БСП сигнализира прокуратурата за твърдения за източване на НЗОК

Поисканата проверка, провокирана от думите на Дечо Дечев за лобистки закони
13 яну 2020 13:16, Петя Славова
28

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП реши да сезира прокуратурата за проверка в здравното министерство. Причината са твърденията на шефа на НЗОК Дечо Дечев за източване на Касата.

Преди дни пред БНР д-р Дечев заяви, че няма условия да се справи с организираната система за източване на НЗОК. По думите му, това зависи от Министерството на здравеопазването, с което Здравната каса трябва да върви в унисон, какъвто явно няма. Дечев настоява и за основна ревизия в институцията, която води сега, но се съмнява, че това ще се случи в година преди парламентарни избори.

Д-р Дечев изпрати критики към водената от здравния министър Кирил Ананиев политика като даде пример за прокарани лобистки текстове в закона, заради които Здравната каса заплащала за едно и лекарство за частна болница 7 пъти по-висока цената, отколкото за същото в държавна и общинска.

Дечев се изказа неласкаво и за обещаните 50 млн. лева от бюджета за заплати на протестиращите медицински сестри. "Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно те трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност. Оказа се, че няма как да се дадат тези 50 млн. лева и беше казано - да ги даде касата. Но как НЗОК да ги даде? Единственият начин е, като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след 3 месеца тръснахме друга идея, без касата да узнае - увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме фонда пред свършен факт". По думите му, така се наказват работещите болници.

Д-р Дечев подчерта и пред "Дарик", че има механизми без да се увеличава здравната вноска да се добавят пари в системата. От друга страна, обаче той  подчерта, че в системата има и вътрешни резерви, тоест трябва парите на Здраваната каса да се изразходват по-внимателно.

След изявлението му депутатът от левицата Драгомир Стойнев обяви, че от БСП ще сигнализират прокуратурата. "Според нас е налице организирана, координирана и извършена с административни протекции кражба от здравните вноски на българските граждани. Това застрашава живота на пациентите, не подобрява работата на лекарите. Необходими са адекватни действия и в тази сфера. Дали ще има оставка на поредния министър си зависи доколко са верни тези твърдения. Но фактът, че здравеопазването се срина и гражданите търсят помощ в чужди държави, показва, че наистина освен да се източва Касата, нищо друго не се предлага на гражданите“, заяви още Стойнев.

Дечо Дечев заяви, че ще се оттегли на 12-и март от поста, тъй като тогава изтича мандатът на проф. Камен Плочев, когото той замести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Както разбираме другарят Драгомир Стойнев - Пелтека ще поеме Здравната каса и венага ще открадне 4. 5 милиарда лева. Споко , комунист само краде и харчи , ще успее да ги похарчи за нула време !
21
0
 
1
 
! Отговори
Той преди 4 години
Управляващите източих всичко в тази държава. Не разбирам само как се точат пари. Да е вода от язовир или кори за баница ми е ясно. Все пак парите не са течности или нещо което като се източи стават по-тънки.
20
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 4 години
Всеки по върховете източва и краде милиони щото знае , че никой няма да го вкара в затвора ! ДОКОГА ???
19
0
 
3
 
! Отговори
ДО КОГА преди 4 години
Ще крадете затворите ще се напълнят от вас.Не се ли нагушихте.
18
0
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
За съжаление независимостта на НЗОК се отне от предишното правителство на Боко l. НЗОК стана отдел на МЗ. Къде в света държавни служители управляват пари събрани от обществото? Къде в света се плаща за преминал пациент,а не за излекуван? Пътеки,които най-често те приближават до пътя водещ към гробищата!3 дни,5дни,7 дни- за толкова дни някой е решил, че ще си излекуван! Да-ама не! Изчезвай,че леглото ми трябва за следващия, крачеше по пътеката!
17
0
 
8
 
! Отговори
от градът Дариткова преди 4 години
всички искаме!!!! на мен ми поставиха две фалшиви диагнози за да може да ми се изписват 16 вида скъпи лекарства които не взимам естествено -да не съм самоубиец(това в Смолян) . В същото време на малката ми дъщеря поставиха фалшива диагноза " тумор в мозъка" хипофизната жлеза... за да ползват пътеката за която заплатихме 170лв за оцветяване на кръвта преди скенера и 70 лв за изследвания...на това майната му .. Питат ли ни какво притеснение изкарахме??? тия са за смъртна присъда!!
16
1
 
11
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Откога " търговци на здраве"като Донев и Сие,станаха Американци? Така устройвали ви!!!!
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лобистът Анани дава на частните болници и взема от държавните и общинските.Спряха го да прави преустройство, което щеше да е пагубно за здравната система. Спряха много лобистки предложения, които изправиха косите на лекари и пациенти. Този е втори Нено Димов, лобистка калинка-малинка на Асоциациите на частните болници.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тихомълком се извършва презвемане на държавата ни отвътре и превръщането и в колония,защо мълчите за това?Американци ще ни променят конституцията незаконно,без събиране на Велико народно събрание,без дори да има гласност за промените,ще обсебят съдебната и силова власт в България и де факто България на практика се превръща в колония,българската държавност е унищожена окончателно и няма да имаме права!Какво мислят БСП по този въпрос?Не ни занимавайте с други по-маловажни въпроси!
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Настана ли време и сенилният"Анани"да потърка наровете на стари години?Ха дано ама надали ли!
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де я прокуратурата да се самосезира или се правят на ощипани и, ако мине-мине, ако не ще арестуват набързо чистачката и въпроса ще се реши.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато преди една година вдигнаха макс осигурителен доход, казаха че новите постъпления ще се използват за по-добро здравеопазване. Така че да не се обясняват!
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предсрочни избори и изгонване на гербаджиите завинаги от властта!
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно е погрешно да се дават държавни средства на частни болници или на частни училища в България. Това би могло да стане чак в светлото капиталистическо бъдеще, ако някога него го има в България. Сега това винаги е източване на средства към мафията.
8
9
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Къде беше Безбожната Сатанинска Партия, когато Глинка, пасивният любовник на Пепи, осъди диабетиците на смърт?
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БорисOFF! TIMEOUT!
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на всички "реформи" в България винаги е била източването на държавни средства към частния сектор или към определени мафиоти. Така е и в образованието, така е и в здравеопазването, при военните и т.н.Реформа е в кавички,бзащото реформа по определение означава съществена промяна към по-добро, а в България тези промени не водеха и небводят до по-добро.
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия какво се правят на ощипана мома?!Нима не знаят какво става в здравната каса и частните болници, нима те не участват в лобистките закони, нима техни олигарси нямат болници и не точат касата? Смях!БСП, ДПС и герб са едно и също нещо, да чухте някой от тях да каже нещу срещу Гешев, тяхните квоти във ВСС дружно и сговор но гласуваха за Гешев така че никой няма да им търси сметка, както е било до сега вече 20 години. Това е прах в очите на хората! Докато не изхвърлим и трите партии от властта н
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко да подава оставката, защото времето за кражби, калинки и лъжи свърши! СТИГА!
3
7
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Две думи, крадлив народ