Валутният борд да падне? Комуникационен гаф, загуба на обществена енергия

България в еврозоната - небивал политически консенсус за последните 23 г.
1 фев 2020 08:30,
92

Дадена ли беше достатъчна гаранция, че няма да влезем в еврозоната с друг курс, освен със сегашния - 1.95 лева за 1 евро? Защо се появи страх, че валутният борд ще падне, ще има девалвация на лева и "изяждане" на спестяванията на българите?

Бившият вицепремиер и финансист Николай Василев коментира в предаването "Брюксел 1", че никой, нито в България, било то правителство или друга институция, нито в Европа, било то ЕК, централна банка или друга институция, дори за миг не е споменавал или си е помислял, че може да променя валутния курс.

Още по темата

Според бившия вицепремиер, това, което се случи, е нещо като комуникационен гаф. "Просто начинът, по който беше направен, доведе до неяснота и загуба на обществена енергия".

Николай Василев вижда в споровете и позитивни страни. "Изведнъж всички политици в България, от целия политически спектър, за пръв път от 23 г. насам станаха големи фенове на валутния борд, на фиксирания валутен курс. В никакъв случай не биха искали да девалвират лева, във всички случаи искат да влезем в еврозоната с този валутен курс. За мен това е небивал консенсус за последните 23 г.“, коментира бившият вицепремиер.

България беше в криза 1997 г. и само за 8 г. две правителства от най-голямата криза в новата история на страната вкараха държавата в ЕС.
"А сега в момента 100 г. ще коментираме една еврозона. Разбирате ли, какво разочарование е това за нашето поколение, хората, които участваха, виждат как в момента има едно безвремие", допълни Николай Василев.

Цялото интервю по темата и още – гледайте в предаването "Брюксел 1" в събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никъде евро обиколих ченчбюрата и отворените банки, едва 170 евро взех по 5 и по 10
74
1
 
1
 
! Отговори
Сашка преди 4 години
Левовете в Марки и готово. Нищо ново, been there done that
73
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Притесняват се Айдуците. Ние за какво да се притесняваме като едвам изкарваме месеца а в последните 10 дни взимаме кредит от Мутрите. Имам неплатени сметки за 5000 лева. Как да ги платя като цените на тока водата горивата са непоносими. А заплатата ми нее мърдала от 2008 година. Децата ми гладуват и студуват но това мутрите не ги интересува за тях е по важно офшорните им сметки да са препълнени. Егати демоникрацията егати свободата. Свободни сте да *** когато вие кеф.
72
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 61Кризата е нормално състояние в една икономика. Винаги ще има моменти когато ще има криза. Валутния борд е вреден за България.
71
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Валутния борд трябва да падне. Той дърпа страната ни назад.
70
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората искат пари, чудя се защо Бойко не напечата няколко милиарда и да ги раздаде на народа, тогава всички ще са доволни.
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако зазвържат курса една шепа хора ще станат още по-богати за сметка на всички останали. Не е нещо ново за България.
68
2
 
1
 
! Отговори
До калекото преди 4 години
Уверен ли с румънците или някой ти е казал ...или това са твои съченения..
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГОСТИ за мен няма проблем ако ти дам 1 лев за две евро.
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
направете сегашните заплатии и пенсии които сме получавали от лева в евро да кажем 300 лева 300 евро или заплата1000лева да стане 1000евро тогава вече ви свалям шапка целият народ ще ви подкрепи
65
2
 
1
 
! Отговори
Валутен курс преди 4 години
Вместо да сложите снимка на розавите евраци, скръндзи!
64
6
 
5
 
! Отговори
nostradamus преди 4 години
евролев - 1/5
63
3
 
5
 
! Отговори
Баце преди 4 години
"Вкараха държавата", че такава беше геополитиката, не заради нещо друго.
62
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В клуба на богатите клошари не приемат.
61
16
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До Анонимен ... Не давай пример с Румъния, там живеят румънци а не *** и всички румънски граждани са убедени, че членството в ЕС и НАТО е пътя им на развитие ... Тук част от българското население по силата на едни стари идеогеми, продължава да гледа не на запад, а на североизток, а само споменаването на ЕС и НАТО се възприема, като нещо скверно ... което стопира и разпилява част от обществената енергия и я насочва в погрешна посока ... !!!
60
2
 
4
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Внимавайте с кърлежите !Докторята нищо не разбират..
59
7
 
10
 
! Отговори
крадлив дедо преди 4 години
вервайте му бе. за 800 деня ше ви вкара в еврозоната. и всички ще сте мелеонери. и ако решат борда да падне некаде из кабинетите на брикселските зелници вие офси ще сте първите които ще научат. честна скаутска. заклева се малкия мук в талмудя и корана.
58
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-бедната държава в ЕС, Румъния ни задмина преди 10-на години. Сега искаме са се наредим до големите играчи в ЕС за да си мислим че сме нещо. Те го знаят и ние ще гризнем дървото.Помнете ми думата - БГ няма да се оправи още 100 години. Слаби политици, пуснали държавата понанадолнище, няма спиране ...
57
7
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Само да поясня че звездичките в долния ми коментар се отнасят за другарката Нинова... !!!
56
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте слушали тези наши експерти от ГЕРБ.Вижте малко какво казват и чуждите експерт,че няма как най-бедната европейска държава да стане член на общата европейска валута.Къде сме тръгнали с заплати от 350-400?.и Пенсии 130-200?