Гласуваме с машини, но който иска ще пуска и бюлетина в урната

Депутатите вече готвят поредните промени в Изборния кодекс
59
Гласуваме с машини, но който иска ще пуска и бюлетина в урната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Машинно гласуване ще има, но и вотът с хартиените билети няма да бъде отменян.

Според шефката на правната комисия в НС Анна Александрова от ГЕРБ има хора, които не искат да гласуват с машини на избори, така че е редно да остане и варианта с хартиените бюлетини.

Отделно пък и технически стоял въпросът какво се случва, ако спре токът в ден на изборите и няма ли да това да блокира целия процес на вота.

Още по темата
Коментарът на Александрова дойде, след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че кабинетът ще похарчи десетки милиони левове за купуването на поне 15 000 машини за следващите избори. Все пак парламентът трябвало да уточни подробностите.

Още вчера заседава работна група с по трима представители от всички парламентарни групи, за да бъдат изчистени спорните въпроси около нови промени в Изборния кодекс, съобщи Александрова.

Всички са се обединили около въвеждането на машинното гласуване, каза тя.

Тепърва предстои да се изяснят въпросите свърни със съхраняването на протоколите и със сертифицирането на машините.

Според Александрова най-вероятно ще се наложи да се купят и сканиращи устройства за хартиените бюлетини, за да бъдат изцяло електронни протоколите.

"Това ще кажат от ЦИК и Информационно обслужване, но смятам, че ще постигнем чист, прозрачен и истински изборен процес", коментира тя.

В комисията се обсъждат пет теми - избирателните списъци, машинното гласуване, възможността за публикуване на резултатите от социологическите проучвания в изборния ден, протоколите и опростяването им и мерки срещу купуването на гласове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Българина много знае преди 4 години
и от всичко разбира. Още не разбрали какво представляват машините и вече казват, няма да стане. Като оня, който казва, не знам как трябва да е, но не е така както го правите. Преди да лаете, първо се информирайте и тогава пишете коментари. По долу има постове за тока, за манипулации, и тем подобни, а не знаят, че машините са портативни и могат да работят и на батерии, така, че тока не играе. Защитени са с тройна защита, затова манипулациите са невъзможни. Машините са български и струват 4000 лв.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна е нужно да се гласува електронно,стига с тия корумпирани комисии,да броят или не броят,бабички и старци в комисия смешно е ..но никоя партия не желае,сами си отговорете защо,но машинно аде но без ръчно иначе каревана пак ще по същия път
46
1
 
1
 
! Отговори
руските служби преди 4 години
отдавна ни гласяха този номер и успяха. Те успяха да променят изборните резултати в САЩ където технологиите са с век по-високи от тези в България.След това решение гласуването става безпредметно, да върнат тодор живково време, когато имаше само една бюлетина и хората трябваше да направят избора, сега името тази бюлетина ще се надписва от Москва."*** народ силна държава" казва поговорката, а питате ли се защо България е на дъното в ЕС?
45
0
 
4
 
! Отговори
РОКО преди 4 години
Явно най накрая са измислили начин ,как да манипулират данните ...
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой към предната публикация тук беше се обзаложил за 5 лева, че Борисов ще се отметне много бързо. Ей го - отметна се. Както каза Христос на Петър: До първи петли три пъти ще се отметнеш от мен.
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При машинното гласуване ДС ще контролира нещата много по-лесно.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко трябва да бъде опорочено още в зародиш. Последователната политика на ГЕРБ.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е редно да има и с бюлетини. Правят и с бюлетини, за да хвърлят отново луди пари за комисии от наши хора.
40
2
 
6
 
! Отговори
факт преди 4 години
Има ли възможност и за хартиено гласуване , машините се обезмислят , защото всички фалшивикации ще бъдат направени с бюлетините . Чрез машините неграмотните ще отпаднат от гласуването , а това е купения вот , няма да може да се подменят цели урни с "правилни" такива , протоколите ще са по-лесни за попълване , ще отпаднат невалидните бюлетини . Разбира се това е на ниво секции , какво ще става в изчислителният център под крилото на управляващите не е ясно .
39
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
Ето веднага герберите измислиха ,как ще се гласува машинно,ел.захранването ще се спре ,за профилактика, или "авария",и заповядайте към урните,ще ви каже председателя на секцията.
38
1
 
1
 
! Отговори
Незнакомов преди 4 години
До Още отначало"по-сигурно"? Сигурен ли си?
37
0
 
5
 
! Отговори
ааа преди 4 години
направо да купят и агрегати за ток и по една туба бензин, така всичко ще се гарантира.
36
8
 
9
 
! Отговори
Василев преди 4 години
До бай ганюБай ***, манипулирането на избори не е измислено в България.Истината е много проста:1. Ако бсп спечелят (пази Боже!) ще кажат ето досега ГЕРБ манипулираха хартиените бюлетини, с машините вече не е така2. Ако бсп загубят ( най-вероятно) тогава отново ГЕРБ са манипулирали машините3. Принуждават се ГЕРБ да платят от бюджета милиони за безмислените машини.4. Нека се попитаме: ЗАЩО НИКОЯ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА НЕ ГЛАСУВА МАШИННО?
35
8
 
6
 
! Отговори
Доколенков преди 4 години
До Анонимен 33Защото румен радеф е президент не на българският народ, а на бсп!
34
0
 
5
 
! Отговори
панчо преди 4 години
не ми е ясно какъв проблем икак точно го решава този тип гласуване?някой просветен ще ни светне ли моля?
33
2
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
До Василеве да де ама то и никъде в европа няма такова манипулирано гласуване както и у наса и какво пречи да опитаме и чак след това да правим изводите?
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо за БСП и Радев президентските избори са законни, а всички останали загубени от БСП - не?
31
12
 
7
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Хора, не се оставяйте да ви лъжат! бсп и техният президент искат да натрапят на българския народ абсолютно безмисленото машинно гласуване! РАЗБЕРЕТЕ: НИКЪДЕ В ЕВРОПА НЯМА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ!Там където имаше го премахнаха. Призоваваме управляващото мнозинство: Не се подвеждайте!
30
1
 
4
 
! Отговори
Москва преди 4 години
Хареса това.
29
0
 
6
 
! Отговори
Политжаргон преди 4 години
Как следва да се разбира: - ако сте гласували "правилно", броим гласа ви два пъти- ако сте гласували "неправилно", не ви броим гласа изобщо