години
Много алчни социалисти! Ще избият народа само и само да се докопат до властта!Тази Нинова и черния оркестър около нея . . . са за дрънголника!
58
3
 
2
 
! Отговори
тъй дръж преди 4 години
Няма лабаво. Девет министри за има яма две години. Кога се е чуло и видяло социалист да поеме отговорност? Никогъш. Те вината я поемат с мезета както беше казал един виден социалист.
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, бе, Костов не е виновен.Всичко което се докосне до Костов рано или късно се размирисва.По междо другото Боко Тиквата си е Творение също на Костов.Едно време Костов си беше през ден в централата на **** за срещи с Пашата и Тиквата.
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управляващите са знаели още преди изборите за бомбата, която цъка в Перник. Но за да не се прострелят в крака и изгубят изборите, жертваха цял един град и хората му. Имало е надежда за дъжд, ама...
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9 ( ДЕВЕТ ) министри уволнени за около 2 години защото по един или друг начин са били замесени в корупция, било то апартаменти на преференциални цени или закопуването на нискобюджетни материали за ремонт на пътната настилка, или неправилно присвояване на еврофондове и т.н. 1. Това показва, че управлението ни е некадърно икорумпирано от основни2. Става очевидно вече, че това са само бушони,които се използват като тоалетна хартия колкото някой по-горните етажи на йерархията да излезне чист
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знае 3 езика...........ще му са необходими около "съквартирантите" в дранголника.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох Ненко, ох кеф........ама да не го пуснете???
52
5
 
8
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Бил, а. Експерт по прибиране на пачки да, ама иначе си е ***. То и вида му е такъв плужешки. А ако прокуратурата разрови по риосв тата ще и се набръчкат бръчките. Там каква корупция е само Господ знае.
51
3
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
това е съдбата на политическия номад от математик до министър на водите видяхмерезултата не ми се мисли какви служители са в министерството на екологията
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези 9 оставки показват, че само оставките работа не вършат. Трябва и прокурор, съд и евентуално - затвор за всички!
49
7
 
12
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Значи след като прочетох, че е имал нещо общо с Костов и работата се изясни! Значи тоя му е в кравта да съсипва и руши! Също както и на костов, проклет да е! И той и родата му и вискчите му бъдни фамилии! Та така!!!
48
5
 
10
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 4 години
Има интелегентно-приятна физиономия, знае много езици, научен сътрудник, математик, физик, изобщо експерт. А всъщност е един рафиниран престъпник! Напомня ми един американски сериал, в който инспектор Коломбо разкрива престъпника-убиец и го предава на съда. И той винаги е някой от висшето общество. Там не се е стигало до министър но разни депутати, банкери, генерали и т.н. А Нено няма от какво да се страхува, ако мине без затвор, ще намери нещо друго вместо министерски стол. Човекът е експерт!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Банки-ЧЕРВИВКИ
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя що пара е взел от разни бизнесмени и банкери на банки-черновки бедна ви е фантазията......Витоша, Банско, ТЕЦове, ВЕЦове, отпадъци.....
45
5
 
14
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Кой е Димов?: Той е (вече бивш) министър на околната среда и водите, който докара Перник до режим на водата. Сигурно е и изключително ерудиран, грамотен, образован човек, но това не му е било достатъчно за да върши това, за което е назначен.Разбира се, сега може да се каже, че не само той бил отговорен, че тези и онези не си вършели работата, но той е трябвало да създаде такава организация на работа и такава система за контрол, че водната криза да не се случи.Същото се отнася и за Бойко.
44
2
 
8
 
! Отговори
до 48 преди 4 години
Голям залък ***, голяма дума не казвай!
43
4
 
13
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
До Кой е Димов?Големите престъпници винаги са грамотни, образовани и ерудирани хора, но все пак престъпници!
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грозят го от 2 до 8 години затвор...?!?!ХО-ХОПризнава вина и споразумение с прокуратурата 6 месеца условно ....помнете ми думата!!!!А кинтите които е взел от Ковачки и Л. Стойков ще си ги харчи на Малдивите.
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кой е Димов? 45Ако тоя *** Димов е грамотен то аз съм Майкъл Джексън.Що за л..умпен си ти веее.....