Борисов от Брюксел: Климатичните промени са глобален проблем

Премиерът се срещна с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен
Обновена: 5 фев 2020 21:37 | 5 фев 2020 21:37, Анисия Иванова
106
Борисов от Брюксел: Климатичните промени са глобален проблем
Снимка: МС

Министър-председателят се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, с което започна работното му посещение в белгийската столица, съобщиха от пресцентъра на МС.

Фокус на разговора бе изменението на климата. Българският премиер подчерта, че страната ни споделя позицията на ЕК, че това е глобален проблем с нарастващо значение, който изисква усилия от всички страни. Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че в държавите с висок дял на въглища в енергийния микс като България преходът към климатична неутралност ще изисква значително по-високи инвестиции и активни мерки в социалния сектор.

„Приоритет за България продължава да бъде осигуряването на плавен, социално и икономически-справедлив преход към постигането на климатична неутралност. А тя изисква значителни ресурси и по-амбициозна Многогодишна финансова рамка“, посочи Борисов пред Урсула фон дер Лайен.

Премиерът допълни, че за страната ни е важно предстоящите инициативи на Комисията относно законодателството в областта на климата да отчитат националните особености и да се основават на задълбочена оценка на въздействието за отделните държави членки.

В рамките на срещата между Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен бе отбелязана активната работа на България по всички направления за изпълнение на показателите по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО). „Благодарни сме на ЕК, че тези наши последователни усилия и техните резултати бяха обективно оценени в последния доклад по МСО за България от октомври 2019 г.“, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че предвид заключенията в последния доклад на ЕК и многократните доказателства от страна на България, държавата ни остава напълно ангажирана с реформите, които са устойчиви и необратими. В този контекст се очаква ЕК да вземе и формално решение за прекратяване на Механизма за България.

„Високо оценяваме активната подкрепа и ангажираност на европейските институции към Западните Балкани. Важно е да се запази ангажиментът на ЕС към региона, така че да се надградят постиженията до момента, които оказаха положително въздействие върху Западните Балкани“, акцентира премиерът Борисов пред председателя на ЕК.

Българският премиер изтъкна, че политиката на разширяване е основен инструмент за постигане на мир, стабилност и сигурност в Западните Балкани. „България винаги е била последователна в подкрепата си за региона, основана на принципа на собствените заслуги“, посочи министър-председателят Борисов. Той отбеляза, че разширяването носи както на Западните Балкани, така и на ЕС безценни ползи като предвидимост и просперитет.

„Очакваме Хърватското председателство да постигне добри резултати за шестте държави от Западните Балкани на предстоящата Среща на върха в Загреб през май“, каза още премиерът Бойко Борисов пред председателя на ЕК. Борисов обърна внимание, че страната ни е изградила добро сътрудничество с Хърватското председателство, включително в контекста на нашето съвместно домакинство с Република Северна Македония на Берлинския процес през настоящата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
Вай,вай,климатични промени и бойко.
85
0
 
4
 
! Отговори
офф преди 4 години
Пак се е гушнал! Отделно е "речта" му.
84
0
 
6
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
ЕС и ЕК са съучастници на престъпното правителство на Борисов, не може да не знаят какво е положението в държавата, но въпреки това го окуражават и тупат по дебелата гърбина за добре свършената работа, после се чудят защо не се ползват с голямо доверие, и защо не искат еврото или каквото и да е друго от тях. С зелените си закони, с политиката на отворените врати, с малоумното си говорене, всички европейски граждани изгубиха доверие в този съюз и не знам какво може да го върне.
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Бойко глобалното затопляне е глобален проблем? Глобалното е глобално, така ли? Истински аристотел на нашето време.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази прегръдка означава ли че ще продължим събираме *** на Европа ама така че да не се рабере-пък после сме виновни защото се отопляваме на дърва
81
1
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
До ГОРД ***,Пишейки "СИЧКО" е демонстрация на неграмотност за писателя и клакьорите му.Дерзайте неграмотници ...Това, че такива като вАС ги е яд, значи, че нещата отиват на добре.
80
0
 
8
 
! Отговори
чуки преди 4 години
Мъдро,много мъдро послание от Брюксел и най-вече от Краля на Мисирките!
79
0
 
9
 
! Отговори
sorry преди 4 години
Ти си проблема на България,Борисов.
78
0
 
6
 
! Отговори
Дядо Петър преди 4 години
Докога европейските лидери ще позволяват на тоя *** да им пуска ръка?Толкова ли не ги е гнус?
77
0
 
7
 
! Отговори
Либоф преди 4 години
Урсула е само за него .Подозирам че Ангела ще ревнува .
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незнам за ко са си говорили ама Урсула що не му врътна една бибитка .Мисля че си отиват .Гаджета !
75
0
 
12
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Все едно да каже проблема с липсата на вода в Перник е голям проблем на Перник. Тоя що не си мълчи!
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Климатични промени има, откакто има климат, а климат има, откакто има атмосфера. Климатични промени има отпреди появата на човека, дори отпреди появата на живот на Земята. Ще ги има и след като човекът си замине. Климатични промени има дори на Марс и Венера, въпреки че там няма живот. Престанете да обявявате човека като враг на планетата! Да, той има пръст в климатичните промени, но никой не може да каже със сигурност колко точно.
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов от Брюксел: Климатичните промени са глобален проблемХайде бе, наистина ли?
72
0
 
8
 
! Отговори
Greta преди 4 години
Вие г-н ББ сте страхотен.Кажете ми как оцелява вашето племе във вашата екосистема?Ядете ли *** на запада?Имате ли си чисти язовири и планини?Племето ви яде ли домати от pvc и пестициди.Отговор;ББ--племето ми е вярно и яде каквото намери,така че сме си еко Мисирке.
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя *** как не го е срам да се показва пред хората не мога да разбера
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи климатични промени,при положение,че всички знаем,чевремто е капризно,има си цикли,динамично е...Лятотот е горещо,това е нормално,а не климатична промяна,пролетта е малко по-топло от обикновенно и есентта,но е напълно естестевно.Сега имахме топла зима,но сме имал и студени зими...Промяна в климата е ако в длъг период от време лятото е студено,а зимите топли...
69
0
 
9
 
! Отговори
КЛ преди 4 години
Главният Прегръщач на Република България - Негово Премиерско Величество е отново във вихъра си. Високо оценен и много "уважаван" от брюкселските чиновници и колегите си от ЕНП. Политик "за пример". И Главен Турист също.В САЩ когато на Президент му свършва мандата и не може да се кандидатира отново, тръгва на традиционна обиколка по света. Негово Премиерско Величество дали следва този светъл пример ?!?
68
0
 
12
 
! Отговори
дск преди 4 години
Глобален проблем са източените язовири на България, купищата *** докарани даже от Нигерия, Глобален проблем в постоянното взимане на заеми , глобален проблем е че не спирате да крадете и нямате никаква идея/програма за нищо.
67
0
 
14
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 години
Прочетох статията .Само клишета. Тези думи Боко Тиквата никога не може да ги произнесе. Той дори не знае съдържанието на половината от тях. Но благодари за това че са го оценили. Цялата статия е едно празнословие и празнодумие.