Влизането в чакалнята на еврозоната нямало да ни удари по джоба

Курсът лев – евро оставал същия, цените се запазвали
214
Влизането в чакалнята на еврозоната нямало да ни удари по джоба
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Влизането на България в чакалнята на еврозоната нямало да удари българите по джоба нито щяло да доведе до покачване на цените. В това увери шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, след като парламентът прие окончателно промени във Валутния закон, в които е записано, че  считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка.

Още по темата

"За българския гражданин нищо няма да се промени, курсът лев - евро е този, който имаме в момента и такъв ще е при влизането ни в чакалнята и по време на целия ни престой там, такъв ще и след години, когато ще приемем еврото", отсече Стоянова.

Според нея всички обратни твърдения са спекулация, като целта е била да бъдат насъскани и заблудени хората.

"За съжаление тези спекулации някъде успяха, но с  решението на НС дадохме още една гаранция, за да успокоим всички, че друг курс освен този, който имаме в момента, няма да има и това решение на НС има силата на закон и няма как да бъде заобиколен", допълни тя.
 
А що се отнася до текста във Валутния закон, който беше одобрен днес, Манда Стоянова повтори позицията на управляващите, че това се е наложило, за да се синхронизира напълно българското с европейското законодателство, което е нужно за финализиране на прегорите за влизането ни в чакалнята на еврозоната.

Тя призна, че е очаквала да има дебат по този текст, след като от БСП вече се обявиха против него.

Според нея би следвало социалистите да защитят позицията си но явно са преценили, че не е силна.

"Тяхната мантра беше, че това е едно предложение, внесено на тъмно с цел да мине тихомълком, не знам кое му беше на тъмно, беше внесено, стоя на стайта на НС, медиите го коментираха, имаше неправителствени организации, дебат по темата с експерти", коментира Стоянова.

Манол Генов от БСП призна, че левицата чака да види следващите стъпки на управляващите, защото те са длъжни да успокоят хората.

"Да видим каква ще е правителствената концепцията, защото има много неизвестни - колко дълго ще стоим в чакалнята, дали изобщо ще излезем", каза той. 

Социалистът увери, че целта на червените е да има спокойствие, а не се създава паника сред хората.

Решението си депутатите взеха в края на миналата седмица и с него дадоха мандат на преговарящите да договорят присъединяването на България към еврозоната само при настоящия курс лев – евро.

Според Йордан Цонев от ДПС пътят на България към еврозоната вече е отворен.

"През миналата седмица НС бетонира сегашния курс лев - евро с мандата, който даде на преговарящите – финансовия  министър и шефа на БНБ, така че сега нещата стоят добре. От една страна е отворен пътят  към чакалнята, от друга страна е гарантирана стабилността на лева", каза той.

Цонев все пак добави, че ако ГЕРБ бяха подходили по-отговорно и решението на НС беше взето по-рано, нямаше да се стига до създаване на напрежение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според великите бг икономисти Муравей Радев и Николай Василев лева щял да поскъпне, ако няма борд !? БГ икономистите сигурно заради такива прогнози се считат за стратегически оръжия ...
193
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки...Като знаете гъвкавостта на българските преговарящи, мисля че всеки може да познае крайния резултат. Интересно обаче, че българския бизнес не казва нищо! Те ще са първите жертви, защото не знаят какво е конкурентност! Последиците може всеки, който е в състояние малко да мисли, да си ги представи. Дерзайте!
192
0
 
