Пушач или непушач? Порокът удря по отпуска, два дни по-малко заради тютюна

Идеята е на ВМРО, предложението за промени е в Кодекса на труда
Обновена: 23 яну 2020 14:38 | 23 яну 2020 10:58, Камелия Цветанова
295
Пушач или непушач? Порокът удря по отпуска, два дни по-малко заради тютюна
Снимка: Pixabay

Непушачите да получават два дни повече отпуск от колегите си, които прибягват до тютюна и така си дават почивки. Тази идея е на ВМРО и беше представена от депутата от организацията Александър Сиди.

Още по темата

Предложението за поправката е внесено вече в Кодекса на труда, но тепърва ще се обсъжда с работодателите и синдикатите, като може да стигне и до Тристранката.

„Промените дават възможност на работодателите по тяхно усмотрение да дават до 2 дни допълнителен платен годишен отпуска на служителите си непушачи, с което се опитваме да допълним забраната за пушене на всички обществени места“, обясни Сиди.

Според него е ясно, че пушачите напускат работните помещения през известен период от време и така получават нерегламентирана почивка между 10 – 15 минути на всеки час – два.

Заради това обаче колегите им непушачи били в неравнопоставено положение.

„Служителите, които стоят съвестно на работните си места да имат право на два дни допълнителен отпуск, е и една добра мярка за здравето на хората“, смята Сиди.

Ако някой пушач обаче избягва порока си в работното си време, той може да бъде попадне в категорията на непушачите и също да получи бонус отпуск. Работодателите имат системи да следят своите работници и служители,така че ще е ясно кой пуши и кой не, уверен е депутатът от ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
5
 
31
 
! Отговори
Бачо преди 4 години
Значи, мой колега пушач, най много бачка от всички, пуши си през работно време, но работата му свършена перфектно, догато други колеги баси като некви кифли. Все закъсняват, все нещо им се случило, по цял ден фейса цъкат, все да им напомняш, кво точно да направят, абе то си е до човек или работиш или си от скътаващите се, без значение пафкаш или други работи те занимават.
191
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И откъде ще им вземат проби,че са пушачи....?
190
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората с хронична диария да получават по 3 дни по-малко отпуск, защото докато са в *** не работят.Идеята е добра, харесва ми.
189
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пушачът е роб на собствения си порок.Слаб човек, който не може да се контролира. Няма лошо да им се наложи по строг контрол. Въобразява си, че пушенето му е жизнено важна нужда, с която сме длъжни да се съобразяваме.
188
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз искам да има пушачи. Акцизите на тютюна са високи, постъпленията са добри. Трябва да ги има.
187
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пушач е човек, който периодично изпитва нуждата да поставя в устата си обект с фалическа форма, да поема бялата субстанция, която се отделя от обекта и след всяка една такава итерация да духа за няколко секунди. Освен това с порока си принуждава околните да се съобразяват с него. Обикновено през това време той е ангажиран да обяснява как порокът му всъщност не е неполезен или поне има и по-неполезни неща и че трябва да го приемат какъвто е. Sofia Smokers Pride Parade кога ще правим? Същото е!
186
3
 
20
 
! Отговори
Предположение преди 4 години
До АнонименРаботата на държавата е да определя законовите рамки, в които следва да оперира бизнеса, защото ако разчитаме на българските бизнесмени да определят кой/колко трябва да работи, то тогава работната седмица ще е от 7 работни дни, без обедна почивка и вероятно с 5 дни годишен отпуск.Каква платена отпуска! Ако зависи от тях ще им плащаме, че им работим!
185
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намирам пушенето за гнусен навик. Но това си е личен проблем на пушача. От друга страна това, че е натрапващ се на останалите навик е проблем на всички.Идеята е предложена с ясната представа, че яма как да премине подобен закон, по-скоро има за цел да усмива този жалък навик и за това го подкрепям. Въобще пушачите са като ***. Всички трябва да се съобразяваме с тях, щото им се *** някаква пръчка периодично.
184
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай ако отидеш до тоалетна извън регламентирано време глобата е $8
183
3
 
