Стив Ханке: Еврото е грешка. България да не се присъединява

Той разкритикува промените на Менда Стоянова
Обновена: 8 фев 2020 12:57 | 8 фев 2020 10:15, Нели Христова
282
Стив Ханке: Еврото е грешка. България да не се присъединява
Снимка: БГНЕС

Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута, заяви пред БНР бащата на валутния борд у нас професор Стив Ханке.

Той разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев – евро се запази до влизането ни в еврозоната.

„Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, каза Ханке.

По думите му не е изключено да има „тайно споразумение“, с което пред България да се поставят „дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната.

„Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза той.

Стив Ханке предупреди, че не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България и повтори тезата си, че не подкрепя идеята България да въведе еврото.

Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Менда я търси Ханке и от Националноторадио,но тя освен да се манда и ръсипростотии ,камо ли за сложна икономи-ческа материя,касаеща държавността.Тя била законодателно лице и небива дасе бара.Мисирките вече се и крият,щотоот тях излиза един звук ,труден за превод.
262
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още нещо,докато сме в борд имаме икономическа гаранция и стабилност,но темповете на финансов прогрес на обшеството са твърде бавни,поради условията на борда.Този същия Ханке преди време се беше обявил ПРОТИВ вдигането на мин.раб.заплата,защото това криело риск за баланса на борда.Не помните за това,нали....а искате вдигане на стандарта.Вижте,не гледайте единствено другите държави като аргумент против.Поинтересувайте се малко повече,без импулс,че Испания обедняла заради еврото.
261
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,никои не може да гарантира и не се знае до кога ще сме в борд.Хипотетично,ако падне борда,то бг лева драматично и рязко ще поевтинее( знаете,че борда крепи лева,а не икономиката ни),тоест ще обеднеем доста.И тогава ще е късно да минаваме с този курс в евро.Така че макар и с условието,че има известен риск от някои сътресения,е по-добре да приемаме това евро,докато сме в борд.Еврото е стабилно и дава по-големи възможности за просперитет.
260
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази натегачка, Стоянова, е толкова некомпетентна , че може слон да убие с глупости ! Типична марионетка, кой й даде кинти, да е в групата на управляващите?
259
9
 
3
 
! Отговори
Dido преди 4 години
По принцип е прав! Фактически има политически кръгове които искат да съборят борда, а влезем ли в Евро зоната при сегашния курс, играта им никога няма да се получи. Най - доброто за България е да приеме Еврото при фиксиран курс, проблемно е да е го приеме при променлив курс, пагубно е да не го приеме и да съборят борда! Кака ви *** и Грипена подкрепят да не влизаме в Евро зоната...защо ли?!?!
258
14
 
7
 
! Отговори
Евро преди 4 години
Американски икономост ни съветва да не приемаме еврото.... хаххахаххахахххааВсе едно да питаме путин дали да влезем в европейския съюз или нато......Валутният борд изифра ролята си когато нямаше евро, отдавна трябваше да го премахнем и да приемем еврото.Няма по-добро за българия в момента
257
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Май гласят нещо поне половината да ги олеперат.А бе, ***, ако решат ще олеперят всичките ни пари! И без евро!
256
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 4 години
Сърбят ги ръчичките да врътнат няколко инфлации. То другото скапано вече и само валутата остана да оправятл
255
0
 
12
 
! Отговори
До 260 преди 4 години
Сега си добре само престъпниците, вкл. политиците.
254
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще стане както в Германия. Което е струвало 1 марка, вече струва 1 евро. Заплатите от марка в евро делено на 2, а не на 1.95583. Това при условие, че курсът лев-евро се запази, а ако се промени ще обеднеем няколко пъти.
253
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е в юана,само че китайците не разрешават свободна продажба!След 10тина година Китай ще е номер 1 във всички области,не е зле да се вържем за китайската валута.
252
8
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До Анонимен 256 Само Виденов и Гечев са на ясно с евро зоната.Намерете Виденов някъде се е скрил ,но Гечев е по телевизиите. Да кажат какво да правим.
251
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много спести българина ,време е да го издоят,тези са безскрупулни ,ще ощавят де що мърда.
250
9
 
2
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Анонимен 245 По Тошово време вероятно си бил партиен секретар , директор или доносник ?Само те бяха добре.
249
10
 
5
 
! Отговори
просто е преди 4 години
Значи взимате хиляда лева. Ще взимате хиляда евро. А цените ще станат лев хляб - едно евро, тоест 2 лева. И сте прецакани.
248
4
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Не агитираме, а питаме кой е най-добрия вариант:-Златен лев обезпечен с Българско злато;-Евро, но при какъв курс и ще има ли задължения да теглим изравнителни кредити;-Сегашното положение като пак се теглят кредити за ф-ки, н-ки или каквото ви дойде на ум до припадък, а цените вървят към уеднаквяване и без еврото.За мен лично най добре е Златен Лев.
247
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако влезем в еврозоната курса ще е 1 към 1. Цените вече са изравнени по цифрова стойност, остава само отзад да пише евро, а не лев.
246
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,нашите политици привърженици на еврото и курс 1евро-1,95лв.,от къде са сигурни ,че левът няма шанс да стане примерно 1към 1 с еврото!Имам усещането ,че ще стане както преди 18год. с прехвърлянето на задълженията ни от долари в евро!И тогава ни убеждаваха в правотата си, нищо че не мина и година и еврото стана по-скъпо от долара!
245
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой иска да оцоцка фискалния резерв. Вероятно ще ни карат да купуваме дцк на Гърция, Италия и Испания дето са затънали в дългове до гуша. Е пък не съм съгласен да премахваме лева и да инвестираме в икономики с високи нива на дълг. Ние този борд сме го изстрадали и изгладували буквално. Не може някакви треторазрядни икономисти да си играят с живота на хората.
244
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са робски народ и затова искат еврото.