Емил Димитров: Водата, която ни трябва, я имаме

Екоминистърът обеща нова система за контрол на отпадъците
19 яну 2020 16:57, Анисия Иванова
52
Емил Димитров: Водата, която ни трябва, я имаме
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на "Софийска вода", нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира "Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел, до момента той е използван многократно и с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода. Тази система е много добре премислена. Този тунел е двупосочен“. Това коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНР.

Трябва да се пести питейната вода, категоричен е Димитров. По думите му на много места се нагнетява напрежение.

"Всеки, който има огромни загуби, не иска да си оправи загубите, а иска да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно“, отбеляза той.

Още по темата

Той обясни, че 30 години "ВиК – Шумен“ не е направило нищо за водопровода, построен 20 години преди това.

"Решили, че понеже е по-евтина водата от язовир "Тича“ по този водопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура... През всичките години в Перник системата е ставала все по-зле. Дори да посоча имената, това няма да оправи системата“, допълни Димитров.

По думите му по оперативна програма „Околна среда“ са осигурени средства, за да може с по около 100 млн. за всяка област да се поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции.

"ВиК дружествата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС е – даваме ви 80 млн., вие трябва да дадете 20 млн. от себе си… Този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК“, обясни Димитров.

„Прокуратурата е установила, че в Бобов дол има отпадъци, но не опасни. Установила е, че вредните емисии са в нормите. Ние установихме, че комплексното разрешително е изтекло... Утре работна група ще отиде да провери всичките разрешителни от РИОСВ – Перник, ще сверим с оригиналите… Не трябва да се спира мощност, която има разрешение, която не излъчва вредни емисии, но не може да работи мощност, която няма комплексно разрешително“, обясни екоминистърът.

Екоминистърът обеща нова система за контрол на отпадъците

По думите му има депа, на които няма издадено разрешение да съхраняват отпадъци, а вече имат отпадъци, и депа с отпадъци, за които изведнъж никой не знае откъде са.

„Това, което се случва в страната, е истина. Контролният механизъм в момента не може да обхване всички… Очевидно трябва нов механизъм - работещ, при който, когато някой внесе по документи едно нещо, а то се окаже друго - вредно, опасно, неразрешено, да се забрани и площадката да работи, да се забрани и той да работи“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хидроинженерните съвети струват на пазара 1 милион лева, а този Хидролого ги дава безплатно. Добър човек.
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре е да си помагаме, но... Перник е една бездънна яма. Водопроводната им мрежа е тотално надупчена, предприятията са като лами, там вода не се плаща, там водата се краде. При това засушаване ще си поливат градините с тая вода и пак водата няма да им стига. И ще искат още и още. Докато и остарялата вод. мрежа на София даде фира.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важно е да има вода за всички .а от къде ще издава все там .по добре органчетата да проверят и да осъдят всички собственица на векове които крадат вода на държавата и да печелят милиони ..в всеки град ги знаят хората ..а органите си затварят очите начело с правителството
22
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
айдеее,още един "хидроинджинер и корифей" са пръкна..
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перник ще разчита на яз Бели Искър, който доставя 25% от водата за София по рилския водопровод. Другите 75% са от яз Искър. С една дума тези 25% ще се отклоняват за Перник. Защо не го кажат, а се оплитат в измислици и глупости???
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С горенето на отпадци какво става?!
19
1
 
11
 
! Отговори
ревизорьо преди 4 години
имаме я водата бе. в митницата е там долу на югозападт. пращам ей сега цистерните да я изсмучат и почваме да я преливаме у пернишкия язовир.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализмът развали българския народ. Беше свикнал преди 1944 година без вода и да ходи до селската чешма и селския кладенец да пълни менците. Песни пееха и вода носеха без оплаквания. Днес се връщаме към хубавите традиции от царско и фашистко време.
17
1
 
5
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
е фесчета и в неделя ли замитаме. браво ридактурчита.
16
4
 
17
 
! Отговори
Ganjo преди 4 години
Италианските отпадъци са капка в морето в сравнение с нашите си боклуц//и. Държавата ни е заприличала на сметище и за това сме си виновни ние гражданите. ПО улиците хартии,торбички,опаковки,фасове,бездомни кучета ,изкъртени знаци,бордюри,дупки и т. н. Цивилизационен проблем...
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са тези прищевки? Искали вода! Дадох ви спортни зали, арени, асфалт! През няколко месеца вдигам цената на тока! Икономиката е във възход!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този с калинковия формат ,обиди геоло-зи и хидрогеолози,като каза,че не са еколози.Изследвайки мантията наземното кълбо, почви реки, водни бадейни иатмосферните слоеве,това са профе-сионалните еколози.Така нареч. пол. изкса следствие от тези изследвания.Мно-го подскокна,със слаби заложби.Без даиска смотолеви за ***, та банкин сепринуди да оправя бозата.Има и направ-ление екология.
13
1
 
16
 
! Отговори
НОСТРАДАМУС преди 4 години
Камили ще пият, вода от Дунав.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се обърне каруцата пътища много, вода имало само дето се ослушват за това къде изтече водата, а колкото до Бой клука, ако не бяха италианците схемата щеше да си работи и пей сърце.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До картоф компиров - не бой се, нема да е 'Рилска' а ще е "Нилска" - нали за тва ходи Бащицата до Египет тези дни...
10
1
 
19
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
след софия,перник,монтана,шумен и т.н. вече и варна и бургас се наредиха на опашката за рилска вода
9
1
 
28
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Вода има, жаден ходи...С това некадърно управление и с тези кражби вода не чакайте. Има 140 частни ВЕЦ-а на верни другари, 120 от които незаконни, останалите на ръба. Никакви инвестиции в инфраструктурата, само се качват цените да се компенсират растящите загуби. За бokлyка трябва пълна забрана за внос, иначе все ще остане вратичка наши хора да си го горят.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да в тихия океан има достатъчно вода!
7
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Крадливи комунисти строят капитализъм => режим на водата по страната.
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой беше областен,кой беше кмет,кой назначи шефа на Вик,кой управлява държавата? И сега "аз не мога да пълня каца без дъно"Естествено ти нищо не можеш и от теб ни не зависи!