Посолството на САЩ у нас приветства гоненето на руските дипломати

България е силен съюзник в НАТО, пише в позицията
Обновена: 25 яну 2020 12:37 | 25 яну 2020 10:05, Красимир Ангелов
577
Посолството на САЩ у нас приветства гоненето на руските дипломати
Снимка: Facebook.com/US Embassy Sofia

Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани. Това става ясно от позиция на посолството на САЩ у нас, публикувано на сайта на институцията.

"Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще", се чете в изявлението.

Още по темата
"Посолството на САЩ в София обръща внимание на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца.

Правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа“, заявяват от посолството на САЩ у нас.

Както е известно, в петък вечер МВнР обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София.

Това стана факт, след като Прокуратурата на Република България изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация. Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

Заради случилото се руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР снощи, за да получи нотите. На двамата е даден 48 часа срок да напуснат страната.

На страницата си във Facebook руското дипломатическо представителство у нас съобщи, че e получило съответните ноти от българска страна. "Не са предоставени доказателства, потвърждаващи осъществяването от тяхна страна на дейността, несъвместима със статута им", се казва в съобщението.

Въпреки това от руското посолство декларират, че двамата служителите ще напуснат страната в указания в нотата срок.

Очаква се скоро Русия да предприеме реципрочни мерки спрямо български дипломати в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


577
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
405
33
 
11
 
! Отговори
Смях... преди 4 години
Тя Русия себе си не може да оправи и е затънала в бедност, та света ще оправя...
404
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американското посолство в Германия приветства ли решението на Германия да изгони представителя на ЦРУ заради шпионаж?Тези смешници си робуват на двойните стандарти според както им изнася.
403
5
 
47
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
Ех, безпросветни от американската амбасада, прочетете какаво е написал П.Р.Славейков преди 140 години, "Кат Русия няма втора тъй прекрасна на света.. " това е в душата на 90% от българите, останалите 10% са фурнаджийски лопати!
402
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, малиииии.....Мечтая си туй ляту да попадна на Млада Руска Шпионка...., Мъ цяла вечер да мъ шпионира..., хич, да не спира...Всичко шъ и кажа, бе, даже туй дет и аз не го знам!!!!!!!С амириканки-шпионки ни щъ да сътрудничъ, че то стройните им шпионки почват от 90 кила и нагоре...
401
2
 
28
 
! Отговори
дядомраз преди 4 години
Похвала за добро послушание.
400
21
 
7
 
! Отговори
Знаете ли, че, преди 4 години
Втората Световна война започна от 24-ти Май 1934г с анексиране на Чехия от поляци-Пакта Рибентроп-*** е пазен в тайна, докато англо-американците го разкриват- Подобни актове за ненападение са сключвани и също с Полша, Англия и Франция- Втората световна война е имала за крайна цел окупацията на съседни територии!-Още преди войната Великите сили си разпределят света с обещание за взаимопомощ- Цялото съветско въоръжение е било американско и храната, водката също............
399
5
 
44
 
! Отговори
степан преди 4 години
А кога ще изгоним американците за да останем суверенна държава.
398
17
 
7
 
! Отговори
закъснялото писмо преди 4 години
До АнонименКъде бяха американците преди 75 години да ни освободят заедно с източна Европа!Всички се надявахме на изтеглянето на чурвената армия в края на войната.15000 -на съветска дивизия унищожи горянството ни а САЩ воюваше с Япония.
397
5
 
4
 
! Отговори
съюзник на Нато преди 4 години
До АнонименБрей дане изместим турските съюзници на нато в региона! Конфедерация с Турция!
396
13
 
3
 
! Отговори
Стамболов преди 4 години
До по-далече от РусияТой пръв го прозря и ни насочи към промишления западен преврат.....
395
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и"....ХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАААААААААААААААА........................
394
6
 
14
 
! Отговори
безпристрастен преди 4 години
До АнонименРуска империя - една, но народа е различен! Лоши народи няма а управляващи лоши!
393
3
 
23
 
! Отговори
хахахахаааа... преди 4 години
До по-далече от РусияБългария е сред първенците по внос на сухо мляко в Европа. Данни от 2019 година показват, че за четири месеца страната ни е внесла 2 736 тона сухо мляко. Това е повече, отколкото Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия
392
32
 
12
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 4 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
391
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От мерси и приветствия пълен джоб. Дайте пари, бе, американски скрънзи, като ви играем по свиркката като балканска Моника Люински. А Мустафа ("Мустафа, Мустафа, Мустафа Ибраим!!!!" - хит на пинк Флойд) вика - пари нема, действайте!
390
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американското посолство са доволни за изпълнението на тяхната поръчка
389
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЯКОЙАМЕРИКАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ СА ПРИЯТЕЛИ, НЕ ШПИОНИ.
388
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЛАГОДАРИМ НА САЩ ЧЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ КОМУНИСТИ И МУТРИ!
387
8
 
35
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 години
От посолството на Русия съобщиха, че ще подкрепят идеята да се изгонят и американски дипломати
386
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е сега белким махнат визите! Какво още да направим джанъм?