Гласуваме с машини, но който иска ще пуска и бюлетина в урната

Депутатите вече готвят поредните промени в Изборния кодекс
59
Гласуваме с машини, но който иска ще пуска и бюлетина в урната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Машинно гласуване ще има, но и вотът с хартиените билети няма да бъде отменян.

Според шефката на правната комисия в НС Анна Александрова от ГЕРБ има хора, които не искат да гласуват с машини на избори, така че е редно да остане и варианта с хартиените бюлетини.

Отделно пък и технически стоял въпросът какво се случва, ако спре токът в ден на изборите и няма ли да това да блокира целия процес на вота.

Още по темата
Коментарът на Александрова дойде, след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че кабинетът ще похарчи десетки милиони левове за купуването на поне 15 000 машини за следващите избори. Все пак парламентът трябвало да уточни подробностите.

Още вчера заседава работна група с по трима представители от всички парламентарни групи, за да бъдат изчистени спорните въпроси около нови промени в Изборния кодекс, съобщи Александрова.

Всички са се обединили около въвеждането на машинното гласуване, каза тя.

Тепърва предстои да се изяснят въпросите свърни със съхраняването на протоколите и със сертифицирането на машините.

Според Александрова най-вероятно ще се наложи да се купят и сканиращи устройства за хартиените бюлетини, за да бъдат изцяло електронни протоколите.

"Това ще кажат от ЦИК и Информационно обслужване, но смятам, че ще постигнем чист, прозрачен и истински изборен процес", коментира тя.

В комисията се обсъждат пет теми - избирателните списъци, машинното гласуване, възможността за публикуване на резултатите от социологическите проучвания в изборния ден, протоколите и опростяването им и мерки срещу купуването на гласове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.