Не питаме съседите може ли да пуснем жилището си в Airbnb

Изненадващо ГЕРБ оттегли поправката в Закона за туризма
61
Не питаме съседите може ли да пуснем жилището си в Airbnb
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изненадващо вносителите на законовата поправка, според която, за да публикуваме обява за краткосрочен наем на стая или жилище през онлайн платформите Airbnb и Booking, както и чрез споделяне във Facebook, първо трябва да вземем съгласието на поне половината от съседите в сградата, я оттеглиха.

Предложението беше на депутатите от ГЕРБ и беше внесено между двете четения на Закона за туризма.

При окончателното обсъждане на промените обаче вносителите я оттеглиха, така че няма да се налага минимум 50% от съседите да са съгласни, за да може нечий апартамент да бъде предоставен за временно настаняване.

Още по темата
С измененията в закона се детайлизира правната уредба по отношение на приложимите критерии и изискванията към дейността на територията на националните курорти.

Националните курорти ще се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. За лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, се предвиждат двойно по-кратки срокове за извършване на административните услуги.

Предвижда се в националните курорти да се извършва т.нар. продуктово зониране - обособяване на функционални зони. Продуктовото зониране и условията за осъществяване на туристически дейности в обособените зони следва да бъдат определени в наредба, приета от съответния общински съвет.

С промените в закона се въвежда изискване общинският съвет да определя политиката за развитие на туризма на територията на общината, като в програмата за реализация на общинския план за развитие се включи самостоятелен раздел, съдържащ програма за развитие на туризма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Марче,На един познат в блока имат един екземпляр наемател нейде из крайния Югозапад, дето не иска да си плаща 2 лева за чистачка, щото не цапал. И не могат вече две години да го накарат да си ги плати. Що към такива не сте толкова взискателни?
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а кои ще плаща за чистачка асансъор и ток за асансъора и за денонощния шумДа проявявахте такъв интерес и към държавните разходи, бабе, щеше да е супер.И все пак ти отговарям - членския внос и данъците за имота си ти вървят. Денонощен шум няма как да има, защото хоста веднага ще те докладва, че си проблемен и никой друг няма да те вземе после.
30
11
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
а кои ще плаща за чистачка асансъор и ток за асансъора и за денонощния шум
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз ще им душкам смръднятаАма ако комшията си сложи киселото зеле в мазето, няма да ти пречи?
28
13
 
8
 
! Отговори
ХАХАХА преди 4 години
Абе големи сте предприемачи, Ганчовци :-) Давайте си и жените под наем, като сте в командировка/за риба/на бригада в ЮК...така и така ги порят във ваше отсъствие, поне да земете някой лев, келепирец да има и от там
27
5
 
9
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Ако го бяха приели то удрят директно по строителната мафия защото тези които имат пари инвестират в имоти с цел отдаване на нощувки , все пак тази новина за съседското разрешение е наплашила едни 50% от инвеститорите което си беше глупаво и необмислено
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето ползвах АирБНБ в Нови Сад. За смешни пари, няма и 20 евро, получих чудесно жилище, че и с паркомясто. Няма хотел, който да ми приеме тези пари за подобни условия. И да, немалко заможни хора всъщност ползват АирБНБ, защото за същите пари получават доста, доста повече от хотел/хостел.
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз давам почти цяла (75%) страда в AirBnb и Booking- до стотинка плащам всеки данък, държа да отбележа. Имах един парцел и реших да го дам за строеж- излезе евтино и ми носи солиден (само данъците са ми петцифрени) доход. Хората, които отсядат, са предимно на гости в София или чужденци, любовници, туристи. Нито един проблем не съм имал досега- никой съсед не обезпокоявам и подобно нещо не бих си позволил. Всичко е шумоизолирано (130лв. м2-стени, под- огромен разход), за да няма проблеми.
24
9
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Съжелявам, но недвижимата собственост е единствено и само на притежателя ѝ. Той ако иска ще живее там, ако иска ще я дава под наем и т.н. Ако искаш да си сигурен, че няма да имаш проблем със съседи си направи къща в планината в някое безлюдно село, и там ще си си на спокойствие. Тук ще се съобразяваш. А относно Абдул - сърди си се на правителство, които не охраняват границите на държавата и всеки си влиза както поиска.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само ти можеш да даваш оценка за хоста, но и той за теб. Това на пазителя на обществения ред по-долу, дето се жалва с кой ще се разминава по стълбите, явно не му е ясно. Никой няма да приеме резервация на човек с нисък рейтинг. Освен това, винаги са ми искали и лична карта, да не говорим че винаги има и правила за обществения ред споменати в описанието на имота (примерно никакъв шум след 22:00, никакви партита и т.н.) Абе, много го е яд, че някой ще изкара някой допълнителен лев, това е.
22
1
 
11
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АутДрън дрън. Платежоспособните туристи ползват airbnb. Доста често там качестовото е много по добро от това на хотелите. Да не говорим за пространството и удобството. В хотела получаваш стая с легло и телевизор. В апартамента имаш абсолютно всичко!да не говорим, че и за другите собственици е много по добре да имат airbnb гости от колкото дъгосрочни наематели
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
15, не, че нещо, но ти от твоя драгоценен блок мърдал ли си изобщо?
20
1
 
4
 
! Отговори
Добре преди 4 години
че се отказаха от тази поправка, но самите Аир БНБ трябва да имат по-строг контрол върху участниците в платформата. Напоследък констатирам, че е пълно с хостели, хотели и апарт хотели, които публикуват в платформата, а тя все пак е направена за споделяне, а не за бизнес. Просто когато не съм в жилището си или вилата си да го пусна за хора, които да поживеят като нас. Така вместо мъртви селища по морето, в селата и в градовете ще има живот.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И моето/твоето дете ще се прибира от училище в асансьора с Абдул Салам Кашкавал от БимбинистанНавремето съм живял в Люлин известно време и там ако ти кажа какви живееха под наем, лошо ще ти стане. Да те видя с такива българи дали би искал детето ти да стои в един асансьор :)За Абдул не бери грижа, него София не му е дестинация. Тук е за млади западняци, дошли за евтинкото.
18
0
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Като гледам стила ти на изразяване, точно ти не си застрашен от airbnb в люлинския си блок.
17
3
 
17
 
! Отговори
Тони преди 4 години
Най-накрая нещо смислено от това правителство ! Този проекто закон беше пълен фарс така или иначе . Частната собственост е частна и неприкосновена и съм в правото си да си предоставям жилището на когото и както си пожелая !
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ ПРИЗНАВАМ ГЕРБНЕ СЪМ ГИ ИЗБИРАЛ
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Депутатите са имотни хора. Те самите дават много апартаменти в еърбиенби. Просто работят за собствения си интерес, както винаги са правели.
14
5
 
7
 
! Отговори
Аут, злобничък си! преди 4 години
богаташи, реститутки, бимбинистанци... манджа с грозде! Обикновено в тези апартаменти отсядат западноевропейци и да, може да се смеят към полунощ по стълбите, но на вас всеки шум ви пречи. Иначе не отчитате, че собственикът на такъв апартамент ще полага усилия общите части на сградата да изглеждат добре и че тези имоти гарантират приходи на икономиката като цяло (ресторантьорство и пр.) Ама не, яд ви е, че хората правят пари!
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Fax from KazanДъ Гъ ДъДългосрочният договор е друго нещо - имаш всички данни за наемателя, договор, адресна регистрация, партиди за ток, вода на негово име - евентуално.А сега - всяка вечер, различни м ай муняци ке ми се влачат из входа. И аз ще им душкам смръднята и ще треперя за децата си.