Стив Ханке: На България не й трябва да приема еврото!

Опасно е да се изграе срещу валутния курс, смята професорът
241
Стив Ханке: На България не й трябва да приема еврото!
Снимка: БГНЕС

"Бащата" на валутния борд Стив Ханке смята, че България не трябва да се присъединява към единната европейска валута и разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането ни в еврозоната.

"Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос", каза Ханке пред БНР.

Още по темата
Той не изключва да има "тайно споразумение".

"Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега", каза още Стив Ханке.

Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

Припомняме, че през юли 2018 г. България стартира формално пътя си към еврозоната, като с писмо от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев заяви желанието си да влезе едновременно в т. нар. "чакалня" - механизма ERM II, и в банковия съюз.

Миналата седмица ангажимент за запазването на настоящия валутен курс бе поет от Радев и Горанов. Законодателната промяна, потвърдена тази седмица от пленарната зала, е от технически характер, заявиха и двамата финансисти многократно.

Стив Ханке няма притеснения за курса, но е против приемането на еврото от България. Той остро критикува събуждането на страхове от промяна на валутния курс.

"Бих искал да направя две основни бележки за Европейския съюз и за валутния борд преди да отговоря на въпроса. Първата е за ЕС, който за мен е просто гигантска машина за преразпределяне на пари. Бюрократите правят много пари от това и затова говорят на висок глас колко важен е Европейският съюз, а в същото време - просто пълнят джобовете си. Погледнете ги - всичките бързат да отидат в Брюксел, за да донатъпчат джобовете си. Втората бележка е свързана с валутния борд и лева, обвързан с еврото. Това го прави "клонинг на еврото", практически двете валути са едно и също. България вече е част от унифицираната еврова система, от еврозоната. Единствената разлика е, че България има свои собствени резерви и своя собствена политика".

Според проф. Ханке "няма никакъв смисъл от ERM II или т.нар. чакалня, която Европейският съюз създаде за страните, които не са въведи еврото, но имат валутен борд".

"Изменението е напълно ненужно, много опасно и точно срещу общественото мнение в България. Номер едно - изменението е напълно излишно, защото имаме примера на Естония през 2010 година, която просто влезе в ERM II - без промени, без никакви опасения или проблеми. След това Литва - аз бях човекът, който създаде валутния им борд. Те също се присъединиха към чакалнята и след това въведоха еврото без абсолютно никакъв проблем през 2015 година. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират финансовите и икономически аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос. Най-добрият пример за това е Аржентина, чиято система наподобяваше валутния борд. Не беше съвсем като него, но песото бе обвързано с долара. След това решиха, както пише в изменението "Стоянова", да позволят изменение на валутния курс. Това се случи през март 2001. До края на годината се стигна до "песо хаос", каза още проф. Ханке.

Ханке изтъкна шест причини за предимството на валутния борд, откакто е въведен в страната ни - благодарение на него през 1997 г. инфлацията е паднала от 242% до 13%. Помогнал ни е да оцелеем при много външни кризи (кризата на рублата през 1998 г., гръцката дългова криза от 2010 г., голямата депресия през 2009 г.).

"След това се пренасяме през 2014 година, когато фалира Корпоративна търговска банка. Валутният борд и Управление "Емисионно" в БНБ се справиха страхотно. Честно казано, това беше единствената причина системата да удържи на кризата и хората го знаят. Също така бих добавил четвъртата причина за високата подкрепа към валутния борд, а именно - фискалната дисциплина. Правителството не може да отиде в БНБ и просто да заеме пари от там, защото има борд. В резултат на това България е фискална звезда сред страните - членки на Европейския съюз", допълни проф. Ханке.

Според него валутният борд дисциплинира българските политици и е най-добрата посткомунистическа институция в България.

Той реагира остро срещу мненията на икономисти, че валутният борд вече е изчерпал функциите си.

"Бих казал категорично, че тези икономисти са глупави и не разбират нищо от стабилност. Важността на стабилността е изключителна, особено за държави като България, която е изложена на толкова много външни рискове. Изобщо не бих се занимавал с такива икономисти, които са бюрократично мислещи и глупави. Те не знаят нищо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 142 ама си ***, да не би като въведем еврото да се закрие БНБ бе ;)
142
1
 
4
 
! Отговори
за ЕС преди 4 години
ЕС става френско-германска империя...............след Брекзита...............каквото кажат франсетата и швабите...............това ще става...................Макарона и баба Меркел ще командват ЕС.......................ужасссссссссссс!!!
141
1
 
9
 
! Отговори
??? преди 4 години
Защо Англия не иска евро и излиза от ЕС?Защо Швейцария не е в ЕС и си има франк, а не се натиска да минава на евро???Защо още толкова много държави не искат евро, а си имат тяхни валути??Само бай *** е много умен и иска евро..............прав е американеца..............по-добре да си държим лева...............собствена валута значи някакъв суверенитет, макар и само ограничен!!
140
2
 
