Пушач или непушач? Порокът удря по отпуска, два дни по-малко заради тютюна

Идеята е на ВМРО, предложението за промени е в Кодекса на труда
Обновена: 23 яну 2020 14:38 | 23 яну 2020 10:58, Камелия Цветанова
295
Пушач или непушач? Порокът удря по отпуска, два дни по-малко заради тютюна
Снимка: Pixabay

Непушачите да получават два дни повече отпуск от колегите си, които прибягват до тютюна и така си дават почивки. Тази идея е на ВМРО и беше представена от депутата от организацията Александър Сиди.

Още по темата

Предложението за поправката е внесено вече в Кодекса на труда, но тепърва ще се обсъжда с работодателите и синдикатите, като може да стигне и до Тристранката.

„Промените дават възможност на работодателите по тяхно усмотрение да дават до 2 дни допълнителен платен годишен отпуска на служителите си непушачи, с което се опитваме да допълним забраната за пушене на всички обществени места“, обясни Сиди.

Според него е ясно, че пушачите напускат работните помещения през известен период от време и така получават нерегламентирана почивка между 10 – 15 минути на всеки час – два.

Заради това обаче колегите им непушачи били в неравнопоставено положение.

„Служителите, които стоят съвестно на работните си места да имат право на два дни допълнителен отпуск, е и една добра мярка за здравето на хората“, смята Сиди.

Ако някой пушач обаче избягва порока си в работното си време, той може да бъде попадне в категорията на непушачите и също да получи бонус отпуск. Работодателите имат системи да следят своите работници и служители,така че ще е ясно кой пуши и кой не, уверен е депутатът от ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо триете резонни мнения? Вие сте неграмотни и безпросветни, защо триете?! Вероятно, защото вашите господари-робовладелци не са в тютюневия бизнес? Знаем на кого принадлежите.
231
2
 
17
 
! Отговори
Пушач преди 4 години
Е ще започнем да си пийваме като тези който не пушат.На по 2-3 водки как ще работим самоооо.
230
5
 
32
 
! Отговори
Cc преди 4 години
Стига вече с това противопоставяне на хората! Спрете се, гадини мръсни! Дайте да спрем с коментарите! Това са провокации. Криза с водата, кражби, убийства.... Подхврълят ни кокала да се бием за него и да се разправяме тук за глупости! Кой пуши и кой не, какво значение има, държавата си заминава а ние се караме за едни цигари! Толкова ли сме проЗти!
229
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пълна дискриминация и геноцид спрямо пушачите
228
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То хубаво, но аз пуша 5 пъти за по 3 мин. Има. 2ма колеги, които прекарват по 45 мин всеки ден в тоалетната.
227
8
 
19
 
! Отговори
Shark преди 4 години
И как ще ме контролират дали пуша в къщи и в почивните дни. Що за тъпня. Да не говорим че е дискриминация. А онези, които прекарват доста време в чатовете и се занимават с мазане по екраните на телефоните? А тези, дето постоянно приказват по телефоните и все е нещо спешно!
226
3
 
26
 
! Отговори
Стели преди 4 години
Аз,работя в Германия ,имам 3 почивки,една от 30 мин.и две по 15 минути.Въпреки че съм пушачка и непушачите почиват с мен.И няма сърдити.
225
8
 
9
 
! Отговори
Shark преди 4 години
И как ще ме контролират дали пуша в къщи и в почивните дни. Що за тъпня. Да не говорим че е дискриминация.
224
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веганите също трябва да са с по-малко отпуск и с удължено работно време защото липсата на незаменими аминокиселини води до забавяне на мозъчната дейност и спад в производителността на труда.
223
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавните чиновници само пият кафе и пушат цигари. Там това е задължително за да те вземат на работа. Иначе ще вземеш да вършиш работа и така ще се види че другите не работят.
222
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като го гледам май е точно от тия с кожените пури.
221
1
 
1
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
До А кожените пури?А, б** мама му, ама и той ли такова...?
220
5
 
26
 
! Отговори
До 221 преди 4 години
И защо пушачите да плащат по-високи здравни осигуровки? Ти явно не си особено интелигентен. Именно затова е акциза бе калъфче. Всеки пушач внася месечно между 50 и над 100 лв в хазната под формата на акциз. Ти колко здравни осигуровки плащаш?
219
6
 
16
 
! Отговори
пушач преди 4 години
Това са измислици на хора с големи заплати, които се чудят каква "умнотия" да измислят!А къде е разликата от цената на цигарите и акциза? Къде отиват парите от високите цени на цигарите, които плаща пушача?Пушачите внасят повече пари в бюджета, а остават ощетени?!
218
13
 
1
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
Частна компания може да прави каквото иска, стига да не нарушава закона. Значи говорим за държавни/общински предприятия. Но и това е безсмислено - само противопоставя хората. Истината е, че хора, водещи нездравословен начин на живот (застоял живот, тютюн, алкохол, наркотици), е редно да плащат ДОСТА ПО-ВИСОКИ ОСИГУРОВКИ, ЗАЩОТО СТАТИСТИЧЕСКИ ПОЛЗВАТ ПО-ГОЛЯМ РЕСУРС НА ЗК. Само че на кого му стиска, а? А са го обявили, а правителството (което и да е) е паднало за дни.
217
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпо та тъпо! Преди години в нашето предприятие започнаха да дават по 20 лева към заплатата ако подпишеш декларация, че няма да пушиш. Резултата: Непушачите подписаха защото така и така не пушат а пушачите също, защото няма как да ги контролират. Ще стане същото но в национален мащаб.
216
2
 
16
 
! Отговори
художника преди 4 години
А на пияниците колко отпуска ще им се полага, щото като им дадеш заплатата и ги няма по 2-3 дена!
215
8
 
4
 
! Отговори
аз преди 4 години
А, защо допълнителни 2 дена да получават???? Би трябвало на пушачите да се намали отпуската с 2 дена. Защо само работодателите да го отнасят винаги, та чак и нови системи за наблюдение инсталират. Сигурно и служител-пъдар да следи системите трябва да назначават.
214
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за безмозъчните *** в парламента ще важи ли? Ако да, то да разбираме, че по време на огромните им отпуски ще има извънредни сесии на депутатите-пушачи. Глупостта и невежеството на тия комунистически хрантутници стават възмутителни! Как е възможно хора с толкова ниска интелигентност (да не говорим за морал) да попаднат в Народното събрание?!
213
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не и за тези, които ходят продължително по голяма нужда в работно време. Имам един колега, който не пуши, но прекарва по половин час дневно в клозета. При това никога не го прави в регламентираните почивки, а да не говорим и как смърди после след него...