Пушач или непушач? Порокът удря по отпуска, два дни по-малко заради тютюна

Идеята е на ВМРО, предложението за промени е в Кодекса на труда
Обновена: 23 яну 2020 14:38 | 23 яну 2020 10:58, Камелия Цветанова
295
Пушач или непушач? Порокът удря по отпуска, два дни по-малко заради тютюна
Снимка: Pixabay

Непушачите да получават два дни повече отпуск от колегите си, които прибягват до тютюна и така си дават почивки. Тази идея е на ВМРО и беше представена от депутата от организацията Александър Сиди.

Още по темата

Предложението за поправката е внесено вече в Кодекса на труда, но тепърва ще се обсъжда с работодателите и синдикатите, като може да стигне и до Тристранката.

„Промените дават възможност на работодателите по тяхно усмотрение да дават до 2 дни допълнителен платен годишен отпуска на служителите си непушачи, с което се опитваме да допълним забраната за пушене на всички обществени места“, обясни Сиди.

Според него е ясно, че пушачите напускат работните помещения през известен период от време и така получават нерегламентирана почивка между 10 – 15 минути на всеки час – два.

Заради това обаче колегите им непушачи били в неравнопоставено положение.

„Служителите, които стоят съвестно на работните си места да имат право на два дни допълнителен отпуск, е и една добра мярка за здравето на хората“, смята Сиди.

Ако някой пушач обаче избягва порока си в работното си време, той може да бъде попадне в категорията на непушачите и също да получи бонус отпуск. Работодателите имат системи да следят своите работници и служители,така че ще е ясно кой пуши и кой не, уверен е депутатът от ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До256 - Ами да вземем да отворим газовите камери и направо да ги изпращаме там(пушачите)!!!!!!Може да стане по-икономично - поставяне маса пушачи в затворено помещение, без прозорци и достъп до изхода, да си пушат вътре на воля!
251
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такааааа!Излиза, че "демократичните" институции борещи се за правата на джендерите, неродените, мечките, вълците, ***...решават, че законово могат да ДИСКРИМИНИРАТ една част от българското население в трудоспособна възраст или по-просто казано (като за простаци от ВМРО) - ДАНЪКОПЛАТЦИ!Т.е. управляващите искат да намалет броя на данъкоплатците и затова предлагат закони противоречащи на конституцията и международното право, забраняващо дискриминацията!Демостация!
250
2
 
11
 
! Отговори
До256 преди 4 години
Ами да вземем да отворим газовите камери и направо да ги изпращаме там(пушачите)!!!!!!
249
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оксиморонът Евреин-Патриот,а някой казват че били "практични"люде!
248
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви отпуски, какво е това чудо! С подобни "бонуси" допълнително ще се развращават хората. Който пуши през работно време и на работното място трябва незабавно да се уволнява от работа. Работното място не е посещение на някакво заведение!
247
6
 
21
 
! Отговори
ПУШАЧ преди 4 години
Дали си пушач или непушач...това не определя нивото на интелигентност!От друга страна намирисва на дискриминация!!!Като не искате хората да пушат направете нещо много просто СПРЕТЕ ТЪРГОВИЯТА С ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ!!!Но не ви стиска, нали???Жалки и смешни!!!
246
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам всички служители под 40 години да им се вземе по пет дни от платеният отпуск,Причината ежедневно заглеждане по млади колежки! Та идиотията доста можем да я разширим!!!
245
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуших 16 години, но когато станах на 30 ги отказах. Напълно разбирам желанието за цигарка на пушачите, но реално те са тези които трябва да се съобразяват! Всяко едно действие към намаляване на пушачите е добре за нацията
244
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя не изглежда особено интелигентен, за жалост такива слабоумници намират място сред народните представители.
243
2
 
18
 
! Отговори
ЕП преди 4 години
Януари е за цигарите.Февруари за кафето.Март за тоалетните.....Още идеи.
242
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
242 На работно място не се пуши по принцип. Който пуши да пуши навън. Няма такава смрад, жалко, че те го разбират.
241
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде го има това по света. В Германия Ако си сложиш на книжката печати, за прегледи, зъболекар, почистване наъзъцен камък, фитнес, курсове касата връща по 30 ? на печат за годината. Пуши се само в регламентираните почивки. Един пуши, друг пие не е тона начина. ВМРО да проверят как се пуши в държавни учреждения на работното място.
240
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна глупост,оставете хората *** мира,не се занимавайте с личния им живот!
239
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10000 лв.- за непушач :-)500 лв. - за пушач :-)така е справедливо и .7 години вече не пуша ! ;-)
238
3
 
14
 
! Отговори
ВМРО преди 4 години
Пушачите не ходят на работа да се топлят а да работят.
237
19
 
12
 
! Отговори
Skk преди 4 години
Ако четете внимателно коментарите и гледате гласуването ще разберете колко нагли са всички пушачи. Не ви пожелавам да работите в една стая с тях. Постоянно пушат вътре смрат и пушек цял ден дишаш. Зимата е най-лошо, щото им е студено пишат в стаята и не отварят прозорците. Наглост просто, при - 10 градуса да ти отвори прозореца да пуши. Според мен пушачите трябва да ги слагат в една стая отделно от непушачите.
236
10
 
22
 
! Отговори
Не ми пука преди 4 години
Лично аз не пуша.Имам колеги които пушат. Но в края на работния ден са изработели повече и по качествено от другите.
235
4
 
17
 
! Отговори
Копам у нивата преди 4 години
В 21ви век айде бг шефчетата да се образоват малко. Кой...... кой пуши все тая. Важно е за всеки работодател таргетите да са достигнати, работата свършена, производството не прекъснато и т.н. Оправете си разпределението на работните процеси, наемете си достатъчно служители, преквалифицирайте старите кадри и гледайдете кой си е свършил работата, другото- вятър работа, не е определящо за вас.
234
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крива ти е сметката . Ти ако работиш в някакъв разграден двор, където такива нерегламентирани почивки са разрешени (главно в държавната и общинска администрация), в 99,9 % от частните фирми не става така.
233
21
 
10
 
! Отговори
Сметкаджия преди 4 години
5-6 цигарки х 10 мин = 60 мин. на ден * 22 дни = 22 часа на месец. Пушачът още на първия месец си е избил 2-та дни по-малко отпуск. А за годината си е спестил цял месец работа.