Ще доведат ли записите от СРС-та до разследване на президента?

Бившият конституционен съдия Пламен Киров коментира случая
10 фев 2020 10:45,
135

В началото на месеца главният прокурор Иван Гешев поиска съдът да каже какво точно е държавна измяна и докъде се простира имунитетът на президента. По-късно се появиха записи от СРС-та, в които мъж, за който се предполага, че е Румен Радев обсъжда начина, по който се разследва назначаването на съпругата му във военновъздушните сили.
Още по темата
Бившият конституционен съдия Пламен Киров не смята, че има основания президентът да носи наказателна отговорност, ако става въпрос само за разпространените записи. Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че държавната измяна винаги е престъпления, но се борави с наказателно-правни понятия, които не кореспондират на това, което може да извърши един държавен глава.

Прокуратурата със СРС-та: Иска КС да каже за президента

"Изправени сме пред това да гадаем какво точно е станало, защото никой не споделя цялата информация. Не може да бъде разкрито всичко, не е ясно и каква престъпна дейност се разследва. Не става точно ясно каква е фирмата, кои лица са разследвани. Слушани са едни лица, едни телефонни разговори, изведнъж се намесва частен разговор с гласа на президента. Става въпрос за производство на КПКОНПИ", коментира Киров.

В студиото на "България сутрин" той отбеляза, че очаква тълкователното решение на магистратите по запитването на главния прокурор да отнеме 4-5 месеца.

"В България има недосегаеми хора. Народните представители не отговарят наказателно за своите изказвания и гласувания в парламента. Могат ли с гласуванията си да извършват престъпления? Могат да разпалят агресивна война", поясни Пламен Киров.

Според него няма необходимост от промени в Конституцията, касаещи имунитетите на държавниците ни. Киров отбеляза, че тя не е съвършена в някои свои части, но по думите му с всяко нейно изменение решаваме някои промени, но пораждаме други такива.

"Имунитетът представлява привилегия на длъжностни лица, които не носят отговорност, каквато носят всички останали граждани. В миналото са имали основания. Евентуално би могла да се запази единствено тяхната неприкосновеност, като тя не бъде абсолютна, но да отпадне тяхната неотговорност", подчерта бившият конституционен съдия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
11
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Аха, гледам другарите не вярват на СРС-та и викат с пълно гърло, че били незаконни. Тия същите дето подскачаха от щастия когато Флашка Патрашкова всяка седмица вадеше СРС срещу Борисов :) Голямо реване падна ..
69
3
 
8
 
! Отговори
До 70 преди 4 години
Той и олицетворява единството но само между нормалните хора . Ти не си от тях. Никога не мога да бъда единен с сороскигендар
68
10
 
8
 
! Отговори
Пич преди 4 години
То аз не знам кой точно чака да чуе тази далавера от СРС-та?! Само като в видиш Деси с какво се занимава в последните две години, с парцалките от скъпите бутици, с наглото поведение в колата на НСО, с парвенюшките и коментари във ФБ, и то ти става ясно за какво става въпрос. Провинциална работа с дъх на чесън. Разбира се, че фаттмака е използвам положението си, за да я назначи на топла, държавна работа, разбира се, че са използвали евтини апартаменти и т.н. За какво са ви СРС-та?!
67
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз питам, някой който е разбрал мотивите за снямане на доверието към правителството от страна на президента, моля да ги каже!?
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия СРС истински ли са или са или са правени от специалист по поръчка ?
65
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига с мераците на Гешев! Кацнал бръмбар на трънка и започнал да дрънка!
64
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Официално командира на ВВС два пъти е отказвал да предостави документи и това ако не е престъпление какво е?
63
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би трябвало да се прекратят правомощията на "Зеленият пъпеш" за изказването му, че "България си продава суверинтета си". По този начин той всява смут и разделение в нацията, а член 92. ал.1 казва:"Президентът е държавен глава. Той олицетворява ЕДИНСТВОТО на нацията и представлява РепубликаБългария в международните отношения.". Той многократно е нарушавал конституцията.За това импийчмънт!
62
4
 
17
 
! Отговори
българин преди 4 години
Амиии.след като тия " записи" Са изтекли в публичното пространство.Не би трябвало да имат някаква стойност вече! То не че е казал кой знае какво президента на " записите" Но все пак! Абе малко кокошкарска работа ми се вижда.Балон голям!-:)
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алеко, Алеко акъла ти е далеко.То цяла Германия ги оплю
60
20
 
6
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
Записите ще доведат до решетки за протежето на Решетников.
59
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Калеко АлекоАве тъпан тя организираната престъпност е при управляващите, всичко е под протекцията на мафията ГЕРБ. Като се почне от дрогата, кражбите на коли, проституцията вече и хазарта източването на еврофондове, всичко това го контролира ГЕРБ. Това е ясно вече и на малките деца.
58
6
 
20
 
! Отговори
Трол верен на ГЕРБ преди 4 години
Гепаджиите са в задънена улица.Изнесените СРС-та в публичното пространство би трябвало да са незаконни, все пак това е президента и не е трябвало да го подслушват.Опитаха се, не успяха, това е, няма драма.Също искам да отбележа, че от тези незаконни СРС-та, не разбрах какво е сгафил президента, но разбирам че на гепаджиите много им пречи.....
57
6
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Усукванията на този или онзи пишман-магистрат -социалист не са меродавни днес !!! Иска се ясно,без тълкувания определение кой за какво е отговорен в държавата и как носи отговорност !!! Това е закон , а не упражненията в словоблудство на разни пишман юристчета с дипломи на партийни секретари от соца !!! Стига с този имунитет!!! Всеки да си плаща за некадърността и наглостта да заема неоправдано висок държавен пост !!!
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, бъдещи крадци не защитавам. Дано и затворници
55
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
не знам защо пишещите тук толкова вярват на срсто
54
2
 
13
 
! Отговори
До Калифорния преди 4 години
Има ли органи в ЕС,нали сме негов член,да разследват недосегаемия самовлюбен до безумие. премиер.защото в БГ отдавна тази институция е само виртуална.
53
7
 
6
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 4 години
До ПросТоТо. Ама така мисли един червен *** като теб. Щото аз за години връщане назад се сещам, когато БСП е била на власт.
52
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Престанете да пишете по тази тема, съвсем ще оплетете конците а може и очевидец да искарате по телевизиите.Толкова сте смешни
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе айде уволнявайте, да хванете някой от улицата, ще е по Къдърен