Ще доведат ли записите от СРС-та до разследване на президента?

Бившият конституционен съдия Пламен Киров коментира случая
10 фев 2020 10:45,
135

В началото на месеца главният прокурор Иван Гешев поиска съдът да каже какво точно е държавна измяна и докъде се простира имунитетът на президента. По-късно се появиха записи от СРС-та, в които мъж, за който се предполага, че е Румен Радев обсъжда начина, по който се разследва назначаването на съпругата му във военновъздушните сили.
Още по темата
Бившият конституционен съдия Пламен Киров не смята, че има основания президентът да носи наказателна отговорност, ако става въпрос само за разпространените записи. Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че държавната измяна винаги е престъпления, но се борави с наказателно-правни понятия, които не кореспондират на това, което може да извърши един държавен глава.

Прокуратурата със СРС-та: Иска КС да каже за президента

"Изправени сме пред това да гадаем какво точно е станало, защото никой не споделя цялата информация. Не може да бъде разкрито всичко, не е ясно и каква престъпна дейност се разследва. Не става точно ясно каква е фирмата, кои лица са разследвани. Слушани са едни лица, едни телефонни разговори, изведнъж се намесва частен разговор с гласа на президента. Става въпрос за производство на КПКОНПИ", коментира Киров.

В студиото на "България сутрин" той отбеляза, че очаква тълкователното решение на магистратите по запитването на главния прокурор да отнеме 4-5 месеца.

"В България има недосегаеми хора. Народните представители не отговарят наказателно за своите изказвания и гласувания в парламента. Могат ли с гласуванията си да извършват престъпления? Могат да разпалят агресивна война", поясни Пламен Киров.

Според него няма необходимост от промени в Конституцията, касаещи имунитетите на държавниците ни. Киров отбеляза, че тя не е съвършена в някои свои части, но по думите му с всяко нейно изменение решаваме някои промени, но пораждаме други такива.

"Имунитетът представлява привилегия на длъжностни лица, които не носят отговорност, каквато носят всички останали граждани. В миналото са имали основания. Евентуално би могла да се запази единствено тяхната неприкосновеност, като тя не бъде абсолютна, но да отпадне тяхната неотговорност", подчерта бившият конституционен съдия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо да се разследва кой е правил записите на разговорите на президента и по чие разпореждане, защото самият факт говори за това има ли държава или няма.
29
4
 
15
 
! Отговори
ГЕРБер съм прo3 преди 4 години
До Анонимен 25То е незаконно. Наказанието е 5 години затвор за разпространителя на СРС-тата. Ама на територията цари абсолютен произвол и перверзно тълкуване на законите.
28
3
 
9
 
! Отговори
антиджендар преди 4 години
До 26 Анонименкато нищо може да те посетят от службите към президента и да ти се стъжни жалкияГендарски животец
27
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На записите ясно се видя колко е морален, в случая незабавно трябва да подаде оставка, това е човек престъпник, какъв президент може да е този.
26
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да видим дали Президента е толкова морален за какъвто се представя!
25
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да доведат до наказателна отговорност на Гл. Прокурор, за да е урок за всеки, който злоупотребява с власт и, "клати държавата"!
24
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С този президент българите си взеха котка в чувал, оказа се че са се прецакали жестоко.
23
8
 
25
 
! Отговори
Напишете в гоглето преди 4 години
Измамата Гешев
22
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да бъде искан импичмънт като организатор на безредици в съучастие с Костадин Копейков.
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой нишо не знае, а иначе дела щяло да има. Това, прокуратурата да може свободно да разпрострянява СРСта, трябва да е незаконно. Утре ще започне практика, да се пускат СРСта на случайни хира и то извадки извън контекста. А и откъде да ги знаеш, че не са фалшифицирани, след като няма достъп до това как, къде, кой, по какъв начин, кога и с чие нареждане ги е правил.Аз лични предвиждам масова параноя и криене.
20
26
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Радев е политически труп... - вони та се не трае...
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се ходатайства пред Института по математика при БАН да даде титлата "Доктор на математическите науки" на лицето Иван Гешев за големия му принос към Теорията на вероятностите и да му се даде Почетната плакетка на БАН!
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причината за разгласяването им била "прокуратурата да обясняла своята позиция", защото прокуратурата неясно защо хвърли в публичното пространство тезата за държавна измяна. Всъщност е обратното - прокуратурата с ясно съзнание, че няма никаква държавна измяна, пуска питане за държавна измяна, за да има повод да разгласи въпросните СРС-та.Тя, разбира се, дори и тогава няма законово право да го прави, но какво са законите за Гешев?! "че какво да ги правя аз тези СРС-та - да ги крия ли?".
17
4
 
34
 
! Отговори
КОЙ преди 4 години
Овчите медии без много да се замислят приеха тезите на тъпоглавеца Гешев, че наблюдаващият прокурор "нямало какво друго да направи", освен да му предаде незаконните СРС-та (въпреки, че щом е установил, че на тях е Президента той няма право дори да ги слуша). И Гешев от своя страна "нямало какво друго да направи", освен да ги разпространи в медиите. Излиза, че от всяко незаконно СРС трябва да се монтира "извадка" и директно да се пуска в медиите на Пеевски, защото Гешев не вижда какво друго може
16
1
 
25
 
! Отговори
мак преди 4 години
Какво общо има прословутото назначаване с доставките? Ако бяха почтени, щяха да огласят срс само в частта за тези доставки, но не, трябваше да вменят държавна измяна, щото друго не могат. Сега главния обЕснява, че не става дума за измяна, просто хората си въобразяват, защото е колоритна. Чудят се, как да излязат от смешното положение, в което сами са се вкарали. А имунитетът е вредно нещо, махнете го на всички, нали сме равни пред закона.
15
5
 
19
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До президент-кокошкар: Кокошкар си ти, драги. *** да си вземеш жълтите стотинки за поста.А по темата: Продължава тумба-лумба на гербаджийската пропаганда. Всеки ден някой коментира по отдавна известната технология: "хвърляй кал, все нещо ще остане". Но нищо няма да спечелят от това активно мероприятие на "каскета".
14
16
 
4
 
! Отговори
Много е важно преди 4 години
както се вижда от предаването,да се гуцаме!! Ама защо,ама от къде,ама сигурни ли са??!! И самият Тръмп попита Борисов,, как може руски шпионин и предател да бъде освободен от български съдия да си вее безнаказано байрака и да си получава медали за подривната си дейност?! Бойко вдигна рамене и му посочи,че един съдия е позволил това нещо и както се досещаме тоз съдия не е трябвало да го пуска! Но щом го е пуснал значи че е изкушен или заплашен,равно на корупция!!Какви повече доказателства?!
13
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да доведат до процедура за провеждане на противозаконна дейност на Прокуратурата и разните спецпрокуратури - подслушване, огласяване на разследвания в начален етап в медиите виновните прокурори да отидат на съд! Да се възстанови примата на Конституцията и на разделението на властите! Виновните да понесат полагаемото им се наказание!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това крадене трябва да спре и да се отсечат ръцете на онези,които крадат от парите за населението и държавата,дори парите за екология се крадат от фалшива фирма от Италия и от един италианец,дават пари от ЕС уж за екология или проекти и после те си ги взимат от България чрез небългарски институции и фирми,станете ли железни срещу кражбите,отсечете им ръцете!
11
2
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Всичко туй е политтеатър,в очите прах-мъгла и вятър.Крадци се ширят във палати,работници мизерстват на заплати.А честния данъкоплатец,псува и проклина си съдбата !