ВиК холдинг ще обедини дружествата в страната

Капиталът на дружеството ще бъде 1 млрд. лева
64

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

ВиК холдинг ще обедини дружествата в страната. Решението на правителството от днес беше обявено в началото на заседанието от премиера Бойко Борисов. Това бе мярка, поискана от него след водната криза в Перник.
Още по темата
Български ВиК холдинг ЕАД София ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 млрд. лева.

До следващата сряда Борисов поиска от министрите анализ на вноса и износа на боклук. По думите му има евродирективи, но е необходим временен мораториум, за да се гарантира, че написаното по документи, отговаря на това, което влиза в страната.

Борисов поиска и анализ на всички ВЕЦ-ове, които балансират енергийната система. На първо място е питейната вода, на второ производството на ток. Много е важно за енергетиката, но не може за сметка на питейната вода да става, настоя премиерът.

Във връзка с водната криза той посочи, че е имало градове които умишлено не искали да се включат в проектите, а в Перник водният цикъл трябвало много отдавна да бъде завършен.

Бъдещият холдинг ще е принципал на всички ВиК дружества с държавно участие в капитала. Правата на държавата в него ще се упражняват от регионалния министър. Холдингът ще има двустепенна система на управление - Управителен съвет с трима членове (избирани от Надзорния съвет) и Надзорен съвет с петима (избирани от министъра на регионалното развитие).

Икономическото министерство подкрепи идеята за създаване на холдинг. Министър Емил Караниколов заяви, че от видяното в Перник това ще е начинът за по-добро управление. "Трябва да мислим по-мащабно за структура, която цялостно да управлява водния сектор в България", заяви той.

Новоизбраният екоминистър Емил Димитров заяви, че има налични европари за подобряване на системата, които обаче не се усвояват. За Перник те били над 104 млн. лв., а срокът за усвояването им изтича през 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
СофиЯЯЯнец преди 4 години
До Анонимен На мен в София ми хакнаха 40 кубика общо потребление при реален отчет 16 куб.м. или общо 56куб.м. за плщане на стойност 92 лв с ДДС! Господ БАВИ, но не ЗАБРАВЯ! И крадците имат деца и внуци и си падат по зимните спортове ;)))
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не съм пророк но ..мисля че ще окрадат и милиарда,то бай Тодор каквото беше направил и построил вече остаря или съборихте.а трябва да се подържа построеното..и да се строи ново..а не да се крадат пари от всички министерства ..където и да бутнеш далавери и кражби
59
1
 
3
 
! Отговори
Hristoff преди 4 години
Да решението е Холдинг?!? Но досегашната структура на В и К е с прекалено раздут щат, с голям ФРЗ, с много хайлази, АД, бъркотия....
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плана върви, обединение на ВИК и после ще го купят господарите на Бойко. Африканския сценарий в действие!
57
0
 
6
 
! Отговори
Ммдаа преди 4 години
Я да гадаем какъв ще сложат начело,хореограф,артист,полицай..?? Опаа на бас,че ще се купят 100 коли 20-тина джипа,1000 чиновници, сграда, отопление,бензин...и за водата няма да останат пари! Някой да помни скоро направеният комитет по безопасност на движението чий го крепи?? Тола на къде отива..?? Пълна пародия
56
3
 
9
 
! Отговори
ГЛАСУВАМ АНТИ-ГЕРБ преди 4 години
От днес вече ГЕРБ официално не е дясна партия! Боко Тиката за пореден път доказа, че е последовател на своя кумир Бай Тошо!
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като се направи нов холдинг /лапач на държавни средства/, дали ще завали дъжд и ще напълни язовирите?
54
2
 
