Търговците на горива на митинг пред парламента

Промените в закона за горивата влиза в сила в събота
Обновена: 22 яну 2020 14:04 | 22 яну 2020 13:45,
12

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите окончателно приеха промените в спорния Закон за горивата, които предизвикаха протести в бранша.

Промените влизат в сила от 25 януари тази година. Те бяха внесени от министъра на икономиката Емил Караниколов в края на миналата година.

Депутатите от Комисията за борба с контрабандата приеха вчера на второ четене промените в наредбата към Закона за нефт и нефтопродуктите.

Текстовете бяха отлагани три пъти заради недоволство от страна на малките търговци на горива.

Дребните търговци на горива излязоха днес на митинг пред сградата на парламента, за да защитят постигнатите в преговорите с правителството изменения в текстовете на Закона за горивата..

С текстовете се допускат ведомствени бензиностанции. Разрешава се мобилни автомобили да зареждат машините в галериите, пише БНР. За строителите при определени категории се допускат преместваеми обекти за зареждане, за които държавната администрация ще следи къде се намират.

Малките търговци и превозвачи на горива успяха да се преборят да отпадне изискването от 1 милиона лева уставен капитал и обезпечение от половин милион. С промените прагът на регистрация на фирмите и банковата гаранция за дейност вече те ще зависят от техния оборот.

Изискването към броя на бутилките за търговия с пропан-бутан се свива от 10 000 на 1000.

Очаква се законът да пребори контрабандата и да гарантира конкуренцията на пазара, както и равния достъп на дребните търговци, които протестираха срещу първоначалния вариант заради притесненията си, че бизнесът им ще фалира.

Срещу част от новите текстове се обявиха големите търговци.

Бензиностанции и складове за горива ще бъдат запечатвани за две години, ако продават нерегламентирано гориво, а цистерните, които го превозват ще бъдат спирани от движение за една година.

С поправките на закона се забранява пълненето на газови бутилки и устройства извън данъчни складове. Промените предвиждат още облекчаване на режима за зeмеделските стопани, които ползват бензин и дизел за собствени нужди.

Предвидена е глоба в размер от 10 000 до 100 000 лева за нарушителите. За фирми санкцията ще е от 20 000 до 200 000 лева.

Законът влиза в сила в събота, освен ако не бъде върнат след вето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато обявиха, че по-големи суми ще се плащат само по банков път, пак ни обясняваха как това било мярка за борба със сивата икономика. Всъщност беше стъпка към тотален контрол върху хората, стъпка която да направи банковата сметка задължителна. Обслужваха интересите на финансовата олигархия и след като ни закрепостиха административно към банките, там таксите скочиха до небесата, а лихвите станаха нулеви. Българската държава работи против гражданите си, а гражданите спят. Така е и сега.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картелите в бизнеса с горивата се създават с помощта на държавата. С този закон ще се разчисти конкуренцията на няколкото големи и така ще се наприви лесно сключването на картелно споразумение между тях. Бъдете сигурни, че това е стъпката да ви направят горивата скъпи завинаги, независимо дали петрола на международните пазари пада. Разбира се, ще ви обяснят как държавата се бори със сивата икономика - винаги има подходящо обяснение, което да звучи добре в ушите на електората.
8
0
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Я гледай ти . чорбаджии срещу корпурации :) И кой ще надвие ? В страните към които се стремим има само корпурации. Чорбаджийте не плаща данъци осигуровки и акцизи .Не могат да задържат и работниците си .Чорбаджизма е спорт за мързеливци в офиси .Той е крачка назад към феодализма ,а не напред към капетализма .Тия ще почнат да разправят че имали ,,малък,, бизнес. Ами като е толкова малък колкото лъжат що наемат други хора да им вършат работата ?
7
2
 
5
 
! Отговори
процедурно питане преди 4 години
какъв щеф го играе мъжът на Нинова в бизнеса с горивата ?
6
1
 
4
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
Много хубави павета пред "Коня "! А и стават за разни други работи.Как така все още Фандъкът не се е сетила да ги асфалтира по някоя европейска програма!?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сутеньори, търговци на дрога и хазарт протестират пред парламента.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Митингуват правилните хора. Дано има още такива протести.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търговците на горива, футбУлните фенове, абе... що за чудо е това.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Митингът на търговците показва, че законът е добър.Народът очаква митинг на хазартните босове.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са тия "мобилни автомобили"?