Ще доведат ли записите от СРС-та до разследване на президента?

Бившият конституционен съдия Пламен Киров коментира случая
10 фев 2020 10:45,
135

В началото на месеца главният прокурор Иван Гешев поиска съдът да каже какво точно е държавна измяна и докъде се простира имунитетът на президента. По-късно се появиха записи от СРС-та, в които мъж, за който се предполага, че е Румен Радев обсъжда начина, по който се разследва назначаването на съпругата му във военновъздушните сили.
Още по темата
Бившият конституционен съдия Пламен Киров не смята, че има основания президентът да носи наказателна отговорност, ако става въпрос само за разпространените записи. Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че държавната измяна винаги е престъпления, но се борави с наказателно-правни понятия, които не кореспондират на това, което може да извърши един държавен глава.

Прокуратурата със СРС-та: Иска КС да каже за президента

"Изправени сме пред това да гадаем какво точно е станало, защото никой не споделя цялата информация. Не може да бъде разкрито всичко, не е ясно и каква престъпна дейност се разследва. Не става точно ясно каква е фирмата, кои лица са разследвани. Слушани са едни лица, едни телефонни разговори, изведнъж се намесва частен разговор с гласа на президента. Става въпрос за производство на КПКОНПИ", коментира Киров.

В студиото на "България сутрин" той отбеляза, че очаква тълкователното решение на магистратите по запитването на главния прокурор да отнеме 4-5 месеца.

"В България има недосегаеми хора. Народните представители не отговарят наказателно за своите изказвания и гласувания в парламента. Могат ли с гласуванията си да извършват престъпления? Могат да разпалят агресивна война", поясни Пламен Киров.

Според него няма необходимост от промени в Конституцията, касаещи имунитетите на държавниците ни. Киров отбеляза, че тя не е съвършена в някои свои части, но по думите му с всяко нейно изменение решаваме някои промени, но пораждаме други такива.

"Имунитетът представлява привилегия на длъжностни лица, които не носят отговорност, каквато носят всички останали граждани. В миналото са имали основания. Евентуално би могла да се запази единствено тяхната неприкосновеност, като тя не бъде абсолютна, но да отпадне тяхната неотговорност", подчерта бившият конституционен съдия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз знам за една вила в Барселона...Кой ли я беше купил за любобницата си?...
89
2
 
10
 
! Отговори
До 74 преди 4 години
Мотивите са пунта Мара,както обича така интелигентно да се изразява премиера.
88
5
 
7
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Я не знам оти Румката още ви чека ,а не ви прибере у казармите ...
87
5
 
6
 
! Отговори
До 89 преди 4 години
Може би ще се казва Цецка Цачева?Ха,ха,ха!
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ СЕ ЗАИГРАВАЙТЕ С ВОЕННИТЕ!
85
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората гласуваха защото не знаеха що за стока е, сега всичко им се изясни, край с Радев.
84
7
 
14
 
! Отговори
До 89 преди 4 години
Напротив. И тези от народа които не са гласували предния път за него сега ще гласуват. Радев отново ще бъде президент за ужасът на някои
83
10
 
9
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До ПроСоТоСамо така, комрад! За тебе Историята на България започва с основаването на БРСДП(к)нали? Велик е Ленин и Радев е неговият пророк!Я кажи, как коментираш факта, че шофьора на самолет бе номиниран за Президент след консултации на *** с генерал Решетников?
82
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващият президент няма да се казва Румен Радев, запомнете това.
81
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 70Много си елементарен,няма как да изразяваш"единство на нацията",след като нацията е отдавна разделена и в случая Президента изразява мнението на онези над 2 000 000,които са гласували за него! Вие,пренебрежително и смешно малко,които сте дали гласа си и имате хилаво и съмнително почтенно избрано мнозинство в НС,не схващате очевидното или за пет-десет лева,сте готови да пишете всякакви глупости!
80
23
 
11
 
! Отговори
доказано преди 4 години
президентът се издъни яко. Сега въпросът е ще го издънят ли от президентството.
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такъв филм. Нормалните хора са една група а отпадъкът са другаАз не мога и не съм си поставил за цел да променям нечие виждания. Но за теб може аз да не съм нормален, но за мене може ти да си не нормален. Там е работата, че вие недопускате мнение различно от вашето.
78
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 71Само дето проверката е установила,че всички налични данни от назначавания и преназначавания са дадени в пълен обем на Комисията! Така че в случая тези СРС-та не доказват вина на никого от участващите в разговора.Ако страдаш от шпиономания и конспиративните теории се блъскат в главата ти,смело можеш да допуснеш,че едната страна провокира съвсем умишлено Президентът да поме топката и изтърси някоя простотия,но и това не се случи!
77
2
 
23
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен71Драги,"КОМПИ" е ЦИВИЛНА организация!!!Разследването на военни е САМО в правата на Военна прокуратура!!!!!Първо нека се уточни:-КОЙ и КАК е разрешил да се използват "СРС" срещу действащ военен,при това на висок пост?..Да не говорим ,че и действащия Президент и бил подслушван и записван!..Мотиви,съображения,предположения,догадки,..или каквото и да е...А ако това са "държавни тайни",то защо тия "тайни" Милиционера ги хвърли в общественото пространство?!?!?!?!
76
5
 
24
 
! Отговори
Антисоросоид преди 4 години
Радев е избран за президент от милиони българи и това дълбоко бърка в едно място на герберските *** които са и сороски
75
8
 
4
 
! Отговори
До 79 преди 4 години
Няма такъв филм. Нормалните хора са една група а отпадъкът са друга
74
22
 
6
 
! Отговори
Че Гобара преди 4 години
Някои хора повярваха на новия месия със зелените чорапи. Толкова много му повярваха, че сега изпадат в комични ситуации, че да оправдаят дребнавите му далаверки, докато е бил шеф на ВВС. Стокхолмски синдром.
73
2
 
3
 
! Отговори
До 77 Софиянец преди 4 години
Как само звучи така едно нежно, нежно !
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички нормални или ненормални сме граждани на Република България и само невежи могат да правят разделение по субективен признак.
71
6
 
2
 
! Отговори
До 74 преди 4 години
Как ! А ми найстина ли незнаеш какви могат да са мотивите ? Как може така ! Свали си розовите очила и може и да ги видиш