1
 
! Отговори
141 преди 4 години
А по някаква причина по-куха манерка от твоята има ли?
139
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите бандити в правителството просто искат да отидат до БНБ и да вземат оттам валутният резерв в евро, който е няколко милиарда. Искат свежа пара за харчене, а няма как да я докопат, докато съществува борда.
138
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре евро, защото ако по някаква незнайна причина комунистите дойдат на власт, лева почва да пада със скороста на лавина в Рила. И се почва едно печатане , и се отпукат едни кредити на кухи фирми. Питайте Василев. А така поне малко ще се съхраним. Не че комунистите ще дойдат на власт. То и спонсорите им избяггаха по Дубай и ЮАР.
137
2
 
11
 
! Отговори
Благодаря преди 4 години
Господине, представете си какви неграмотници и как ни управляват. Помощ.
136
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да примем еврото та България да се превърне в още по-васална колония на бюргерите и всичко да поскъпне тройно за да бъде доволна германия. Неуспялото проектче от 70-те години на 19 век загубило всички войни, сравнено със земята, окупирано, без армия, без ядрена индустрия, нация от пенсионери и бежанци, грозен и безполезен език. За какво подяволите бих искал страната ми да бъде колония на нацистите. Карл V го е казал: на "немски говоря само с конете си".. германия не ми е никаква, безполезна ...
135
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искаме глобалистката валута евро...............искаме си БГ-лев.................но герберите нямат много акъл в тиквите и зорлем ще ни вкарата на евро................тогава ви е бедна фантазията колко по-бедни ще станем!!Добър вечер, селяни прости!!!
134
12
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 4 години
Сега сме много добре.Никога не сме живяли толкова хубаво,колкото сега.Всеки ден народонаселението си ляга с пълен корем,благославяйки късмета си за спокойствието и сигурноста под вещото ръководство на г-н Борисов и партия ГЕРБ
133
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак прекалено многото разписани процедури и бумащина пречат. Лева е вързан за еврото, би трябвало да е дори по-лесно. Но когато насреща имаш свръх бумагизирани еврочиновници и свръхкорумпирани български местни чиновници ситуацията е патова.
132
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно бе , великият икономист Муравей Радев се изцепи, че лева ще поскъпне , ако падне борда ... хахаххахахахахахахаСъщото мнение има и Николай Василев - тия хора не знам на каква дрога са ...
131
2
 
19
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Стив Ханке що се хаби? БГ политиканти свършиха парата, а са гладни! Свикнали са народа да плаща!
130
5
 
12
 
! Отговори
Thank you Steve преди 4 години
Ако Стив Ханке направи партия ще бие герП без проблем.Българите май забравиха как беше преди Костов .10000 една баничка.
129
2
 
0
 
! Отговори
afterbrexit преди 4 години
АЗ това долното не го разбирам? Java, Jamaica, въобще...Down the way where the nights are gayAnd the sun shines daily on the mountain topI took a trip on a sailing shipAnd when I reached JamaicaI made a stop
128
6
 
15
 
! Отговори
Q преди 4 години
Тезисите на либералите които управляват България и света имат едни и същи тезиси -комунистите са виновни,разсипахте държавата -вие комунистите..а че няма комунисти и Сорес и неговите либерални идеи с този артист Стив Ханке ,че разпиляха българите по-света ,щото у нас има разруха ...то бива лъжи господа-американофили ,ама вие се оляхте ...то можеше първите 5-10 години да рИвете ,че комунистите са виновни...ама вие управлявата България 31 години и тази изтръкана плоча -не минава вече за съжаление!
127
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От сегашната ситуация ползи, както вече го казаха... имат само банките. Дебели лихви, комисионни и такси! Ние отдавна сме приели еврото, когато влезе борда в действие и сме с фиксиран курс. Той си свърши работата, и вече ни пречи значително, а Ханке какво казва е все тая. Както вече писаха, бившите соц републики, които също бяха с бордове, отдавна са приели еврото и вървят напред
126
1
 
8
 
! Отговори
quiz преди 4 години
Хаха, днес бг да пуснат анкета в коя африканска страна са се отказали от валутата си, докато ги управляват диктатори
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да приемем която и да е валута, има ли значение?Може и с randomizer, но все пак по-добре да изберем там където изобщо не можем да имаме финансово и икономическо влияние, или ако имало такова да го прИ*б*мто дори в Африка не се отказват от валутите си като нямат управленски ресурс, защото ще ги управляват финансово други.Мечтите от бг да има влияние върху финансови политики в ЕС след брекзита по време на ББ и Дянков в UK НЯМА да стане.
124
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Timiе го и тоя специалист, какъв плаващ курс те гони тебе бе сбръчко