Безплатна охрана само за президента, премиера и шефа на НС?

Останалите да си плащат на НСО по определена тарифа
Обновена: 14 яну 2020 08:43 | 14 яну 2020 08:41, Камелия Цветанова
109
Безплатна охрана само за президента, премиера и шефа на НС?
Снимка: Булфото, архив

Да се свие кръгът на охраняваните лице от НСО, предлага ДПС с поправки в Закона за службата.

Авторите на промените, които са внесени за обсъждане в парламента, са лидерът на движението Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски.

Още по темата

Те настояват занапред само премиер, президент и шефът на НС да са с безплатна охрана от НСО.

Законовите изменения всъщност предвиждат депутатите, членовете на семействата на президента, шефа на НС и премиера, да заплащат охраната си от НСО.

Според текстовете същото правило ще важи и за онези лица, свързани с националната сигурност и посегателството спрямо тях би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в държавата.

Заплащането ще става по тарифа, утвърдена от финансовото министерство по предложение на шефа на НСО.

В мотивите е записано, че така охраната на лицата няма да е за сметка на бюджета на службата и ще постигне финансова дисциплина, което пък ще доведе и до икономии, които НСО да използва за съвременно оборудване.

Изменението ще засегне и съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радев, която в момента също ползва кола и охрана от НСО, и чиято охрана на няколко пъти се замесваше в скандал и инциденти.

Мустафа Карадайъ още декември даде заявка, че ДПС ще внесе подобни законови промени, провокиран от изказването преди това на Румен Радев, че трябва се свие кръга от охранявани лица, а почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски не трябва да се охраняат от НСО, защото имат достатъчно финансови ресурси сами да сторят това.

В отговор Мустафа Карадайъ зазяви, че са готови да внесат поправки в закона и НСО да не се използва от "съпруги и секретарки", като поясни, че ДПС сами предостаят колите за охраната на Доган, а НСО само плаща заплатите на гардовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
venix преди 4 години
Много народна льобоф се е насъбрала и затова НСО вече изнемогва. Още малко и в "държавата" ще останат само охраняваните от НСО пл.ужеци! Самите те ще си генерират БВП и т.н., защото всичко останало отдавна ще се е изнесло. Страхотна политика г-н премиер!
96
0
 
3
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Много правилно предложение!!!!Адмираций,ако се приеме!!!!Повечето охранявани "лица" използват НСО за "лични" цели,които не отговарят на тяхните задължения!!!!Сега "***" и "ПУЛЬО" биват охранявани,за сметка на данъкоплатците(поради някакви "абсурдни" "причини").Тази практика е крайно време да приключи и тези пари да се дадат за "оборудване" или за нещо друго според нуждите на "службата".
95
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 4 години
НСО - излишно и не нужно перо на Държавата !
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С откраднатите от нас пари ще плащат на НСО да ги пази.
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 85А не трябва! Поне спряха с инцидентите на пътя, където хората им било длъжни, със 90 км в час да отбият в канавката на момента.... ака видиш ли, хирата на било самоубийци, било ок джипката на НСО да го избута и да не им дължи обяснение ... кво?
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До петерДаже и децата са им много....
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До петер Проблемът е друг: Няма убито лице през последните 30 години, което е пазено от НСО. НСО е вид държавна гаранция. Затова се натискатА колко опита има, изобщо, където НСО е вардило? Просто е безплатна охрана. То и тебе могат да те вест по яко и от НСО, ама ше са 10 милиона лева на година ...
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Koi vi vqrva,a?
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никва частна дейност, просто престестация и 50% съкращения на персонала и автомобилите.
88
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 4 години
Крайно време беше !
87
0
 
4
 
! Отговори
Peter преди 4 години
Проблемът е друг: Няма убито лице през последните 30 години, което е пазено от НСО. НСО е вид държавна гаранция. Затова се натискат. Изкарват този законопроект, за да не може да се търси сметка вече, защо са пазени с държавни пари т.е да изчезне и последния аргумент срещу това. Лично според мен НСО трябва да пази Премиер, Президент и Председател на НС, заедно със семейството(представете си някой да заплашва дете на някой от тях) и до там. За другисе си има полиция и частни фирми.
86
1
 
3
 
! Отговори
? преди 4 години
ДПС предлага НСО срешу заплашане да пази МАФИЯТА. Което просто показва, че Мафията ни управлява. Очаквам скоро НСО да пази от полиция, конккуренти или от народа всички видни мафиоти. Явно живота на бодигардовете от НСО е за продан за най-добра цена не за служба на родината.
85
0
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Ами Деса без охрана ли ще ходи до бакалията?
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма НСО, няма проблем.
83
0
 
5
 
! Отговори
komitataе в политика преди 4 години
чак да н е повярва човек -явно ножа е опрял до кокала
82
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щеше да е много хубаво, но възниква един скромен въпрос. С какви пари ще плащат за охраната от НСО? И отговорът е много ***. С тези откраднати пак от нас. Дали ще ги охраняват безплатно или ще плащат с пари спечелени незаконно няма никакво значение. Все ние плащаме. Да живеят без охрана и без страх от народната любов, да ходят на работа като нормалните хора с обществен транспорт.
81
2
 
7
 
! Отговори
ДС преди 4 години
А бе не се хващайте на тази въдица. Това е държавна структура. Няма право да охранява частни лица. Все пак те имат по-специални права.
80
0
 
6
 
! Отговори
1.8Т големия мотор преди 4 години
Нагълци. Да си наемат частна охрана, не сепциализирана държавна, която може да използва оръжие.
79
1
 
6
 
! Отговори
Киру-Шарнира преди 4 години
Тия не са наред. Все едно СИКРЕТ СЪРВИЗ платено да охраняват други хора освен президената на САЩ и държавния секретар.
78
0
 
1
 
! Отговори
До 74 преди 4 години
А бе човек, ти си неграмотен!