София подава вода на Перник: Нямало опасност за столичното водоподаване

Това щяло да стане с байпасово съоръжение, стана ясно в МС
Обновена: 18 яну 2020 10:17 | 18 яну 2020 10:10, Петя Славова
321
София подава вода на Перник: Нямало опасност за столичното водоподаване
Снимка: БГНЕС

Столична община да подава вода на Перник. Това предложение ще направи правителството в понеделник като за целта ще бъде изградено байпасово съоръжение от Мало Бучино към Перник, който да подава обем от 300 литра в секунда.

Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на извънредна среща в Министерски съвет за водната криза в Перник.

Още по темата

Тя бе организирана от премиера Бойко Борисов, а на нея присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, както и областни управители.

"Обемите за които говорим са около 700 000 куб. литра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срокът за изпълнение е между 35-40 дни", каза още той, цитиран от Нова тв.

С байпасовото съоръжение ще може да се подава вода от Перник към София. Това няма да ощети софиянци. "По никакъв начин няма да бъде ощетено водоподаването на София”, заяви категорично кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Към нас беше отправено предложение да помогнем за осигуряване на допълнителни количества вода от водосбора на "Белмекен" към Перник през водопреносната мрежа на София. Това може да се случи само с решение на Столичния общински съвет. Ще инициирам в понеделник извънредно заседание на Комисията по инженерна инфраструктура на СОС, на което да присъстват министрите на икономиката, на регионалното развитие, кметът на Перник, за да може общинските съветници и гражданите на София да разберат всички детайли", обясни столичния кмет.

"Към момента водата в яз. "Студена" може да покрие едва 2 месеца, но ние не можем да разчитаме само на природата", уточни Емил Караниколов. 

Според кмета на Перник Станислав Владимиров, този вариант за водоснабдяване от "Белмекен" ще даде гаранция и сигурност за неговия град.

"Последните два месеца имаше краткосрочни и дългосрочни мерки, които бяха начертани. Някои от тях се изпълниха, някои от тях отпаднаха по нецелесъобразност. Подмени се голяма част от подземната ни инфраструктура", каза още той, цитиран от "Фокус". 


 "Справките показват, че дебитът, който е необходим за Перник е наличен и през годините е относително постоянен", коментира и министърът на околната среда и водите Емил Димитров след срещата при премиера Бойко Борисов.
"В изпълнение на вашите указания и с помощта на Министерство на енергетиката ходих, проверих на място, беше ми оказано съдействие. За периода от 1993 г. до 2019 г. подобно пренасочване на вода извън събирателните деривации, предназначени за София е правено януари – 16 пъти, февруари – 14 пъти, март – 13, април – 11 и май 11. От 1993 до 2019 г. това са две деривации", каза още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е изпълнена.София е вкарана в пътя на водата в смисъл в лоста за пораждане на кризи. БСП загубиха доверието и на Русията.
218
0
 
13
 
! Отговори
Работещо решение преди 4 години
Цитат от статията:С байпасовото съоръжение ще може да се подава вода от Перник към София. Това няма да ощети софиянци. !?!И, да може би за пръв път, но напълно логично предположение от авторката.
217
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не се прави заради хората от Перник. Прави се за тези заводи, които източиха водата на хората. Сега и София ли планирате оставите без вода? Това няма да свърши добре.
216
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И чеда има, припознати и неприпознати.
215
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно властта е наркотик.Не мога да разбера кака Бойка.Пари има да се къпе в тях,внуци си има,но не му е достатъчно.Трябва да се налага.Този проблем е психо куку.
214
24
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
... - и да не чувам лъжи от рода на - *** се бори за власт... - тя не се бори, а ламти за власт...
213
3
 
48
 
! Отговори
1 преди 4 години
Пълен провал е това правителство! Ограбването на държавните ресурси продължава с пълна сила. Всичко е ... далавера! От данъците, от спестявания, от ЕС фондове, от здравеопазването, образованието от водата, въздуха, от земята ... от всичко се вадят пари за "богопомазаните"! Отровиха ни въздуха, земята, водите ги и източиха, горите се секат на поразия... Не знам какво трябва да стане, че това правителство, да си подаде оставката. Да не говорим, че откакто се помня, в Парламента има "несминяеми"!
212
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на торбичките от BILLA вече им викали каракачанки що ли?
211
22
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Опитвам се да запомня всички градове на ГЕРБ, но не мога... - то да бяха 20 - 30 да, ама то почти цяла България... - а на кyманизите ги помня... - Русе и Перник, като за Перник вече се говори, че е новият бастион на ГЕРБ... - и кметът подал молба за членство...
210
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Don ClaudeАко другите райони от където Сф взима вода също не са съгласни да ви дават, В СФ ще останете без вода като 90-те.
209
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тонката, честит имен ден на патерици!
208
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ да се разчита като Безводие и Б.ок.лу.к еднолично деружество с неограничена брзотговорност.
207
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ да се разчита като Безводие и *** еднолично деружество с неограничена брзотговорност.
206
0
 
23
 
! Отговори
ХИДРОЛОТ ДО ХИДРОЛОГ преди 4 години
"По никакъв начин няма да бъде ощетено водоподаването на София, заяви категорично кметът на София Йорданка Фандъкова.В БЪЛГАРИЯ ВСЕ ХИДРОЛОЗИХИДРОЛОГ ДО ХИДРОЛОГАКАТО ЗАПОЧНЕТЕ ОТ ДОГАН МИНЕТЕ ПРЕЗ БОРИСОВ И ЗАВЪРШИТЕ С ФАНДЪКОВА.САМО ЧЕ НОРМАЛНИТЕ СТРАНИ СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ОБРАЗОВАНИ ХОРА.В ДРУГИ СТРАНИ ОТ ПОЖАРНИКАРИ,ДЕТСКИ УЧИТЕЛКИ И НЕГРАМОТНИ.ТОВА НАЧАЛНИТЕ ВИДИМИ < ДОСТИЖЕНИЯ>НАДАЛИ И ПОСЛЕДНИ ? ? МИЛА РОДИНО ТИ СИ ЗЕМЕН РАЙ ЗА ИЗБУЯВАНЕ НА ВСЕКАКВИ КУХИ ГЛАВИСЕГА Е САМО НАЧАЛО
205
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бокича вместо да се мандахерца по света за развлечение ,да заработи малко по специалността си със маркуч и помпа да подава вода.Поне затова може и да и става ...не е много сигурно.
204
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро във връзка с кризата казаха, че консумацията у Перник е 26 хиляди на ден!Въпросния байпас щял да прехвърля 700 хиляди на месец което разделено на 26 прави 27 дни излиза, че само 3 дни ще ползват вода от я. Студена!Значи водата в язовира ще се позва за други цели като ТЕЦ, ВЕЦ и Стомана Индъстри.
203
0
 
19
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Преди "Стомана Индъстри АД да стане част от Сиденор Груп,тя е собственост на Людмил Стойков,който Преди промените е бил барман в Балкантурист. Висшето си образование е завършил във ВИФ, който се превръна в ковачница на бизнесмени и министри в годините на прехода.Станал частник веднага след промените, като завъртял търговия със сирене. В родния си Перник е известен като представител на силовата групировка ВИС 2.
202
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия от ВЕЦОВЕТЕ са вдигнали банкет ся могат да точат колкото си искат в София има вода колкото да искаш па и е най-евтина в страната.
201
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде сега и за софето ли да се тревожим.Повечето не са оттам да си бегат по родните места там вода има си няма да пустеят ,стига с тез столичани в повече.
200
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време са взривявали железопътни линии идва време когато ще се взривяват байпаси заради водна криза!