Помирение между институциите – възможно ли е?

Според експертите, то няма да се случи скоро
10 фев 2020 22:15, Нели Христова
71

През изминалата седмица чувството, че инситуциите са във война, така и не отмина. Въпреки че и двете страни са категорични, че не искат сблъсък с никого, нападките и от двата бряга продължават. Можем ли да очакваме помирение скоро?

"Засега не се очертава помирение между институциите, те вече се хлъзгат в една спирала и сякаш нейната инерция ги повлича все повече. При всички положения ще има някаква развръзка", каза политологът Цветанка Андреева в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Вчера главният прокурор Гешев говори за първи път за това разследване, войната я води Румен Радев, той е поставен с такава цел там", коментира журналистът Юлий Москов

Според него президентът прави това от първия си ден, а правителството е коректно към държавния глава.

"Радев експлоатира президентската институция за лични политически цели. Моделът на мира, който ГЕРБ налагаше, свърши и явно е изчерпан. Сякаш режимът на управление започва да се консервира", добави Андреева.

До думите ѝ някой трябва да представи работеща формула за помирение.

"В питането си към Конституционния съд Гешев не е споменавал импийчмънт. Разследването за търговия с влияние не е на главната прокуратура, а на КПКОНПИ. Гешев пита по съвсем друг повод", разясни Москов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй прогнозира, че Конституционният съд ще отговори, че президентът може да бъде разследван.

"Поради високия си рейтинг Радев има всички основания да бъде стреснат. В Германия си тръгна един президент, защото се беше възползвал от позицията си за кредит с по-ниска лихва. Радев има всички основания да се страхува", смята Цветанка Андреева.

Андреева изтъкна, че идеята за имунитета е достижение на демокрация - да пази от политическа репресия и политически натиск, но "нищо повече".

Двамата изказаха мнението си за наложената забрана от САЩ за влизане на съдия Андон Миталов и изказването на Херо Мустафа, че това ще е само началото на списъка.

"Трябва да сме благодарни на САЩ за това. Слаби сме срещу корупцията, защото огромна част от корупцията у нас има руски произход", смята Москов.

"Пищенето срещу американците няма смисъл, нашата държава е много слаба в тази битка. Има нужда от тази помощ", oбясни Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Василев преди 4 години
До карачанаковДа, но той ни "о"сведомява, а не ни "у"сведомява
42
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
няма никаква воина между институциите това са празни приказки на мисиркитеи всички....лози да си запълват телевизионното време с простотии а навънне може да се диша цените на стоките скачат с часове хората скачат от балконитеположението е трагично
41
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-46,а любимата ти тиква е червен,от 42 години,не ти прави впечетление,защо ли?
40
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 4 години
Напълно е възможно,след оставката на "великия"от банкя,той е източника на войната.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помирение? За какво? За сметка на кого? Ако Гешефтурата е назначена за маша, а не да спазва закона, това означава, че се търси ПРИмирение, а не помирение! Не напразно избраха човека с най-показателното име - ГЕШЕФТ!
38
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Радев, бо..й по к..радливата пасми..на, те само от това разбират....нали шефчето им е каратист...
37
5
 
20
 
! Отговори
Горд българин преди 4 години
Всеки който казва истината е червен и ***.Обогатете си малко речника, че ставате смешни вече.
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
""Радев има всички основания да се страхува", а управляващите няма от какво да се страхуват, те са "честни", "некорумпирани" и с "висок морал", само гдето не знаят, че един мастит олигарх дължи на държавата 500 млн. лв. Дали ще стигнат тези пари за един хеликоптер - линейка?
35
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много завист и злоба у пРезидента. А че е червен, то се вижда от самолет.
34
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РР започна мандата си със заядливото:"Още малко ви остава". От тогава не е спрял да се заяжда. То се водя после три пъти на избори как народът не подкрепял управлението. Това, че тоя пуяк веднъж по щастливо стечение на обстоятелствата спечели едни избори и обра негативния вот, не значи, че все още има тази подкрепа. Рейтингът му е фалшив, от соц агенция. Рейтингите реално се виждат на избори.
33
14
 
31
 
! Отговори
Бибитко преди 4 години
Искам да попитам тролите, които казват, че президента е червен. Този, който беше шАфИор на Тодар Живков, не беше ли най младия член на БКП? Той е червен кхмер, не президента. От комунист да станеш демократ, е все едно Адолф от нацист да стане комунист или Сталин от комунист да стане фашист :)
32
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тоя вече никой не се интересува, но той упорито се изявява по медиите ту сваля доверие ту качва рейтинга на институциите.
31
1
 
2
 
! Отговори
Каквото тъпанар преди 4 години
Сам си направи и Господ не може да му го направи! А Господ е сърчицето дето ще ти се пръсне! Кат двигателя го няма започва периода на полуразпад!
30
1
 
1
 
! Отговори
Всъщност и тримата преди 4 години
Мага да ви вкарам без никакви проблеми. Госпожице Потс да са загубили някой от вашите трима пациенти ....
29
1
 
1
 
! Отговори
Суек преди 4 години
Абе ей знаеш ли вица за тримата рокери в ресторанта. И за тоя дето не става за шофьор. Нема ми се кръстите, че това е мъртва ментална вербална конструкция. А какво мога да направя ли? Моем да те вкарам за наличие на тия 50 процента лечими в медикаментално лечение след което нищо няма да става от тебе. Моем много работи ....
28
3
 
1
 
! Отговори
Денииии преди 4 години
Айде си дойдеш вкъщи мила! Че много нещо злоба у тия хора. Окото на севера си те чака!
27
1
 
1
 
! Отговори
Това, което остава преди 4 години
Е резонанса на човешкото сърце! Който е в хармония с останалите три преди да освините нещата. В резултат тялото започва да се лекува, психиката също и тъй рече Тесла честота, трептене енергия! И понеже аз съм си свършил работата настоявам да си работя и да не ме занимавате с глупости повече. Много обичам звън на тибетски будистки камбани! Зъннннннннннннн, зъъъъъъъъъъънннн. Обичам си я тая жена и сърцето ви явно е много покварено от глупостите та тоя жест да ми не направите . Победени сте и к'во!
26
1
 
4
 
! Отговори
Горд българин преди 4 години
До 77Аз ако дойда пред вратата ти, ще забравиш и политическите си убеждения и психичните заболявания които имаш, но спокойно това е метафора.Хората ги е страх, плюс това не останахме много на територията.
25
7
 
2
 
! Отговори
Горд българин преди 4 години
До Анонимен 33Кажи ве ***, какво трябва да обясниш на "фатмето".Дай си доводите, че да разберем ние простосмъртните с какво греши "фатмето".
24
2
 
2
 
! Отговори
Не ви се вярва май а преди 4 години
След 20 години Марселино извинявай *** прав беше ..... Простооооооооо не ми се приказва вече .... 1,2,3 резонанс съответстват на 1,2,3 честота в херци. Декарт не прави разлика между жива и нежива материя. Неживата материя разрушава нежива ментална конструкция. Клин клин избива и добре дошъл Кестлер! Чисто нов човек!