Националният курорт генерира приходи, част от тях - за общината

Ангелкова: Намерен е консенсус по отношение на ски училищата
12 фев 2020 21:08, Анисия Иванова
2
Националният курорт генерира приходи, част от тях - за общината
Снимка: БГНЕС

Националният курорт генерира много приходи за бюджета на дадена община и заслужава част от средствата да се инвестират обратно. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти след приемане на Закона за туризма на второ четене.

Тя допълни, че в момента националните курорти, особено Слънчев бряг, дават голяма част от приходите в общината, на чиято територия се намират, както по отношение на туристическия данък, така и по отношение на местните данъци и такси, когато става дума за местата за настаняване и хранене.

"До момента, за съжаление, почти никакви средства не отиват към общините", коментира още Ангелкова.

В рамките на 6-месечен срок трябва да изработим наредбата за националните курорти, каза още министърът. По думите й тази наредба ще даде основните права и задължения на всички субекти, които работят на тази територия и обхваща абсолютно всичко от инфраструктура до реклама, през дейности, свързани с озеленяване и облагородяване, за да можем да има единна визия по отношение на работата в националните курорти.

"Други основни моменти са свързани със създаването на Национален регистър на туристическите забележителности, което ще ни даде възможност да популяризираме все повече туристическите атракции и забележителности, които са включени в него, както и възможности на тези обекти съгласно изискванията на правилата за финансиране по линия на европейските инструменти и съответно да могат да кандидатстват за такава финансова подкрепа, ако отговарят на общите изисквания", уточни още министър Ангелкова.

Тя допълни, че е намерен консенсус по отношение на ски училищата. "Тази професия беше регламентирана в Закона за туризма в детайли. Прие се определението за ски учител, ски училища, за да имаме регламентация в тази област и всички те трябва да бъдат вписани в Националния туристически регистър", обясни още Ангелкова. 

Имаше един спорен момент с изискването 50% от живущите да могат да дават своето съгласие, ако се ползват апартаментите и стаите за гости за краткосрочен наем. Това бе оттеглено в зала.

Ангелкова каза, че вследствие на представените становища и коментари се е преценило, че особено, когато се говори за изключително облекчен режим, клас В, само и единствено за апартаменти и стаи за гости, по-добре този режим да отпадне, за да може да се извърши регистрацията само с едно заявление, декларация на съответната община, на чиято територия се намира даденото място за настаняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Шамандура преди 4 години
Правилно, слънчака е чудесен пример за представителен национален курорт - престрелки за паркоместа, алкохолни турове, балконинг и чадъри и шезлонги по 25лв.