Посолството на САЩ у нас приветства гоненето на руските дипломати

България е силен съюзник в НАТО, пише в позицията
Обновена: 25 яну 2020 12:37 | 25 яну 2020 10:05, Красимир Ангелов
577
Посолството на САЩ у нас приветства гоненето на руските дипломати
Снимка: Facebook.com/US Embassy Sofia

Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани. Това става ясно от позиция на посолството на САЩ у нас, публикувано на сайта на институцията.

"Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще", се чете в изявлението.

Още по темата
"Посолството на САЩ в София обръща внимание на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца.

Правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа“, заявяват от посолството на САЩ у нас.

Както е известно, в петък вечер МВнР обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София.

Това стана факт, след като Прокуратурата на Република България изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация. Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

Заради случилото се руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР снощи, за да получи нотите. На двамата е даден 48 часа срок да напуснат страната.

На страницата си във Facebook руското дипломатическо представителство у нас съобщи, че e получило съответните ноти от българска страна. "Не са предоставени доказателства, потвърждаващи осъществяването от тяхна страна на дейността, несъвместима със статута им", се казва в съобщението.

Въпреки това от руското посолство декларират, че двамата служителите ще напуснат страната в указания в нотата срок.

Очаква се скоро Русия да предприеме реципрочни мерки спрямо български дипломати в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


577
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
425
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
34 ХИЛЯДИ ВАГОНА С Б.О.К.ЛУЦИ ....Свобода на словото, а ,демокрация ,а ? Б.О.К.ЛУЦИ -ПРОСПАНИ ОТ ДАНС . НАРОЧНО .
424
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пък един ДАНС ! КАК НЕ УСПЯХА ДА ЗАСЕКАТ 34 ХИЛЯДИ ВАГОНА С *** ,А ПРЕДПОЛАГАТ И ПОДОЗИРАТ ЗА НЯКАКВИ МИЖАВИ ШПИОНИ . 34 000 ХИЛАДИ ВАГОНА С *** И ДАНС НЕ ГИ ВИДЯЛА?? ПО -СКОРО ДАНС Е ПРЕВЪРНАТА В ИНКВИЗИЦИЯ И СЛУЖЕЩА С МЕТОДИТЕ ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО .-ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ И ДОГАТКИ . СИРЕЧ, В ПОЛИТИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА .
423
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не стане като с Хитлер,когато бяхме негов съюзник.
422
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Ще изгониш Лукойл -собственост на AMJ-Ротшилд Груп Холандия на мук. Веднага ще станеш 20 сантиметра по къс .
421
2
 
20
 
! Отговори
чичо преди 4 години
До Анонимен465 Сега си много ербап,но ще те видя дали ще си толкова смел когато САЩ те хвърлят на източния фронт.За мен си пълно куку.
420
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да го затворим руското посолство, да изгоним Лукойл, да спрем да купуваме газ и петрол от русия и визи за руснаци да не даваме. Русия е тумора на планетата.
419
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аха"Само гледат да крадат каквото може - справка Ирак , Украйна , Сирия"И Иран също, по-точно крадяха в миналото и им се услади, та сега пак се опитват да се наместят и там. Иран има много нефт, газ и други благинки.И най-вече милата ни България - каквото можаха окрадоха!
418
0
 
14
 
! Отговори
ииииииии преди 4 години
Съединените щати харчат над 75 милиарда долара годишно за здравеопазване Милиони наши граждани обаче продължават да нямат адекватен достъп до медицинска помощ.Президентът Ричард Никсън прави това оплакване през март 1972 година"
417
3
 
39
 
! Отговори
тцтцтцттцтц преди 4 години
До Какви янки сънуватекакво монополи са руски и какви данъци не се плащат ?ти запознат ли си чуждите вериги магазини / западни / какви пари изнасят от България и какви данъци не плащат , запознат ли си с концесиите дадени на американски и канадски и европейски компании на принципа - 100 долара за тях - 1 цент за нас Как само седите и по-цал ден глупости пишете - не е ясно .
416
0
 
2
 
! Отговори
ostavame преди 4 години
po praschki
415
3
 
30
 
! Отговори
аха преди 4 години
До Смях... 449 Да погледнем в какво са затънали САЩ -Бум на злоупотребяващите с наркотични вещества Бум на пристрастените към лекарства с наркотичен ефект Над 40 млн души живеят в изключителна бедност / говорим за страната със собствена печатница на пари , ограбваща останалите държави и уж икономика н1 в света /Милиони нямат достъп до елементарно медицинско обслужване и тези щели да оправят проблемите на света , Само гледат да крадат каквото може - справка Ирак , Украйна , Сирия
414
2
 
6
 
! Отговори
който и да е преди 4 години
До Ludoto Lenche Първо се научи да пишеш на български!
413
30
 
10
 
! Отговори
Какви янки сънувате преди 4 години
Всички монополи са руски в България , а те данъци не плащат.Ако не бяха ЕС компаниите да пълнят бюджета и мизерните пенсии нямаше да взимате
412
5
 
2
 
! Отговори
Наивни ми фоби преди 4 години
Путин най накрая се реши на кой клан да заложи - естествено избра еврейския пред комунистическия - а Бойко послушно му помага да замени неудобните с малко кал по тях
411
5
 
35
 
! Отговори
asd преди 4 години
Благодарим на САЩ че осигуриха тръбите за прокарване на вода до Перник. Отново безвъзмездно помогнаха на своите братя Българи, като отпуснаха 1 милиард лева....личи си че са ни братя...сега се очаква да ни преведат тази сума на куково лято
410
4
 
30
 
! Отговори
едно към едно преди 4 години
Това е изтекло от данс,а данс е пробит официално от сащ с благословията на корумпираният диктатор борисов,в ДАНС работят официно американски служители и прокурор Гешев -радост са го активирали шефовете му кравари!
409
22
 
9
 
! Отговори
А преди 4 години
Вън вички от руското посолство!
408
6
 
37
 
! Отговори
ОФ преди 4 години
Не ни трябват никакви американци. Те си преследват интересите. Ако ги беше грижа за нас щяха да ни помогнат да развием економиката си, но не го правят. В страната ни никога не е имало чужди военни бази. Сега имаме американски, не плащат за тях, изполват ни най-безогледно.
407
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Знаете ли, че,"Цялото съветско въоръжение е било американско и храната, водката също.........."Браво бе! И танковете, и водката даже! А киселото зеле, черният хляб и лукът на фронта и те ли са били американски? А цигарите и те ли? Тия, от които средният американец би паднал от едно дръпване? :)))Светът е пълен с ид.и.оти, а форумите особено
406
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"С амириканки-шпионки ни щъ да сътрудничъ, че то стройните им шпионки почват от 90 кила и нагоре..."Много си прав да знаеш! Американките са страшно тлъсти. Англичанките впрочем също. Французойките биват. Испанки, италианки не са дебели, но рядко можеш да видиш хубава. Славянките и особено рускините са хубави.