Пътят ни към еврозоната открит, няма да ни удари финансово

Промяната нямало да ни се отрази на джоба
Обновена: 8 фев 2020 13:29 | 8 фев 2020 13:28, Александър Попов
360
Пътят ни към еврозоната открит, няма да ни удари финансово
Гувернаьорът на БНБ Димитър Радев и Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС

Без никакви дебати депутатите приеха окончателно на второ четене тази седмица спорната поправка в чл. 29 от Закона за БНБ. Това стана чрез промени в преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон.

Текстът бе подкрепен с 91 гласа "за" и 36 – "против".

Според записаното в него други държави ще могат да искат промяна на валутния курс на лева към еврото. На практика това е процедурата, по която всяка държава членка на Европейския съюз трябва да мине, за да приеме еврото и тя не е нова. Различното в случая с България е, че освен факта, че страната ни има валутен борд, фиксираният курс на лева към еврото е записан и в закон - в Закона за БНБ. По презумция изискванията за членство в ERM II и оттам в Банковия съюз и еврозоната са писани за държави с плаващ курс, пише Investor.bg.

Много важно уточнение е, че миналата седмица Народното събрание прие решение, според което страната ни ще излезе от участие във валутно-курсовия механизъм, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото.

Още по темата
На практика без промяната на чл. 29 пътят на страна към ERM II и еврозната щеше да бъде затворен. Затова беше прието и въпросното решение на НС, за да гарантира, че който и да е финансов министър или управител на БНБ, интересът на българските граждани и спестяванията им ще бъде защитен.

"С промените в Закона за БНБ синхронизирахме законодателството ни с европейкото, което е предпоставка за финализиране на преговорите за ERM II. С допълнителното решение на Народното събрание ние казваме, че такъв разговор може да се води, но тези, които водят този разговори имат ясен и категоричен мандат от Народното събрание какво трябва да договорят и какво могат да подпишат. Те се правят, за да въведем европейските директиви и са едно от условията нашата правна рамка да отговори на изискванията за членството ни еврозоната", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в парламента.

По думите ѝ за българския гражданин нищо няма да се промени.

"Курсът лев-евро е този, който имаме в момента - 1,9583, такъв ще бъде при влизането ни в механизма, такъв ще бъде през целия ни престой на механизма, такъв ще бъде в момента, в който, дай Боже, след години приемем и еврото. Българският гражданин няма да усети по джоба си или по цените, или по каквото и да било това, което ние днес гласувахме като промяна", категорична е тя.

След ескалирането на темата финансовото министерство и БНБ пуснаха координирани прессъобщения, а през миналата седмица на годишната среща на бизнеса с правителството финансовият министър Владислав Горанов и гуверньорът на БНБ Димитър Радев лично декларираха ангажимента, че България ще влезе в ERM II и в еврозоната с този курс или въобще няма да влезе.

"Ще се откажем от Еврозоната, ако не ни приемат с настоящия курс лев-евро", обяви финансовият министър Владислав Горанов.

Решението гарантирало, че който и да е на власт, когато ни приемат в Еврозоната, няма да се отклонява от това решение.

В интервю в края на миналата година Горанов обяви, че е напълно реалистично до края на април България да влезе в чакалнята. По думите му заради валутния борд страната няма смисъл да стои в чакалнята и един ден, но ще ѝ се наложи да спази срока преди да бъде въведено еврото, който е около 2-3 години.

Което означва, че България може да приеме еврото на 1 януари 2023 година.

ЕЦБ вече обявиха, че приветстват промените и са съгласни с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пътят към еврозоната е открит,като на мишката към капана със сиренето - влизане има,излзане няма!!!Помнете това!!Но че няма да си го спомните е повече от ясно,така както вече никой не плещи за Шенген и какъв блестящ път беше открит на там.А влязохте ли,или само ви използват да пазите подстъпите към държавите от прословутия ви шенген!!!Така ви изпробваха и разбраха,че кълвете на всякаква примамка и след всякква такава,забивате все по-дълбоко в дъното на всякакви класации-МАЛОУМИЕ,ДО БЕЗУМИЕ
332
0
 
