Вежди Рашидов: Лувъра няма нужда от нас, ние имаме от него

Той заяви, че се говорят явни глупости за Биеналето във Венеция
11 фев 2020 11:18, Нели Христова
44
Вежди Рашидов: Лувъра няма нужда от нас, ние имаме от него
Снимка: БГНЕС

През последните няколко дни около българското изкуство се заформи скандал. Първо бяха чашите, които ни представят на Биеналето във Венеция, а след това масовото недоволство от изложбата ни в Лувъра, която трябваше да представи иконите ни, повлияни от Османската империя.

"Има един малък проблем – французите и Лувърът нямат нужда от нас, ние имаме - тук е проблемът", заяви Вежди Рашидов пред NOVA, коментирайки отменената българска изложба във Франция.

"Аз съм подписал две спогодби – 10 години България да бъде показвана в най-големия световен музей. Оттук нататък във времето, то малко е проспано, ръководителят на културното ведомство е прав. Той може да определи палитрата какво притежава България  - от пещерните рисунки, през Тракия, Рим, Византия, Средновековието, иконописните школи, ислямска култура. Имаме голям контекст, това е въпрос на избор. А той се прави с експерти и куратори. Ние не сме изпратили куратори”, допълни още Рашидов.

Още по темата

"Французите гледат на тези изложби като наука. И ние така трябва да ги гледаме. Професионално е да се отнасяш  към всичко с уважение, като към история. Казах на Мартинез: "Вие, французите не сте били 500 години под робство, но ние сме били”. При нас има и чувствителност. Не е имало експерти, които да определят каква да бъде изложбата. Не е работа на министъра. В експертно отношение е леко проспана работа. Правителството е взело решение такава изложба да няма. Темата е деликатна и чувствителна за българина”, добави той.

Вежди Рашидов коментира и скандала в социалните мрежи с българското участие на Венецианското биенале.

"Къде не е права колежката. Не тя има заслуги днес да имат министър. Аз съм човекът, който, като се отказах, предложих Боил Банов. Премиерът прие, благодаря му за доверието. Няма конфликт, аз от три години съм в пенсия”, коментира той.

"Непочтено е.  Говорят се явни глупости за Биеналето. Биеналета има. Аз съм участвал в четири от тях. 0 лева струват на държавата. По-малко слава ли нося на държавата? Фандъкова сложи още преди 10 години контейнери и всяко стъкло се рециклира. България има фабрики - могат да ви направят всякакви стъкла. Ако някой иска да ми обясни, че това ни е предимството, съжалявам. За половин милион лева щях да наема всички италиански медии да ми рекламират държавата. Неуспехът някой трябва да го признае, защото за участието на двамата, 17 бяха на туризъм с държавни пари. Колежката каза, че от 100 години България не участва в биеналета. Тя много елегантно лъже. През 2007 година тя е куратор в биенале”, твърди Рашидов.

Той сподели, че като министър е изпратил трима автори на Венецианско биенале през 2011 година, което не е струвало нищо на държавата.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лувъра е най-посещавания музей в света! Франция е най-великата страна и люлка на европейската цивилизация!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лувърът в заглавието е подлог, драга Нели.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 36 в протестантска английска секция или в немска посветена на нацисткия райх.Да ама ако турския слуга на тиквата Веждичката беше френски министър на културата и си беше позволил това, французите щяха да го разкъсат жив на улицата, както либийците направиха с Кадафи.Ма той и за това стой в България.Там може всякакви простотии да прави има и глупаци да го търпят и кой е като него, върха.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 35 от Франция и Германия заедно и не е заемала само територията на половин Украйна и Кавказ както е показано в нашите учебници а целите Украйна и Кавказ плюс Румъния Унгария Чехия Словакия Словения Северна Хърватия южните части на Беларус и Полша и част от Босна и Херцеговина.Православни османски икони не само не е имало това си е жива подигравка и пак е в българо-американски пройзход.Да слагаш православни български икони в турска секция е все едно да сложим френски католически икони в
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Запада ако иска да знае нещо за България има достатъчно и то западни включително френски учени който са написали чудесни исторически книги за България включително по-верни от нашите български учебници.Например в испанската история на Европа ще прочетете първо че българите нямат нищо общо с тюрките второ че е имало турско робство и да робство не владичество присъствие и други идиотии и трето че преди турско България е имала три империи от който първата на Кубрат е била по-голяма по тетитория от
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ники

Ами свали си панталоните и бельото и покажи всичко, което имаш. Ако някой преди това те е "влиял" старателно, разкажи и за това. Но показвай и тълкувай от свое име, не намесвай народа, неговата култура и държавата.
33
1
 
7
 
! Отговори
Горд българин преди 8 месеца
До ники

Нима искаш да ни показват изкуството като османско?До колкото знам исляма нямат икони, трябва ли да се представят българските икони като османски?България е много по древна от Османската империя и от Турция, така че си запази мнението за себе си.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
дали западната култура ще бъде запозната една стара култура като нашата не ме интересува, по-добре невежи да останат, отколкото с изкривена представа! православни ислямски икони няма!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бившият министър ЗА културата едва си свързва мислите. Четем някакви си изречения , нещо оттук-оттам, все едно Б. Б.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"...иконите ни, повлияни от Османската империя.." пълна глупост, от кога мююслманите имат икони? Има си канон за иконата и иконописната техника... от 12в.,
29
0
 
4
 
! Отговори
изкуствовед преди 8 месеца
А кой има интерес от такива скандали ? И какъв ? Според мен само финансов интерес има , защото западния свят се ръководи от парите и от нищо друго. Най големите постижения в изкуството му са благодарение на меценатите , хората даващи парите и поръчващи "изкуството". Има изключения все пак.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ние пък нямаме нужда от Вежди!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ислям и култура?????????
26
2
 
7
 
! Отговори
Поли от Симитли преди 8 месеца
Сенилен алкохолик...
25
3
 
10
 
! Отговори
Веждичка, преди 8 месеца
Ти имаш нужда от една водка. Наздраве, мултак номер 1!
24
1
 
18
 
! Отговори
николай преди 8 месеца
Лувъра търси сензации, за да привлече повече посетители, и най–вече с ислямска култура.Как щеше да рекламира тази изложбе – сигурно "елате да видите огромното влияние на исляма върху източното православие" ??? Франция си играе с огъня, за да печели гласове на изборите, многобрйно е населнието с ислямска култура, вече имат и висша класа. Тяхна си работа, да си носят последиците. Но ние да си пазим нашата култура, оцелели сме досега, ще оцелеем и занапред. Лувъра има нужда от нас, не ние.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има една малка подробност която Вежди заобикаля, а именно,че развитието на каквото и да е било по нашите земи през онзи период е ставало въпреки фе.со.ве.те, а не благодарение на тях.
22
4
 
6
 
! Отговори
До ART EXPERT преди 8 месеца
но не и турско - това не е никакво изкуство
21
2
 
22
 
! Отговори
да преди 8 месеца
когато арабите са строили градици, дворци и фонтани турските аборигени още са спели с овцете си
20
3
 
4
 
! Отговори
ART EXPERT преди 8 месеца
Световния дневен ред в изкуството се диктува от Франция, Италия, Испания . България какво може да покаже , съизмеримо със Леонардо, Микеланджело, Пикасо , Моне ? Да , има изкуство в България и трябва да се рекламира .