20
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Вижте преди 4 месеца само Октомври 2019 що експерти икономисти и държавници се заклеха по всички медии, че "свинското нямало да поскъпва" и вижте цените на свинското в магазините днес.Само 4 месеца назад вижте какво са говорили същите тия.И после им вярвайте за валутния курс на лева към еврото след 2 ГОДИНИ
191
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички държави преминавайки към евро ги удари ,нас няма. Да не сме с привилегии случайно. Жалко за по бедните ,те ще го отнесат пак
190
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарите от Брюксел и герб искат тотално да ни затрият
189
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и ще го направят, затова не трябва да имаш левове, когато това се случи
188
2
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Не разбирам. Досега закона пречеше на банките и обменните бюра да вдигнат курса повече от фиксирания. След като не е фиксиран със закон, когато влезем в Чакалнята може ли банките да си сложат курс 2,50 за евро и трябва ли Парламента да им забрани с Решение.
187
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези са супер нагли лъжци. Живеех в Словакия, когато приеха еврото и покупателната ми способност падна с малко повече от 30 %. Освен ако не съм си го въобразил това. Може би портфейлът ми ме е излъгал.
186
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка."Те го те! "НЯМА ДА Е ФИКСИРАН", КАКВО ПОВЕЧЕ - ОБРЪЩАЙТЕ В евро, докато не е късно.
185
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с лакърдиите, ами чуйте фактите!Снощи, Мартин Заимов каза в прав текст по Канал 1:"...за последната седмица(или месец беше?), 1 милиард (МИЛИАРД) лева по влоговете, са ОБЪРНАТИ в ЕВРО..."!!!Това на доверие в политиците ли ви прилича?
184
1
 
33
 
! Отговори
От опит преди 4 години
знам, изпитах го на собствения си гръб. След замяната на 1,95583 Германски Марки с едно Евро, заплата ми от 5000 ДМ се превърна в 2.556,46 Евро. Само след половин година пицата, която струваше по-рано 9 ДМ струваше вече 7 евро, а след още една година 9 Евро. Така се случи с всички хранителни продукти, бензинът, електроенеръи и т.н. Запитайте се защо Полша, Чехия и Унгария НЕ ИСКАТ Еврото. Помнете, депозитите Ви ще се халбират, дегашните цени е лева до 1-2 години ще се изравнят в евро.
183
0
 
9
 
! Отговори
Одобрение преди 4 години
До Анонимен 184А дано! Ама нали точно от ЕС ги крепят герб-аджиите. От ЕНП им идва силата, т.е финансирането.
182
0
 
11
 
! Отговори
Пак преди 4 години
Измамени.
181
1
 
15
 
! Отговори
Ял попарата преди 4 години
Споко ,,юнаци,, всичко е прахоляк в очите. Нито евро,нито Шенген ще има. Хората в ЕЗ си имат правила и изисквания,за нивото на икономиката,за инфлацията и т.н. Особено са внимателни след горчивия опит с приемането на Гърция/през задната врата и с много лъжи/. Все пак на Г-я имаше какво да й вземат/острови едно друго/, а те знаят,че на нас не могат и цървулите да ни вземат. Така,че споко. Клатим вагона.......
180
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до170Средната заплата в София Не е 5000 лв, а около 1500 лв, стига сте лъгали и в ''нормалните '' фирми само мениджърските и то не всички са около 5-6000 лв бруто
179
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вече ни удря, цените си растат бавно, но пък постоянно, я защото завалял сняг, я защото не валял дъжд...
178
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!!! Номер 174 го каза най-точно!Нищо не може да ми удари празния джоб, така че нямам повод да се притеснявам.Всъщност, в момента обменям последните си пари от евро в левове.Не защото вярвам в силата на българския лев, а защото левовете ми свършиха и не ми стигат до заплата.
177
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дедо Ви....пропускаш важни стъпки : 1. Едно евро става 3 лева и заплатата ти става не 500 евро а към 330. 2. Търговците си закръгляват винаги в тяхна полза ...И накрая си прецакан поне 8 пъти..
176
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 179Какъв резерв бе, аллоууу? Ако имахме някакъв резерв щяхме ли да се набутваме с кредити на баснословни лихви. Някои хора не разбират какво дрънкат.
175
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма, няма, знам. Затова и не се притеснявам изобщо.Влизането на България в"чакалнята" за еврозоната изобщо няма да ни удари по джоба, убеден съм в това.Защото НИКОГА няма да ни приемат в еврозоната!!! Поне няма да ни приемат докато ГЕРБ са на власт.