По-евтино било да се транспортира отпадък, не да се преработва

Съоръженията за унищожаване били скъпи
7 фев 2020 21:10, Екип на Dnes.bg
18

Преди години имаше проблем с боклука в Италия и цели влакови композиции отпадъци се транспортиха в Германия, но гражданите почти не разбраха. Нито имаше замърсяване на околната среда, нито вредни емисии. Просто там има нужните съоръжения. Това коментира в предаването "Брюксел 1“ бившият екоминистър, а сега евродепутат, Искра Михайлова.

Тя е категорична, че е по-евтино да се транспортира отпадък, отколкото да се инвестира в съоръжение за унищожаване или преработка на отпадъка.

"Някои страни не инвестират в това, бизнесът плаща за да си транспортира отпадъка. Ние имаме проблем със собствения си отпадък“, добави Михайлова.

Според новите изисквания на ЕС, страните членки трябва да депонират много по-малко количество отпадък, така че оттам идва проблемът в много държави в ЕС – те се чудят къде да си изпратят отпадъците, смята тя.

България приема този отпадък, защото решението е било взето, защото български фирми са декларирали, че могат да обработват отпадък.

"Могат ли наистина? Категорично не! Като гледаме планините от отпадъци, явно не всички могат“, заяви Искра Михайлова.

Коментари по тази и още теми – гледайте в предаването ''Брюксел !'', събота, от 17.30 часа, по Bulgaria on air!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
вмдигнете цените преди 4 години
Значи таксите за транспортиране на бок луци трябва да се вдигнат така, че да станат поне равни на цената на преработката. Иначе никой няма да строи съоръжения за преработка, всички ще транспортират. Ожулете ги с цените за транспорт.
13
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 4 години
Вече не се чудят ,къде да си изпратят отпадъка ! Има "*** " в Европа - БГ
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
95% от стоките в магазина не ги използвам и никога няма да се сетя да ги използвам. Решението е просто, никакво разнообразие, така ще се ограничи производството.Не е нужно да избирам от 30 вида. Проблема е че се търси прогрес и разнообразие за да се изучат всички възможностти и вероятности, но се ликвидираме със сигурност и то по-разнообразен начин.
11
0
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Тая Пука Мара е била екоминистър. Тя е ръководила прилагането на Закона за Управление на Отпадъците. И до днес няма работеща система за събиране, преработка или унищожаване. Има само псевдо дейност, за която фирмите плащат без да получават услуга от одобрените от престъпното министерство организации. Тази е за затвора, а взема заплата като евродепутат. Ега си Прокуратурата, Ега си Държавата.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С подписаването на довор с СЕТА,България попада в тотално робство и дългове,това е СТРАШНО идържавата става притежание на световните корпорации,няма да имате никаква власт,защото те ще ви осъдят в техни съдилища за "пропуснати ползи" и ще плащате милиадрди,същите са и TTIP, DCFTAS, TISA,също и НАФТА,затова Тръмп спря тази сделка,защото ще настъпи пълна безработица и смърт за малкия и среден местен бизнес,смърт за населението и липса на всякви социални услуги,реална смъртЩе опустее,както Детройт
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западняците превърнаха източноевропейските държави в кошчета за смет и не е вярно,че в Италия няма смет,има дори радиоактивни немски отпадъци под полетата на италианците!Ето ви холандския документален филм "Отровният кръг (2015)" - https://youtube/watch?v=kMd-cI893O4&t=9sС подписаването на довор с СЕТА,България попада в тотално робство и дългове,това е СТРАШНО и държава ви ства притежание на световните корпорации,няма да имате никаква власт,защото те ще ви осъдят в техни съдилища за ко
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-недеалновидно, арогантно, популистко нещо отдавна не бях чувал. Заводът за преработка на отпадъци във Виена е като туристическа забележителност и декорацията му е правена от Хундертвасер. Всичко се гори и минава през филтри. Никаква миризма - само чиста пара. И това отива за ток и отопление. Искра Михайлова е библиотекарка по обазование. Какъв евродепутат, какъв екоминистър? Комишията ми на шише ракия е по-адекватен, а има завършен само 8ми клас. Какво разбира тая от екология?
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази нещо много се обяснява напоследък. Изглежда гузна. Да не би да е била некаква министърка на екологията? Не изглежда да разбира от екология, значи може би е била министърка наистина.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая да мълчи,докато не ни е разгневила истински със стандартната за политиците ни наглост,и да каже всъщност кого защитава и оправдава,и тя ли е замесена,или неин роднина
5
1
 
4
 
! Отговори
Ще ви дерем преди 4 години
Живи.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tova za evro valutata li se otnasia?!Zasto angli4anite za 47 godini v evrosouza nito vednaj ne si smeniha lirite s evro?! 47 godini v evrosouza i s referendum si tragnaha...Haide da napravim referendum za evroto ili levat da si ostane razplastatelno sredstvo v rbg! Pitaite go toz shef suverena, stot...kakto barzo vi metna v bruxel, taka i ste vi recyclira barzo barzo...
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боклукмените намериха нов печеливш бизнес.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смях в залата. Италия изпращала отпадъците си в България виждате ли, щото те нямали необходимите съоръжения, а България ги имала. И къде отиват - в циментовите заводи и тецове, каквито сигурно в Италия нямат. Или се трупат за вечни времена да гният под мостовете на магистралите или се оставят в депата на пристанищата, където фирмата получател отказва да си ги вземе. И тази била екоминистър!!!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вбесявам се като слушам такива глупости. Транспортирането замества ли преработването. Транспортирането не решава проблема, а прехвърля проблема от страната изпращач на страната получател. А страната получател на *** е България и както се вижда сме заринали от ***. И както показват замерванията на въздуха - дишаме изгорените ***. Непрекъснато канят разни експерти по замитане под килима на проблемите, които да ни убеждават колко нормално всъщност било, че станахме депо за ***.