23
 
! Отговори
Евало си веко преди 4 години
до СмешковциЗа съжаление са малко мислещите хора като теб. Нещата са супер прости. Наистина е добре да се става и да се раздвижи човек за "една цигара време" . Ако не пуши е още по-добре. Аз имам колега дето ходи 3 пъти на ден да се изхожда в тоалетната. Аз ходя самао веднъж вкъщи преди работа.Тея как ще ги санкционираме?
182
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно се заформя. В една фирмичка с цехче, пушачи и непушачи са наравно. Непушачите бият пуакалите през почивката, пушачите пушат. Ако хванат някой да пуши извън почивката му бият шута. И вярвам че е така не само там. Тъй че никой от на никой времето не отнема или добавя.Сега, че има работодатели, които позволяват нерегламентирани почивки на едни, а на други - не... това си е отделен проблем на самия работодател и не виждам защо държавата трябва да се меси.
181
3
 
29
 
! Отговори
Смешковци преди 4 години
Доказано е, че ако се работи на компютър задължително трябва да ставаш на всеки 40-45 мин. от него. Дали си навън да пушиш или скатаваш по коридорите - няма значение, пак работата не се върши. Иначе, нищо не се казва за работодателите, които принуждават работници да не взимат отпуска повече от 10 дни и като за какпак и не плащат. За 2 дни отгоре - дори и непушач, няма кой да ме спре да излизам навън с пушачите и да почивам.
180
6
 
13
 
! Отговори
до до до съгласен преди 4 години
ти тотално смени темата... просто си върши твойта част от работата и си почивай и живей здравословно. Пушачът с нищо не ти е длъжен щом предполагам не пуши в една стая с теб. За негова сметка си е дали работи добре и кво ще стане със здравето му. Ако много държиш на ефективната работа на фирмата ти стани Мениджър по качеството тогава
179
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще се доказва - елементарно. Всеки началник знае кои кога излиза да пуши. Всеки началник има далавера да съкрати 2 дни отпуска. Ако някои не е съгласен едно бързо тестче и е готов. То затова заплащането трябва да е почасово, колкото си работил толкова да ти се плаща. Аз така процедирам за свършена работа, ако ти се бачка изкарваш 4к на месец, ако ти се пуши и обсъжда политиката и колко е зле 1к. Избора си е твои.
178
3
 
6
 
! Отговори
Не моа се запра преди 4 години
Аз па съм голем любоФчия и всеки ден през работно време излазям в нерегламентирана почивка с жената на шефа ...;-)!
177
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък нямам Фейсбук и искам 5 дни повече отпуск!
176
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как ще се докава кой е пушач? Някакви специални книжки ли ще раздава то Сиди? И въобще откъде се взе тоя, що не си ходи откъдето е дошъл да ръси мозък...
175
4
 
7
 
! Отговори
до до съгласен преди 4 години
Ето с такова мислене няма да се оправиме. Аз лесно ще почивам, ами кой ще върши работа?? То се вижда по БВП-то, колко сме непродуктивни. После искаме заплата, ама инвеститорите искат свършена работа. Да не мрънкаме като кажат че в Бг произодителността на труда е ниска. Аз съм специализирал в Германия, и там си напичаш зaдниkа, а не колегата да пуши пък аз да не съм капо се мотам, на финала или ще ни изгонят или заплата нихт. И в блока ги мързи съседите да чистат зимата снега и всичко ни е така.
174
1
 
27
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Тогава нека има и поощрения за хората без Фейсбук...
173
7
 
8
 
! Отговори
Геле преди 4 години
Елементарна сметка доказва обаче че пушачите чубят за година доста повече от два работни дни , които се признават бонус на непушачите: поне шест цигари по 10 минути са един час - на ден/ а те са повече от шест, но да приемем , че пушач губи по 1 час на ден да пуши/ - това са си 22 часа на месец - или 242 часа на година - т.е. - 30 работни дни по осем часа,Та тези два дни - са нищо в сравнение с реалната загуба на време при пушачите спрямо непушачите. Още от казармата пушачите печелеха яко