Посолството на САЩ у нас приветства гоненето на руските дипломати

България е силен съюзник в НАТО, пише в позицията
Обновена: 25 яну 2020 12:37 | 25 яну 2020 10:05, Красимир Ангелов
577
Посолството на САЩ у нас приветства гоненето на руските дипломати
Снимка: Facebook.com/US Embassy Sofia

Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани. Това става ясно от позиция на посолството на САЩ у нас, публикувано на сайта на институцията.

"Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще", се чете в изявлението.

Още по темата
"Посолството на САЩ в София обръща внимание на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца.

Правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа“, заявяват от посолството на САЩ у нас.

Както е известно, в петък вечер МВнР обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София.

Това стана факт, след като Прокуратурата на Република България изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация. Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

Заради случилото се руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР снощи, за да получи нотите. На двамата е даден 48 часа срок да напуснат страната.

На страницата си във Facebook руското дипломатическо представителство у нас съобщи, че e получило съответните ноти от българска страна. "Не са предоставени доказателства, потвърждаващи осъществяването от тяхна страна на дейността, несъвместима със статута им", се казва в съобщението.

Въпреки това от руското посолство декларират, че двамата служителите ще напуснат страната в указания в нотата срок.

Очаква се скоро Русия да предприеме реципрочни мерки спрямо български дипломати в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


577
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
1
 
9
 
! Отговори
До Вазов преди 4 години
А къде е твоята родина предателю...
384
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- Не може да бъде!
383
5
 
6
 
! Отговори
A3 преди 4 години
KGB...
382
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнете Украйна на Русия,за да спре братоубийствената война и грабежът на Украйна,смърт на фашизма,свобода за народа!
381
19
 
14
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Аз обичам рускините, но за какво са ми руснаци?
380
0
 
6
 
! Отговори
азбуката преди 4 години
Гръцките са възприети от Финикийците поради което азбуката им се нарича Phonetic на името на Phonetics сиреч Финикийците
379
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искаме да се гонят руснаци от България!Защо да ги гоним?От какъв зор?Даже ако може да заселим тук руснаци изобщо няма да е зле,защото имаме нужда от такова население!
378
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За буквите&quo - да се чете - "За буквите",9 век(написано през 9 век)
377
10
 
44
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 4 години
КАКВА ЛИ ПЕСЕН ЩЕ ЗАПЕЯТ КРАВАРИТЕ АКО ЛИНЧУВАМЕ ТЯХНИТЕ ШПИОНИ ПЛЕВНЕЛИЕВ И ПАСИ?
376
0
 
15
 
! Отговори
"За буквите&quo преди 4 години
"А славянските книги сам св. Константин, наречен Кирил, ги преведе и буквите създаде за малко години: онези мнозина, 7 души, и за много години създадоха техните букви, а 70 превода. Затова славянските букви са по-свети и по за почит, защото свят мъж ги е създал, а гръцките елини езичници."
375
5
 
25
 
! Отговори
11 преди 4 години
Посланиците на страните от НАТО следва незабавно да бъдат отзовани от своите правителства , тъй като техните сътрудници по сигурността неси вършат работата за която са назначени ! Не са събрали досега нито една информация ,която съставлява наша държавна тайна !? А руснаците просто се излагат - че нашата енергетика е строена по техни проекти и от техни специалисти ! А за изборите всичко е качено на сайта на ЦИК ! Наистина провокация - следкато всичко знаете , защо симулирате шпионаж ? Ееееее..!
374
6
 
24
 
! Отговори
хмммм преди 4 години
До Анонимен 414 Е като колония на САЩ , като гледам по колко ни продават собствения ни ток , техния газ може да върви по 10 евро бутилката Ама важното е те да са добре , ние можем и по-скромно
373
0
 
10
 
! Отговори
"За буквите&quo преди 4 години
"Но преди това елините нямаха букви на своя език, а пишеха своята реч с финикийски букви. И така беше много години. После, като дойде Паламид,започна от алфа и вита и състави на елините само 16 букви. Към тях Кадъм Милиски прибави още 3 букви. С тези 19 букви пишеха дълго време.После Симонид изнамери и прибави две букви, а писателят Епихарий изнамери 3 букви. И събраха се 24. След много години Дионисий Граматик изнамери 6 двугласни, после друг 5 и друг 3 за числата. И така мнозина з
372
9
 
6
 
! Отговори
буааххахахахах преди 4 години
До Анонимен 397Ферхунде , какво да гледам Путин . този му е двойник -- не знам кой по ред , и има 200 млрд . долара , може и 400 млрд .да са Отгоре на всичко е и тракиец - славянин
371
10
 
34
 
! Отговори
мъж преди 4 години
До АнонименВинаги с Русия и никога с джендърска европа дето вече няма отделни тоалетни за мъже и жени.
370
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние русофилите искаме да сме губерния на руския Гулаг, за да ни дава безплатно газ !
369
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви глупости пишите? Че всички в което и да е посолсво шпионират в полза на държавата си. Та те затава са там. Стига сте насаждали омраза към руснаците. В следващите 2000-3000 хиляди години няма как да ви се получи. Да любим краварите дето затриха дядо ми в София в бомбадировките и да мразим русите.
368
6
 
10
 
! Отговори
въъъъъъйййй преди 4 години
До Анонименуж нямало руски туристи , пък чакали по спирките :))))уж нямало , пък не искали да си купят сладолед :))))Ама Ферхунде съвсем се обърка - нали имотите по цялото ни Черноморие са изкупени от руснаци и скоро ще искат автономия :)))Ферхунде, те и алкохолизираните англичани само водка купуват , ама кака ти Ангелкова брои нощувките .
367
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбе еййййй,какво сме откраднали от гърците,като гърците нямат собствена азбука,бееее?!Виж съчинението на Черноризец Храбър "За буквите" ,писано през 9 век,там пише откъде са им буквите https://chitanka.info/text/16262-za-bukviteИмат ли гърците буквите Б,Ж,Ъ,ь,Ч,носовки и други подибни?Нямат!
366
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги с Европа, никога с руския Гулаг !