5
 
! Отговори
БРАВО НА ГЕРБ преди 4 години
ТОЧНО ТАКА СЕ ПРАВИ ЛУСТРАЦИЯ НА КОМУНИСТИТЕ - -ЧРЕЗ ЗАМЕНЯНЕТО ИМ СЪС ХОРА НА ГЕРБ!! Така се прави без кръвен преврат---ОТ КОМУНИЗЪМ КЪМ КАПИТАЛИЗЪМ!!!/... с комунисти, против комунисти... /ЕВАЛЛА!!!!
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новият ВиК холдинг ЕАД София" с капитал от 1 млрд. лева, обявен днес от премиера Борисов като решение на МС, е мегасхема за източване на държавни пари. След като в подобна схема за източване на бюджета потънаха 500 млн. лева уж за ремонта на 418 язовира, днес правителството надгради с втори транш на схемата, вече в двоен размер - на 1 млрд. лева. Това Решение представлява неофициална актуализация на бюджета зад гърба на Народното събрание само месец след приемането му.Скандалното решение на Министерския съвет от днес предизвиква тревожни въпроси не просто за протекция на държавата над мег
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов пусна тридневна брада, запали трета пура и каза обратното на това, което беше казал сутринта, а вчера твърдеше обратното на онзиденшното. Медийните мажоретки го навалиха с въпроси, защо оня ден казал нещо си, пък днеска казва обратното на онова, което бил казал вчера. Борисов ги насмете отегчено, обясни, че това, което бил казал оня ден, си било за оня ден, поради което това, което ще каже днес, ще си бъде за днес, но не и за утре, щото утрешния ден не знае себе си, понеже ситуацията била динамична, обаче преговорите се движели по графикДА!!!! Мъжката дума си е мъжка дума Като каж
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако държавата е лош стопанин , то комуниста Борисов какъв е ?Шарлатанин !!!
50
2
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
.. му, пред него най красивата булка от племето, неговата възлюбена Свинетка рипна като млад бизон и заподскача в такт с думкането по тиквата му! Вожда се просълзи като видя как месищата и се затресоха нагоре-надолу! Стана му гордо, че порядките на племето му, ще бъдат предадени на новото поколение индианчета. И така с дни земята се тресеше под стъпките на възлюбената бизонка на вожда и накрая, о чудо. От небесата заваля дъжд и вожда се изправи гордо, удари с юмрук по гърдите си, изрева ХАУ!
49
1
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Новата стратегия на ГЕРБ за справяне с кризата:Вожда Винету събра всички индианци от племето ГЕРБ, яхнаха черните мустанги и като гонени от вятъра стигнаха за нула време в Перник. Там до язовира великия вожд ги накара да направят бивак, огромна клада и когато големия светещ диск се скри зад хоризонта, вожда заповяда всички индианци да започнат танца на дъжда! Посредата застана той, лично да гледа от най важното място.Около него се наредиха малки индианчета и започнаха да бият с тояги по тиквата
48
0
 
10
 
! Отговори
Водка И Кола преди 4 години
За един приятел питам - за колко ще го шитнете после холдинга, за 1 долар или за 1 лев?
47
0
 
9
 
! Отговори
Инж. преди 4 години
През лятото нали дадоха 500 млн. на оня правчански @йдук Цако Бънчев да оправя язовирите.А той си накупи джипове.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И от тия пари половината ще отидат за заплати, бонуси, автомобили и т.н., а с това което остане ще сменят някоя друга тръба.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Дупница и Шумен вече са без вода.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С две думи пак ние отрепките ще платим за държавното безхаберие и некадърност, а и няма гаранция че вода ще има. А ще има т.н. "колективна отговорност", според която отговорни и виновни няма да има. Ще има още и нови джипове, нови сгради за офиси, високи чиновнически заплати и учредителен съвет все с партийни другари. Абе държавно ли е, кацата е бездънна! А холдинг с фалирали дружества = полуфалирал холдинг...!!!
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бочко ти си мега корупция
42
1
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 4 години
Комунизъм. Чист. Един народ, една партия, един вожд от банкя естествено, един холдинг. А пАри нема, ама налице е обърнатата кофа горанов и той знае как и откъде да ги достави. Ама имало закон за бюджета, нема страшно прокуророт е наш. ДЕВМ