20
 
! Отговори
gogo преди 4 години
Германската телевизия ZDF: България е кофата за *** на Европа .Непресъхващ кладенец за кражби,далавери и безнаказаност.
331
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще ни оберат кат пичове
330
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, това да не знае министър, че някой дължи на държавата 500 млн. лв, не е безстопанственост?
329
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 340А кой попита народа искаше ли да живее в концлагер , да хранят прасетата с него и да мизерства под руски ботуш?
328
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой попита народа иска ли да влиза в каквито и да било зони и съюзи????Референдум нямаше и не се и очертава? Крадлива и неграмотна шайка ни води към неизвестна бездна...
327
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 336Стига бе! Как така само в рубли? Тоалетна хартия и тапети ще има и други марки!
326
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След приемане на еврото, *** които внасяме вместо инвестиции, в евро ли ще се разплащат? За един приятел - финансист питам.
325
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъдещето е Рублата! до 20 години международните пазари ще тъгуват само в рубли!
324
12
 
4
 
! Отговори
Спсението е в еврото преди 4 години
Покриваме критериите за евро,а те и в последно време много -много не ги гледат и ще ни приемат в еврозоната ,така че ,стига сте рИвали и цените ще се вдигат и заплатите ще вдигат ,стига всявали смут.Пътя е към еврозоната -ако не влезнем в еврозоната,то България ще продължава да е най-бедната страна в Европа след Косово .Това ли искате !?
323
0
 
11
 
! Отговори
някой преди 4 години
Напълно реалистично било до края на април България да била влязла в "чакалнята" на Еврозоната?Ми щом така казвате...То преди години лично бате Бойко обяви, че само една сграда не успял да измаже по външната ни европейска граница и аха-аха да влезем в Шенген!Е да, ама не. Така казваше навремето един умен човек, Петко Бочаров, лека му пръст.Бойко Борисов стана като лъжливото овчарче."Тате обеща да ми купи колело, ама другия път!"
322
2
 
17
 
! Отговори
245 преди 4 години
На всички ни е ясно,че заплатите ще бъдат същите, например ако сега взимате 1000 лева, ще взимат 500 евра.Обаче същото няма да важи за цените на стоки и услуги и сега са достатъчно безобразни, а качеството е ужасно /вчера гледах с недоумение цените на някакви гадни субпродукти като в свински уши, шкембе например, около 30 лева килото,взети от чужбина набезценица-забранени сатам.Например ако сега хлябът е към два лева,с приемането ще стане 2 евра,двойно.За цените на ток, вода и парно не ми се м
321
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако ни удари по джоба ще понесат ли отговорност тия дето сега разправят друго -едва ли
320
1
 
25
 
! Отговори
на който не му е ясн преди 4 години
На който не му е ясно - не покриваме критериите за еврото.А Горанов е патологичен лъжец.Всичко се прави с цел да се обезценят дълговете на един много много едър бизнесмен от ДПС. За това отвързахме курса!!Който има акъл ще си обърне левовете в евра или долари веднага.
319
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига ще мрънкали. Правиме заводи на Тесла,Хюдай,Фолксваген. Минималната заплта ще е 1500 евро, пенсията 1000 евро. Боко още 20 години на власт. Да живее Америка и Херо.
318
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 327А защо да не питат останалите 19 държави с евро и 340 милиона население? А?
317
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
питайдания чехия норвегия швеция полша унгария все едни западнали страни защо бягат от еврото като дявол от тамяна глупавите англичани не си дадоха лирагаи слушайте гербавите тролчета за които всичките тия държави са рубладжии и икомуняги
316
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да
315
2
 
31
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Как да им вярвам на нашите мошенници ?На Борисов и Горанов ли или на Стив Ханке!Явно е че вече 11 години ни тласкат надолу , не развиват индустрия , няма чужди инвестиции , поограбиха някой друг богаташ , кой с банка , кой с колекция и сега някой от Европа им киха и обещава тлъсти пачки за да тури ръка на резерва за валутния борд!Колкото и да бързат , няма да сварят , защото на пролет народа ще се вдигне и ще ги отнесе , като мътна бара шумата!
314
0
 
7
 
! Отговори
Лирика преди 4 години
До ЦиникаКакво ще кажеш,че цяла година има спад в индустриалното производството в Германия -дали няма да я удари някой "Черен лебед" !?)Не че сега не я удря....цялата *** от бившите соц страни е там-защо ли им разрешават ,а ?)